Rola omega 3 w profilaktyce antynowotworowej

omega 3 w profilaktyceChoroby nowotworowe określane są mianem chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Zauważalny wzrost zachorowalności na nowotwory oraz ich występowanie u osób w coraz młodszym wieku są efektem niezdrowego stylu życia, zanieczyszczeń środowiska, niewłaściwej diety oraz stresu. Chcąc zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwory, warto uzupełnić dietę o składniki odżywcze o udowodnionym działaniu antynowotworowym: błonnik, witaminę C, witaminę D czy kwasy tłuszczowe omega 3. Zwłaszcza te ostatnie są dostarczane z dietą w niewystarczających ilościach, ponadto zaburzone zostają proporcje między kwasami omega 3 i omega 6. A to zmniejsza możliwości organizmu w walce z powstającymi komórkami nowotworowymi. Jakie są antynowotworowe właściwości kwasów tłuszczowych?

Omega 3 kontra nowotwory

[OMEGA3 PRAWA]Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 to przede wszystkim kwas DHA i EPA, a także kwas ALA. Zwłaszcza dwa pierwsze wpływają bardzo korzystnie na zdrowie. Jedną z ich najważniejszych funkcji w organizmie jest wspomaganie odporności. Każdemu z nas lepsza odporność kojarzy się z ograniczeniem zachorowań na przeziębienie czy grypę. W rzeczywistości jednak układ odpornościowy chroni nas także przed nowotworami – codziennie w naszym organizmie powstają pojedyncze komórki nowotworowe. Dzięki sprawnemu działaniu układu immunologicznego zostają one zneutralizowane i nie dochodzi do rozwoju nowotworu. Jeśli jednak doświadczymy intensywnego działania wolnych rodników i innych czynników generujących nowotworzenia bądź zaszwankuje nasz układ odpornościowy – może dojść do rozwoju raka.

Co dają omega 3? Te kwasy tłuszczowe skutecznie wspomagają walkę z komórkami rakowymi – niszczą powstające komórki nowotworowe, ograniczają rozwój guza, hamują powstawanie w nim naczyń krwionośnych. Wysoka podaż kwasów omega 3 zwiększa także skuteczność terapii antynowotworowej – omega 3 wbudowują się w błony komórek rakowych, zwiększając w ten sposób przenikanie leków onkologicznych. Kwasy omega 3 ograniczają także powstawanie przerzutów.

Mówiąc o nowotworach i ich profilaktyce, należy zwrócić uwagę nie tylko na podaż kwasów omega 3, ale także ograniczenie spożycia kwasów omega 6. Ich zbyt duże ilości w diecie mogą generować stany zapalne, a nawet powstawanie nowotworów. Najczęściej w pokarmach dostarczamy jednocześnie omega 3 i omega 6 – produkty zawierające cenne kwasy omega 3, jednocześnie zawierają sporo omega 6. Aby zrównoważyć ich proporcje, najlepiej jest sięgać po suplementy z kwasami omega 3.

Omega 3 – ile dziennie ich potrzebujemy?

Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3 to około 2 g. Z dietą nie zawsze dostarczymy takich ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najbogatsze naturalne źródła omega 3 to ryby morskie, nierafinowane oleje roślinne, awokado, orzechy, chia, siemię lniane. A w celu dostarczenia właściwych ilości tych cennych tłuszczów, najlepiej jest regularnie suplementować omega 3. Suplementy mogą występować w postaci wygodnych do połknięcia kapsułek, można zażywać także tran. Omega 3 powinny być stosowane profilaktycznie – nie należy czekać na pojawienie się objawów niedoboru omega 3. Mowa o obniżeniu odporności, nadciśnieniu, wysokim cholesterolu we krwi, przesuszonej skórze, nadwadze. Taka profilaktyka pomoże uchronić się nie tylko przed nowotworami (zwłaszcza trzustki, żołądka, jelita grubego, piersi czy prostaty), ale także przed schorzeniami układu sercowo – naczyniowego czy nerwowego.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0