Powstrzymaj starzenie się z antyoksydantami

antyoksydanty w diecieProcesy starzenia kojarzą się głównie z pojawieniem się zmarszczek i siwieniem włosów. W rzeczywistości jednak są to jedynie zewnętrzne manifestacje starzenia. Wewnątrz organizmu starzeniu podlega każda komórka ciała, co stopniowo odbija się niekorzystnie na funkcjonowaniu wielu narządów i układów. Z wiekiem proces ten zachodzi coraz aktywniej, a kluczowe znaczenie ma oddziaływanie wolnych rodników. Chcesz spowolnić starzenie się organizmu? Zadbaj o skuteczną walkę organizmu z wolnymi rodnikami – a w tym pomogą antyutleniacze.

Odwieczna walka, czyli antyutleniacze kontra wolne rodniki

[WITAMINA C PRAWA]Fizjologicznie proces starzenia rozpoczyna się około 25 roku i zwiększa swą intensywność po 45 roku życia. Nie bez znaczenia jest jednak nasz styl życia – dieta, stosowanie używek, aktywność fizyczna, a także stres czy narażenie na zanieczyszczenia środowiskowe. W dzisiejszych czasach jesteśmy wyjątkowo narażeni na działanie wolnych rodników, które uszkadzać mogą wiele struktur organizmu, w tym białka, lipidy, kwasy nukleinowe. Generuje to tzw. stres oksydacyjny, upośledza funkcjonowanie komórek oraz może prowadzić do ich śmierci. W skali całego organizmu mamy wtedy do czynienia z nasilonym starzeniem się, co manifestować może się rozwojem licznych chorób przewlekłych.

Nasz organizm jest w stanie poradzić sobie z umiarkowaną ilością wolnych rodników, jednak gdy jest ich zbyt dużo – konieczne jest dostarczenie antyutleniaczy. Są to związki mające bardzo pożądaną właściwość neutralizowania wolnych rodników i ograniczenia ich negatywnego wpływu na organizm. Dzięki temu można spowolnić procesy starzenia się skóry i zachować młody wygląd na dłużej, ale przede wszystkim – można ograniczyć rozwój tzw. chorób cywilizacyjnych: miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca, udaru mózgu, zaburzeń odporności, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych. To znacznie rozsądniejsze postępowanie niż dopuszczenie do rozwoju tych chorób i ich długotrwałe leczenie.

Antyoksydanty w diecie – czy to wystarczy?

Głównym źródłem antyoksydantów jest dieta – zwłaszcza warzywa i owoce. Antyoksydantami mogą być zawarte w nich witaminy, minerały jaki i inne związki aktywne, np. flawonoidy. Dla zachowania doskonałego stanu zdrowia najważniejsza jest zatem dieta bazująca na warzywach i owocach, zwłaszcza tych spożywanych w formie nieprzetworzonej. Jednocześnie unikać należy żywności, która może być źródłem wolnych rodników – fast foodów, potraw smażonych, żywności przetworzonej obfitującej w konserwanty czy syntetyczne barwniki.

Nie zawsze dieta dostarczy odpowiednich ilości antyoksydantów, zwłaszcza u osób zestresowanych, intensywnie uprawiających sport, w podeszłym wieku czy narażonych na zanieczyszczenia środowiskowe. Wtedy dobrym rozwiązaniem jest uzupełnienie diety suplementacją. Nie wybieraj jednak przypadkowych suplementów diety, gdyż te zazwyczaj zawierają syntetyczne witaminy i mnóstwo zbędnych dodatków. Efektem ich stosowania może być brak działania ochronnego, co więcej – takie preparaty same mogą być źródłami wolnych rodników.

Godne uwagi są natomiast suplementy diety bazujące na naturalnych produktach, w których źródłem antyutleniaczy są standaryzowane ekstrakty roślinne. Takie zestawy witamin i minerałów zapewniają doskonałe wsparcie zdrowia i urody, doskonale wpisując się w nurt anti – age oraz szeroko rozumianej profilaktyki zdrowotnej.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0