Okres ciąży to stan szczególnej troski o zdrowie zarówno przyszłej mamy, jak i rozwijającego się malucha. To dlatego podczas ciąży zalecane jest regularne wykonywanie badań laboratoryjnych i obrazowych, a także szczególna dbałość o właściwe zbilansowanie diety. Dieta ma za zadanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które warunkują odpowiedni rozwój płodu.
W codziennej diecie nie powinno zatem zabraknąć kwasu foliowego, wapnia, żelaza, witaminy D czy białka. Nie wolno zapominać ponadto o kwasach omega 3 – te zdrowe tłuszcze zapewniają nie tylko prawidłowy przebieg ciąży, ale także stoją na straży zdrowia dziecka.
[OMEGA3 PRAWA]Zgodnie z zaleceniami polskich ekspertów warto spożywać około 1,5 g kwasów omega 3. W skład tej puli wchodzą przede wszystkim kwasy omega 3 DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy), a także kwas ALA (alfa – linolenowy). Ich źródłami w diecie są przede wszystkim ryby, a w mniejszym stopniu nierafinowane oleje roślinne (zwłaszcza rzepakowy i lniany), awokado, siemię lniane, chia czy orzechy. Dieta zazwyczaj nie dostarcza odpowiednich ilości kwasów omega 3, dlatego też warto sięgać po suplementy diety – oczywiście, o ile lekarz nie widzi przeciwwskazań.
Dostarczenie optymalnych ilości kwasów omega 3 w ciąży sprzyja zachowaniu zdrowia kobiety w ciąży, a także zapewnia optymalny rozwój płodu.
Zastosowanie kwasów omega 3 w ciąży to przede wszystkim:
– wspomaganie odporności
– zapewnienie właściwego rozwoju układu nerwowego, a zwłaszcza mózgu
– wzmocnienie kości i stawów
– ograniczenie ryzyka rozwoju stanów zapalnych i alergii
– ograniczenie zaburzeń krzepnięcia krwi
Wspomniane korzyści zdrowotne wynikające z suplementowania kwasów omega 3 dotyczą zarówno organizmu kobiety, jak i dziecka. Dodatkowo kwasy omega 3 minimalizują ryzyko porodu przedwczesnego i innych komplikacji położniczych. Warto wspomnieć o jeszcze jednym zastosowaniu kwasów omega 3 w ciąży – ich wystarczająca podaż w okresie życia płodowego zapewnia w przyszłym życiu dziecka lepszy rozwój psychofizyczny, doskonały wzrok, zdolność nauki i koncentracji, a także niższe ryzyko rozwoju alergii i astmy, otyłości czy cukrzycy. Trudno o lepszą inwestycję w przyszłe zdrowie malucha, prawda?
Jeśli kobieta w ciąży zdecyduje się na suplementowanie kwasów omega 3 – może wybierać spośród licznych preparatów. Tran czy kapsułki z kwasami omega 3 różnią się proporcjami poszczególnych kwasów omega 3, całkowitą ich zawartością, a także źródłem pochodzenia. Także cena kwasów omega 3 może być bardzo różna – i najczęściej jest ona odzwierciedleniem jakości suplementu diety.
Wartościowy suplement diety z kwasami omega 3 powinien zawierać oczyszczony olej rybi pochodzący ze starannie wyselekcjonowanych gatunków ryb. Najlepsze okazują się być niewielkie gatunki ryb morskich, które są najmniej narażone na kumulowanie w nich zanieczyszczeń. Ważne jest ponadto, aby suplement diety zawierał zarówno kwas DHA, jak i EPA – są to bowiem najważniejsze dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe omega 3.
W preparacie marki Cheers znaleźć można wyłącznie olej rybi najwyższej jakości, a dzienna dawka suplementu dostarcza aż 1100 mg cennych kwasów omega 3. Cechują się one doskonałą przyswajalnością, co wynika z wysokiej zawartości omega 3, jak i braku jakichkolwiek syntetycznych dodatków. Wszystko to świadczy o jakości premium preparatu Cheers i sprawia, że kwasy omega 3 polskiej marki Cheers to doskonały sposób na uzupełnienie diety każdej kobiety w ciąży w cenne kwasy tłuszczowe.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.