Kiedyś za najzdrowszą dla serca uważano dietę ograniczającą spożycie tłuszczów – dziś wiadomo, że tłuszcze są potrzebne dla zdrowia. Zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone potrzebne są dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, hormonalnego czy nerwowego. Także nasze serce potrzebuje tłuszczów – zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Za główne źródło tych kwasów tłuszczowych uznawany jest olej rybi. Omega 3 znajdują się także w produktach roślinnych. Dostarczenie minimalnej dziennej dawki omega 3 w ilości 2 g to najlepsza profilaktyka chorób serca. Zobacz jak wiele korzyści odniesiesz dzięki spożywaniu ryb, olejów nierafinowanych, orzechów oraz stosowaniu suplementów z omega 3.
[OMEGA3 PRAWA]Zdrowie układu sercowo – naczyniowego wpływa na ogólną kondycję organizmu. Niewłaściwa dieta, siedzący tryb życia, stres – prowadzą do rozwoju wielu chorób serca i naczyń. Mowa zwłaszcza o miażdżycy i nadciśnieniu, a także ich powikłaniach – zawale serca, chorobie niedokrwiennej serca, udarze mózgu. Jaka jest w tym wszystkim rola tłuszczów? Nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych trans, które znajdują się w chipsach, fast foodach, żywności smażonej, margarynach, słodyczach – prowadzi do odkładania się ich w ścianach naczyń krwionośnych. Tak rozwija się miażdżyca.
Powoduje ona m. in.:
– stwardnienie naczyń krwionośnych i rozwój nadciśnienia
– zmniejszanie światła naczyń i niedotlenienie wielu organów
– nasilenie procesów krzepnięcia krwi, powstawanie groźnych dla życia zatorów i zakrzepów
A omega 3? Działanie tych kwasów tłuszczowych polega na ograniczeniu stanów zapalnych w organizmie, które leżą u podstaw zmian miażdżycowych. Ponadto normalizują poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, ograniczają ryzyko arytmii serca i niewydolności mięśnia sercowego. Omega 3 dbają o elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiegają zaburzeniom krążenia.
Nie bez powodu grupy osób spożywające dużo ryb, cieszą się doskonałą kondycją i zdrowym sercem. Omega 3 mogą znacząco ograniczyć występowanie zawału serca, wspomagają także rekonwalescencję po już przebytym zawale. A ile omega 3 dziennie potrzeba, aby zapewnić tak skuteczną ochronę serca?
Zalecana dzienna dawka omega 3 to około 2 g – to minimum, które musi być dostarczone wraz z dietą lub suplementami. Jest to ilość optymalna, aby zachować doskonałe zdrowie – jednak nie zawsze uda się dostarczyć takich ilości z dietą. Najlepsze naturalne źródło to ryby – omega 3 występują tu w największych ilościach. Jednak spożycie ryb nie jest najczęściej wystarczające, a sięgając po oleje roślinne – najczęściej wybieramy te rafinowane. Mają one jednak dużo mniej omega 3 niż oleje tłoczone na zimno. Najskuteczniej można uzupełnić pulę omega 3 w organizmie suplementami – kapsułki z olejem rybim dostarczą prawie 1 g omega 3 dziennie i zapewnią doskonałe zdrowie.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.