W okresie ciąży każda przyszła mama w szczególny sposób dba o zbilansowaną dietę. Troska ta wynika ze świadomości, że dostarczenie odpowiednich ilości związków odżywczych jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju dziecka. Organizm kobiety w ciąży wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele związków, co wynika zarówno z rosnących potrzeb organizmu mamy, jak i potrzeb rozwijającego się płodu. I nierzadko okazuje się, że dostarczenie odpowiednio wysokich dawek witamin i składników mineralnych wraz z dietą może okazać się problematyczne. Wtedy warto sięgnąć po suplementy diety i witaminy dla kobiet w ciąży – muszą to być jednak preparaty najwyższej jakości, a ich stosowanie należy skonsultować z lekarzem.
[WITAMINA B PRAWA]Dieta przyszłej mamy powinna być jak najbardziej zróżnicowana, oparta na naturalnych i nieprzetworzonych produktach. Jednak nawet najlepiej zbilansowana dieta może nie dostarczyć wszystkich związków, których potrzebuje rozwijający się płód.
Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego bezsporna jest konieczność suplementowania w czasie ciąży następujących związków:
– kwasu foliowego
– witaminy D3
– jodu
Konieczność suplementacji podyktowana jest zwiększonym zapotrzebowaniem na te związki w okresie ciąży, a także wynika z faktu, że wspomniane witaminy i związki mineralne mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Ich niedobór zwiększa ryzyko rozwoju wad wrodzonych. I wreszcie – nasza dieta jest niedoborowa w te związki, zatem suplementacja to jedyny sposób na pokrycie dziennego zapotrzebowania.
Kwas foliowy, czyli witamina B9 to związek, który suplementować należy już przed planowaną ciążą. Zalecany jest okres co najmniej 12 – tygodniowej suplementacji przed planowanym poczęciem. Co więcej – z racji, że wiele ciąż jest nieplanowanych, zalecana jest profilaktyczna i stała suplementacja u każdej kobiety w wieku rozrodczym. Kwas foliowy ma kluczowe znaczenie dla rozwoju układu nerwowego płodu i pozwala zminimalizować ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej, takich jak bezmózgowie, przepuklina mózgowo – rdzeniowa czy rozszczep kręgosłupa. Suplementacja kwasu foliowego w ciąży ogranicza ponadto rozwój innych wad wrodzonych: rozszczepu wargi i podniebienia, wad serca czy układu moczowego. Także mama odniesie korzyści z przyjmowania kwasu foliowego w tabletkach – związek ten ogranicza występowanie poronień nawrotowych czy stanu przedrzucawkowego.
Zalecana dawka kwasu foliowego w ciąży to 400 mikrogramów na dobę. Taką dawkę witaminy B9 w postaci doskonale przyswajalnych folianów znaleźć można w preparacie jakości clean label – witaminie B complex marki Cheers. Suplement ten zawiera także pozostałe witaminy z grupy B.
Witamina D3 to związek warunkujący rozwój układu nerwowego, sercowo – naczyniowego czy odpornościowego. Zbyt niska podaż witaminy D w okresie ciąży może skutkować zaburzeniami rozwoju płodu, a także zwiększonym ryzykiem rozwoju u dziecka w przyszłości wielu chorób przewlekłych, w tym otyłości, miażdżycy czy cukrzycy. Witaminy D nie dostarczamy w wystarczających ilościach wraz z dietą – jej głównym źródłem jest synteza skórna pod wpływem promieni UV. W naszej strefie klimatycznej nie mamy możliwości opalać się przez minimum kwadrans każdego dnia – a tyle wystarczy, aby zapobiec niedoborom witaminy D3. Dlatego w okresie od września do kwietnia każdy z nas powinien suplementować witaminę D3. A suplementacja witaminy D konieczna jest w ciąży bez względu na porę roku – zalecana dawka to 2000 IU. W preparacie Cheers znaleźć można witaminę D3 wraz z witaminą K2 w ich najlepiej przyswajalnych formach.
Jod to kolejny niedoborowy pierwiastek, który zapobiega rozwojowi niedoczynności tarczycy u matki. Zaburzenie to może skutkować zaburzeniami rozwoju neuropsychologicznego u dzieci. Zalecane dawki suplementacyjne w ciąży to 200 – 500 mikrogramów na dobę.
Poza witaminą D3, jodem i kwasem foliowym warto zwrócić uwagę na inne związki. U kobiet w ciąży nie należy do rzadkości niedobór żelaza, kwasów omega 3 (zwłaszcza DHA) czy magnezu. Związki te wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu ciężarnej, a jednocześnie zapewniają optymalne warunki dla rozwoju dziecka. Magnez w ciąży wspomaga pracę serca, redukuje bolesność mięśni i ich nadmierną kurczliwość, minimalizuje ryzyko rzucawki i porodu przedwczesnego. Na niedobór magnezu w ciąży narażone są szczególnie te kobiety, które doświadczają wymiotów.
Żelazo wspomaga rozwój układu nerwowego oraz ogranicza ryzyko wystąpienia niskiej masy urodzeniowej malucha. Ponadto zapobiega rozwojowi anemii i wspomaga odporność organizmu. Z kolei kwasy omega 3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, hormonalnego, nerwowego oraz układu krążenia, ponadto zapewniają profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych.
Przyjmowanie suplementów diety przez kobietę w ciąży powinno być skonsultowane z lekarzem. Suplementy dla ciężarnych powinny być preparatami najwyższej jakości, wolnymi od syntetycznych dodatków, barwników, konserwantów. Takie suplementy określane są mianem preparatów clean label i wciąż stanowią zaledwie niewielki ułamek wszystkich suplementów diety dostępnych na rynku. W ofercie marki Cheers znaleźć można wyłącznie produkty jakości premium, wolne od szkodliwych dodatków, o wysokiej biodostępności związków aktywnych. Takie suplementy diety zapewniają skuteczną i bezpieczną suplementację.
Każda kobieta w ciąży powinna oczywiście pamiętać o zbilansowanej diecie, umiarkowanej aktywności fizycznej (oczywiście o ile nie ma żadnych przeciwwskazań), unikaniu stresu i odpowiedniej ilości snu. Takie postępowanie uzupełnione o odpowiednią suplementację powinno zapewnić optymalny rozwój malucha i sprawny przebieg ciąży.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.