Dieta sportowca zawsze powinna być odpowiednio zbilansowana. Ma to na celu zapobieganie niedoborom składników pokarmowych, na które sportowcy wykazują zwiększone zapotrzebowanie. Dieta w sporcie ma ponadto na celu dostarczenie mięśniom tych substancji, które wspierają ich wytężoną pracę i umożliwią odbycie nawet najbardziej wymagającego treningu. Jednym z takich związków jest witamina D.
[WITAMINA D PRAWA]Zdecydowana większość osób mieszkających w umiarkowanej strefie klimatycznej doświadcza niedoborów witaminy D. Są one powszechnie spotykane także wśród sportowców – nawet tych trenujących na świeżym powietrzu. Odpowiedzialna za niedobory witaminy D jest niewystarczająca jej synteza, umiarkowana zawartość tej witaminy w diecie, a także oddziaływanie licznych czynników zwiększających zapotrzebowanie na witaminę D.
Powszechnie występujące wśród sportowców niedobory witaminy D często mogą być błędnie interpretowane jako przemęczenie bądź przetrenowanie. Mowa o takich symptomach jak chroniczne zmęczenie, bóle głowy i mięśni, skłonność do kontuzji, osłabienie odporności czy trudności z utratą nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Aby jednoznacznie potwierdzić wystąpienie niedoboru witaminy D, warto wykonać oznaczanie witaminy D3 w organizmie. Zalecany jej poziom to 30 – 50 ng/ml. W przypadku zbyt niskiego poziomu witaminy D suplementacja jest niezbędna, ale w przypadku prawidłowego poziomu witaminy D – suplementacja także jest wskazana (w celu zapobiegania rozwojowi niedoboru). Ponadto warto eksponować jak największą powierzchnię skóry na działanie promieni słonecznych – między godziną 12 a 15, w okresie od kwietnia do września, dobrze jest choć kilkanaście minut dziennie spędzić na słońcu. A dietę dobrze jest wzbogacić o ryby morskie, jaja, żółte sery czy mięsa.
Witamina D na wiele sposobów wspomaga wysiłek fizyczny. Przede wszystkim – wykazuje aktywność hormonu anabolicznego, co oznacza, że sprzyja przyrostowi masy mięśniowej i wzrostowi ich wydolności. Ponadto doskonale wzmacnia kości, a także ogranicza rozwój stanów zapalnych i procesów autoimmunologicznych, co może zminimalizować ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Przekłada się to na znacznie mniejsze ryzyko kontuzji oraz zwiększa siłę mięśni.
Witamina D wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego oraz nerwowego. Odgrywa istotną rolę w normalizacji poziomu glukozy i lipidów we krwi. Oznacza to skuteczniejszą redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej. Utrzymuje prawidłowe wartości ciśnienia krwi oraz wspomaga procesy regeneracji.
Suplementacja witaminą D zalecana jest każdemu, bez względu na wiek czy stopień aktywności fizycznej. Szczególnego znaczenia nabiera ona u sportowców, którzy w ramach profilaktyki zdrowotnej powinni zażywać około 2000 IU witaminy D dziennie. Natomiast w przypadku stwierdzonego niedoboru dzienne zapotrzebowanie na witaminę D wzrasta nawet do 4000 IU witaminy D3.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.