Nienasycone kwasy tłuszczowe uznawane są za najwartościowsze tłuszcze. Nie mogą być syntetyzowane przez organizm – a zatem muszą być dostarczone z dietą. Wśród kwasów omega można wyróżnić kwasy omega 3, omega 6 i omega 9, które różnią się położeniem wiązań podwójnych i ich ilością. A to z kolei determinuje ich aktywność biologiczną i właściwości prozdrowotne.
[OMEGA3 PRAWA]Omega 3 to kwasy tłuszczowe o najkorzystniejszym wpływie na organizm. Jednocześnie są to najbardziej niedoborowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Wynika to zarówno z ograniczonego spożycia kwasów omega 3 wraz z dietą, jak i z zaburzonych proporcji między omega 3 i omega 6. Prawidłowy stosunek omega 3 do omega 6 to 1:4 – a w diecie te proporcje są mocno zachwiane i wynoszą nawet 1:15 i więcej. I to ogranicza prozdrowotne działanie omega 3.
Z dietą możemy dostarczyć kwasy omega 3: DHA, EPA oraz ALA. Najcenniejsze źródło kwasów omega 3 w diecie to ryby morskie, oleje roślinne tłoczone na zimno, siemię lniane, nasiona chia, awokado, orzechy. Bardzo korzystnie wpływają na pracę serca, mózgu, stawów i kości, wspomagają odporność, działają przeciwzapalnie, mogą ograniczać zachorowalność na nowotwory.
Omega 6 to kwasy tłuszczowe, których z dietą dostarczamy dużo – za dużo. Jeśli spożywane są w umiarkowanych ilościach – wykazują działanie podobne do kwasów omega 3. Jednak ich nadmierne spożycie prowadzi do nasilenia stanów zapalnych w organizmie, mogą zwiększać zachorowalność na choroby serca czy nowotwory, zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Dlatego tak ważne jest przywrócenie właściwych proporcji i zwiększenie podaży omega 3.
Natomiast omega 9 to kwasy tłuszczowe, które mogą być syntetyzowane w organizmie, zatem ich podaż z dietą ma drugorzędne znaczenie. Wniosek jest jeden – kluczowe jest dostarczenie wysokich ilości kwasów omega 3 z dietą, a także suplementami. Kapsułki omega 3 umożliwiają dostarczenie w łatwy sposób nawet 1 g kwasów omega 3 dziennie. Tyle wynosi optymalne dawkowanie omega 3 – przy dziennym zapotrzebowaniu wynoszącym około 2 g dostarczysz połowę wymaganej ilości i kompleksowo zadbasz o zdrowie.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.