Kwasy omega 3 to bardzo chętnie przyjmowane suplementy. Stosowane są przez osoby dorosłe – wtedy ich głównym przeznaczeniem jest wspomaganie wysiłku fizycznego i umysłowego, a także wzmocnienie serca. Omega 3 to także suplement często stosowany u dzieci – najczęściej w celu wzmocnienia procesów odpornościowych. W rzeczywistości kwasy omega 3 to niezwykle uniwersalny suplement prozdrowotny, który wspomaga rozwój płodu, a następnie warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój dziecka. U osób dorosłych oraz w podeszłym wieku kwasy omega stanowią cenne wsparcie pracy serca i mózgu oraz są kluczowym elementem profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych.
Z racji tak wszechstronnego zastosowania suplementów w kwasami omega 3, na rynku suplementów nie brakuje preparatów zawierających te cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Trzeba jednak wiedzieć jak znaleźć naprawdę wartościowy preparat z kwasami omega 3. Kryteriami wyboru są nie tylko dawki kwasów omega 3, ale także jakość użytego oleju rybiego oraz obecność syntetycznych dodatków. Jak zatem wybrać najlepsze kwasy omega 3?
[OMEGA3 LEWA]Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 to jedne z najcenniejszych składników diety – a jednocześnie ich niedobory nie należą do rzadkości. W diecie nie brakuje co prawda produktów obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe – jednak nie zawsze są one spożywane w odpowiednich ilościach. Mowa zwłaszcza o tłustych rybach morskich oraz nierafinowanych olejach roślinnych. Produkty te nie należą do najtańszych, ponadto nie każdy przepada za rybami – a ich spożycie ograniczane jest dodatkowo przez zanieczyszczenia ryb metalami ciężkimi. Kwasy omega 3 znaleźć można także w orzechach czy awokado. Jednocześnie wiele z tych produktów zawiera także kwasy omega 6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe także są potrzebne naszemu organizmowi – jednak nadmierne spożycie kwasów omega 6 z ograniczeniem spożycia kwasów omega 3 sprzyja rozwojowi przewlekłych stanów zapalnych oraz wielu schorzeń. I dlatego należy zadbać o wysoką podaż kwasów omega 3 w diecie. Kwasy omega 3 mogą być suplementowane niemal przez każdego.
Szczególne wskazania do przyjmowania omega 3 to:
– zdiagnozowane schorzenia układu sercowo – naczyniowego
– występowanie chorób krążenia w rodzinie
– hipercholesterolemia
– nadwaga bądź otyłość
– reumatoidalne zapalenie stawów i inne choroby autoimmunologiczne
– alergie czy astma
– schorzenia skórne (łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema)
– profilaktyka anti – aging
– zaburzenia widzenia
– intensywny wysiłek fizyczny
– praca umysłowa
– wspomaganie odporności
– okres wzrostu i rozwoju u dzieci
– wiek podeszły
Jak widać, kwasy omega 3 to jeden z najbardziej wszechstronnych suplementów. Wiemy już po co zażywać kwasy omega 3. Teraz pora dowiedzieć się jak wybrać suplement najlepszej jakości. Czy lepsze będą kwasy omega 3 w kapsułkach? A może lepiej sprawdzą się kwasy omega 3 w płynie?
Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3 to około 1500 – 2000 mg. Najczęściej nie udaje nam się dostarczyć takich ilości kwasów omega z codzienną dietą. Także proporcja między kwasami omega 6 a omega 3 pozostawia wiele do życzenia – w tradycyjnej diecie sięga ona nawet 15: 1, podczas gdy właściwe proporcje omega 6 do omega 3 to 2:1 – 4:1. Aby zapewnić właściwą podaż tych cennych kwasów tłuszczowych oraz prozdrowotny stosunek omega 6 do omega 3 – najczęściej wystarczy suplementowanie kwasów omega 3 w dawce około 1000 mg. Nie należy się wtedy obawiać, że przyjmiemy zbyt dużo omega 3 – zwłaszcza, że nie ustalono maksymalnej dawki kwasów omega 3.
Wybierając suplement, najczęściej rzuca nam się w oczy informacja na opakowaniu – 1000 mg, 2000 mg. Należy jednak dokładnie sprawdzić czy liczby te dotyczą zawartości oleju rybiego, czy samych kwasów tłuszczowych omega 3 – to zasadnicza różnica. Niekiedy zawartość kwasów omega 3 w kapsułce jest znikoma – a to wynikać może z wysokiej zawartości syntetycznych dodatków, w tym konserwantów. Należy także zwrócić uwagę na zawartość dwóch najważniejszych kwasów omega 3 – DHA i EPA.
Olej rybi wykorzystywany w suplementach z kwasami omega 3 powinien być olejem najwyższej jakości. Ważne są gatunki ryb, z których jest pozyskiwany – najlepiej sprawdzą się sardynkowate, łososiowate i makrelowate. Olej powinien być ponadto oczyszczony z zanieczyszczeń, zwłaszcza metali ciężkich. Kluczowy okazuje się być zatem proces produkcji suplementu z kwasami omega 3. Najlepiej, gdy kwasy omega pozyskiwane są na drodze destylacji metodą molekularną, a procedury technologiczne przebiegają zgodnie ze standardami HACCP, GHP i GMP.
Kwasy omega 3 można zakupić w postaci kapsułek oraz w płynie. Kwasy omega 3 w płynie to po prostu tran. Uważany jest on za dobrze przyswajalną formę kwasów omega 3, która wyróżnia się dodatkowo zawartością naturalnej witaminy D. Jednak olej rybi w kontakcie z powietrzem bardzo szybko jełczeje, wzbogacany jest zatem antyutleniaczami. Często jest to syntetyczna postać witaminy A oraz E – a te mogą nie zostać obojętne dla zdrowia. Tran wymaga specjalnych warunków przechowywania – w chłodnym i zacienionym miejscu, najlepiej w lodówce. Jest to forma kwasów omega 3 wygodna do podania dzieciom, które mają jeszcze problem z połknięciem kapsułki. Jednak problematyczne może być odmierzenie ściśle określonej dawki kwasów omega 3.
Przewaga kapsułek z kwasami omega 3 nad tranem wynika przede wszystkim z ich większej trwałości. Jeśli są to kapsułki wysokiej jakości – nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków, zatem ich skład ogranicza się wyłącznie do oleju rybiego. Kapsułki można zażyć w dowolnym miejscu, są łatwe do połknięcia i dostarczają ściśle określoną dawkę kwasów omega 3. Ponadto łykając kapsułki nie jesteśmy narażenia na specyficzny, rybi posmak towarzyszący zażywaniu tranu.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.