Nadmiar witaminy B9 – czy może wystąpić i jakie są jego objawy?
Witamina B9 – jak każda witamina rozpuszczalna w wodzie – to związek, którego przedawkowanie zdarza się niezwykle rzadko. Wynika to ze sprawnego mechanizmu zapobiegającego zbyt wysokim poziomom witaminy B9 w organizmie i jej nadmiernej kumulacji. Mowa o usuwaniu witaminy B9 za pośrednictwem nerek – wraz z moczem.
Niemożliwe jest przedawkowanie witaminy B9 dostarczonej wraz z dietą. W przypadku suplementacji witaminy B9, czyli kwasu foliowego, przedawkowanie także jest mało prawdopodobne. Sytuacje, w których doświadczyć można negatywnego oddziaływania wysokich dawek witaminy B9 na organizm, ograniczone są do wyjątkowych przypadków.
Ile witaminy B9 będzie w sam raz?
[WITAMINA B PRAWA]Witamina B9 to związek regulujący przebieg wielu procesów życiowych. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, warunkuje sprawny przebieg procesów nauki oraz wspomaga koncentrację, ale także odpowiada za doskonałe samopoczucie psychiczne. Ostatnio mówi się coraz więcej o roli kwasu foliowego w prewencji groźnych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona.
Witamina B9 wspomaga pracę serca i układu krążenia, a to za sprawą ograniczenia zmian miażdżycowych. Dzięki temu kwas foliowy oddala widmo nie tylko miażdżycy, ale także jej groźnych powikłań, takich jak nadciśnienie, zawał serca czy udar mózgu. Witamina B9 wspomaga ponadto odporność, dba o piękny wygląd skóry i włosów oraz reguluje pracę układu pokarmowego.
Aby móc skorzystać z tak wielu prozdrowotnych właściwości witaminy B9, należy dostarczyć jej w odpowiednich ilościach wraz z dietą, gdyż nasz organizm nie ma możliwości syntetyzowania kwasu foliowego. Dostępność kwasu foliowego w diecie ograniczona jest głównie do produktów pochodzenia roślinnego, ponadto sam kwas foliowy jest wrażliwy na procesy przetwarzania żywności. Najwięcej witaminy B9 znaleźć można w zielonych liściach warzyw, orzechach czy produktach zbożowych. Produkty odzwierzęce dostarczające kwasu foliowego to wątróbka i żółtko jaja.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B9 dla dorosłych to 400 mikrogramów; zapotrzebowanie to zwiększa się w ciąży i okresie laktacji, a także u osób nadużywających alkoholu, stosujących niektóre leki czy diety ubogie w warzywa. W celu zapobiegania niedoborowi witaminy B9 zalecana jest suplementacja kwasu foliowego. A czy może ona spowodować nadmiar witaminy B9?
Przedawkowanie witaminy B9 – czy jest możliwe?
Przyjmowanie suplementów z kwasem foliowym zgodnie z dawkowaniem zawartym na opakowaniu nie powinno prowadzić do przedawkowania i wystąpienia jakichkolwiek skutków ubocznych. Duże znaczenie ma na pewno forma przyjmowanego suplementu. Znacznie bezpieczniejsze są foliany naturalnego pochodzenia, które znaleźć można w dobrej jakości suplementach. Większe ryzyko przedawkowania niesie ze sobą stosowanie preparatów z syntetycznym kwasem foliowym. Należy zwrócić uwagę na to, aby nie przekraczać dawki około 1,5 mg syntetycznego kwasu foliowego dziennie. W przeciwnym wypadku mogą pojawić się przemijające dolegliwości: nudności i wzdęcia, brak apetytu, alergie skórne.
Nie ustalono jak dotąd maksymalnej dawki kwasu witaminy B9, przekroczenie której generuje toksyczne działanie kwasu foliowego. Na pewno szczególną ostrożność powinny zachować osoby z niewydolnością nerek, a także osoby dotknięte mutacją genu MTHFR. U takich osób dochodzi do zaburzeń metylacji kwasu foliowego i jego wykorzystania przez organizm, co prowadzić może do kumulacji kwasu foliowego. W takim przypadku zalecana jest suplementacja metylowanymi formami witaminy B9.
I jeszcze jedna sytuacja, w której zachować należy szczególną ostrożność – to wystąpienie anemii megaloblastycznej. Jej przyczyną może być niedobór witaminy B9 i/lub B12, a objawy obejmują przede wszystkim zaburzenia neurologiczne. Jeśli w leczeniu zastosowany zostanie wyłącznie kwas foliowy bez jednoczesnej suplementacji witaminy B12 – może dojść do nasilenia objawów neurologicznych.
Czy można przedawkować witaminę B9? U osoby zdrowej, dawkującej witaminę B9 zgodnie z zaleceniami – raczej nie. Znacznie większe jest ryzyko niedoboru witaminy B9 w przypadku zaniechania suplementacji – zwłaszcza przez osoby o zwiększonym zapotrzebowaniu na kwas foliowy.