Spis treści
Pyłek pszczeli to produkt pochodzący z kwiatów, który jest zbierany przez pszczoły i przechowywany w ulu. Pyłek kwiatowy stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki. Ten cenny surowiec od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. W połączeniu z miodem, pyłek pszczeli stanowi bogactwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.
Pyłek pszczeli to substancja pozyskiwana z określonych roślin: kukurydzy, maku i łubinu. Z pozostałych roślin miododajnych pszczoły zbierają zarówno pyłek jak i nektar, dlatego pierwsza grupa zasługuje na podkreślenie. Warto również zwrócić uwagę, że to w kwiatach znajduje się najwięcej pyłku, dlatego też pszczoły wybierają poszczególne gatunki roślin do jego zbierania. Produkt ten stanowi doskonałe źródło białka, a także węglowodanów i tłuszczów, które są niezbędne dla organizmu. Podobnie jak miód, pyłek pszczeli wykazuje działanie przeciwbakteryjne, a także wzmacniające i profilaktyczne.
Pyłek pszczeli pochodzi z nektaru kwiatów oraz z pyłku, który zawiera się w organach kwiatu. Pszczoły zbieraczki pozyskują pyłek z roślin, a następnie mieszają go ze śliną oraz nektarem i przenoszą do uli, gdzie w formie tzw. obnóży przechowywany jest w komórkach plastra.
Pyłek pszczeli to bogactwo składników odżywczych o szerokim działaniu odżywczym dla organizmu człowieka. Pyłek pszczeli jest niezwykle zasobny w składniki odżywcze. Zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin (takich jak witamina B , witamina C, witamina E) oraz minerałów (takich jak żelazo, cynk, magnez, selen). Jest to więc doskonałe źródło składników odżywczych.
Pyłek wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, karotenoidy i witamina C. Działają one jako skuteczne przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników, poprawiając przemianę materii i przyczyniając się do zapobiegania stresowi oksydacyjnemu.
Pyłek pszczeli zawiera wiele cennych składników, w tym: aminokwasy, kwasy tłuszczowe, węglowodany, sole mineralne, witaminy z grupy B, C, E oraz beta-karoten. To dzięki tak bogatemu składowi, pyłek pszczeli wykazuje właściwości wzmacniające i regenerujące. A ponad to:
Pyłek pszczeli zawiera aż 20 aminokwasów, w tym tzw. egzogenne, czyli takie, które organizm człowieka musi dostarczać z pożywieniem. Wśród nich znajdują się m.in. arginina, histydyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina i tryptofan.
Oto niektóre z najważniejszych aminokwasów obecnych w pyłku pszczelim:
Pyłek pszczeli zawiera kwasy tłuszczowe, takie jak kwasy linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy i gamma-linolenowy. Kwasy te są niezbędne dla organizmu człowieka, ponieważ regulują poziom cholesterolu (co to jest lipidogram) i wpływają korzystnie na pracę serca oraz poziom cukru we krwi.
Pyłek pszczeli może być pomocny w leczeniu alergii, schorzeń dróg oddechowych, anemii, chorób autoimmunologicznych, chorób serca oraz cukrzycy. Może również wzmocnić organizm i podnieść poziom energii. Warto włączyć go do codziennej diety, stosując najlepiej z mlekiem, miodem lub wodą. Należy dodać pyłek do wcześniej wymienionych a następnie przeżuwać przed połknięciem w celu zwiększenia przyswajalności właściwości odżywczych pyłku.
Dawkowanie pyłku zależy od indywidualnych potrzeb organizmu oraz dawkowania na danym produkcie. Zwykle przyjmuje się 1-2 łyżeczki pyłku dziennie, najlepiej razem z miodem. Nie należy jednak przekraczać zalecanej dawki, ponieważ może to skutkować nadmiernym spożyciem niektórych składników. Pyłek pszczeli może być stosowany również u dzieci, jednak w mniejszych dawkach. Bezwzględnie należy pamiętać, że przed zastosowaniem jakiegokolwiek produktu pszczelego u dziecka, warto skonsultować się z lekarzem pediatrą.
Pyłek pszczeli jest produktem naturalnym i stosunkowo bezpiecznym dla zdrowia. Jednak w niektórych przypadkach jego spożycie może skutkować wystąpieniem reakcji alergicznych, takich jak swędzenie, wysypka, obrzęk naczyń, a nawet anafilaksja.
Pyłek pszczeli powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, które chronią go przed wilgocią i światłem. W temperaturze pokojowej pyłek można przechowywać przez około rok, natomiast w lodówce jego okres przydatności do spożycia ulega wydłużeniu.