Owoce są grupą produktów o wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że przy stosunkowo małej kaloryczności, zawierają znaczące ilości wielu składników odżywczych. Chociaż owoce są bogate nie tylko w witaminy, ale także w inne składniki odżywcze, najchętniej poszukiwaną witaminą jest witamina C.
Jak udowodniono, w badaniach naukowych, czarna porzeczka wzmacnia układ odpornościowy. Oprócz witaminy C zawierają dużo przeciwutleniaczy i antocyjanów. Mogą również pomóc złagodzić ból gardła czy objawy grypy. Liście czarnej porzeczki także wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stosowane są jako środek przeciwwirusowy, antyseptyczny czy przeciwnowotworowy.
Truskawki zawierają znaczne stężenie związków przeciwutleniających o udowodnionym korzystnym wpływie ochronnym na układ sercowo naczyniowy. Wśród nich należy wymienić kwas elagowy i flawonoidy, takie jak antocyjany, katechiny, kwercetyna i kempferol. Truskawki zawierają także związki korzystnie wpływające na funkcje układu nerwowego. Do tych substancji zaliczyć można witaminę C i związki przeciwutleniające a także jod, niezbędny dla rozwoju komórek glejowych. Warto wybierać owoce w pełni dojrzałe, ponieważ mają nawet o 20 % więcej witaminy C niż truskawki dopiero dojrzewające.
Przeciwutleniacze, w tym wysoka zawartość witaminy C, mogą zapobiegać uszkodzeniom skóry powodowanym przez szkodliwe wolne rodniki. Pomelo zawiera także niezbędne aminokwasy, które pomagają budować komórki skóry. Tłumią także wszelkie zaczerwienienia i obrzęki, które mają tendencję do rozwoju na skórze narażonej na trudne warunki środowiskowe. Zawarte w nim flawonoidy pomagają zredukować trądzik, blizny i ciemne plamy oraz podrażnienia skóry.
Poziomki to bogactwo przede wszystkim witaminy C, a także witamin z grupy B, witamin E i K. Znajdziemy w niej także garbniki, flawonoidy i wiele minerałów. Pozytywne właściwości poziomek docenią osoby z kamicą nerkową oraz nadciśnieniem. Zarówno liście jak i owoce mają działanie moczopędne. Na owoce powinny uważać osoby ze skłonnością do alergii, ponieważ mogą one uczulać.
Kiwi wspomaga procesy trawienne, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Zawdzięcza to obecności enzymu proteolitycznemu (aktynidynie), który ułatwia trawienie białek w przewodzie pokarmowym oraz wysokiej zawartości błonnika. Niestety kiwi wykazuje działanie alergizujące. Od 2 do 3% populacji ludzkiej wykazuje nadwrażliwość na aktynidynę zawartą w tych owocach, a najczęstszym objawem jest zespół alergii jamy ustnej.
Cytryna jest dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego, w jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, potas i inne składniki mineralne. Cytrynę powinny pokochać również osoby, które mają problem z cholesterolem – jej spożycie podnosi poziom tzw. „dobrego” cholesterolu. Kwas cytrynowy pobudzi również do pracy żołądek – jego mięśnie oraz produkcję kwasu żołądkowego.
Witamina C zawarta w pomarańczy to doskonały antyoksydant. Zwalczanie wolnych rodników zmniejsza ryzyko występowania licznych chorób układu krwionośnego, poprawia jakość skóry a nawet zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Wpływ pomarańczy na układ krwionośny to poza zmniejszeniem ryzyka zawału czy chorób serca, także kontrola ciśnienia do czego przyczynia się zawartość innych cennych minerałów, takich jak wapń i potas.
Podobnie jak w przypadku czarnych porzeczek, czerwone są doskonałym źródłem polifenoli oraz błonnika. Zarówno owoce jak i napary z liści wspomagają walkę ze stanami zapalnymi jaki ustnej oraz gorączką. Ich właściwości alkalizujące wspierają zapobieganie tworzeniu się kamieni moczowych. Wspierają również leczenie kamicy nerkowej.
Owoce białej porzeczki wspierają pracę serca, profilaktykę zawału serca, miażdżycy tętnic czy udaru. Bogate w rutynę wpływają korzystnie na stan naczyń krwionośnych oraz oczyszczają ich ściany ze złogów, dodatkowo je wzmacniając. Porzeczka biała zawiera spore ilości białka oraz witamin z grupy B (B1, B2 i B9), które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.
Grejpfruty zawierają kwasy organiczne, głównie kwas cytrynowy i jabłkowy. Najwięcej jednak stanowi kwas cytrynowy, 90-100% wszystkich kwasów. To one nadają im charakterystyczną kwasowość oraz odpowiedni dla nich smak. Kwasy organiczne mają właściwości odświeżające, bakteriobójcze oraz wspomagające wydzielanie soków trawiennych. Ze względu na dużą zawartość kwercetyny, nie należy popijać leków sokiem grejpfrutowym oraz łączyć ich z alkoholem.
Maliny szczycą się wysoką zawartością dobrej jakości witaminy C, wzmacniającej nie tylko odporność. Jest ona antyoksydantem, wspiera więc organizm w walce z wolnymi rodnikami, polepszając nie tylko stan zdrowia ale i urody. Osoby mające problemy z anemią oraz wegetarianie na pewno docenią zawartość żelaza w malinach. Maliny to także witaminy z grupy B, witamina A, K oraz E a także wapń. Nie każdy wie, że maliny w zależności od odmiany, występują także w kolorze czarnym, żółtym i fioletowym.
Mandarynki są źródłem błonnika i wielu witamin, np. witaminy A, C oraz E. Zawierają wiele składników mineralnych, takich jak sód, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor. Owoce te posiadają także antyoksydanty.
Źródło:
M. Jarosz – Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie.
J. Bylinowska – Truskawki – wszystko co chcesz o nich wiedzieć. K. Leśnik – Grejpfruty właściwości prozdrowotne.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.