Witamina C to jedna z najważniejszych witamin w diecie człowieka, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwalcza wolne rodniki zapobiegając rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Taka ochrona przyda się już od najmłodszych lat życia, gdyż stale narażeni jesteśmy na zanieczyszczenia środowiska, syntetyczne dodatki do żywności, czy chociażby nadmierną ekspozycję na słońce. Ponadto witamina C niezbędna jest do syntezy kolagenu, prawidłowego przebiegu procesów regeneracji oraz procesów odpornościowych. Witamina C potrzebna jest zarówno dorosłym, jak i dzieciom – co więcej, dzieci wykazują zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. U dorosłych minimalna podaż tego związku to 1 mg/kg masy ciała, a u dzieci – aż dwa razy tyle.
[WITAMINA C LEWA]Ciąża to jeden z tych okresów, gdy organizm kobiety wymaga zwiększonej podaży wielu witamin – a jedną z nich jest witamina C. W ciąży należy dostarczać jej z naturalnych źródeł – najlepszymi są warzywa i owoce. Można oczywiście sięgać także po suplementy – po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Witamina C w ciąży niezbędna jest zarówno przyszłej mamie, jak i dziecku.
Witamina C dla kobiet w ciąży służy wzmocnieniu odporności, zapobiega anemii na drodze zwiększenia przyswajalności żelaza z przewodu pokarmowego oraz stanowi element profilaktyki zakażeń układu moczowego (często diagnozowanych w okresie ciąży). Ponadto znany jest korzystny wpływ kwasu askorbinowego na twarz i całe ciało – witamina C ujędrnia skórę, zapobiega powstawaniu rozstępów.
W ciąży witamina C ogranicza rozwój poważnych wad układu nerwowego, wspomaga rozwój tarczycy dziecka. Niezbędna jest do syntezy kolagenu, a tym samym kształtowania się układu kostnego.
Od najmłodszych lat życia dziecka powinniśmy dbać o odpowiednio wysoką podaż witaminy C w jego diecie. Okres wzrostu, kształtowania się odporności czy normalizowania gospodarki hormonalnej wymaga wysokich dawek witaminy C. Absolutne minimum to wspomniane kilkadziesiąt mg dziennie, jednak śmiało można suplementować witaminę C u dziecka w dawce około 100 – 200 mg. W okresie zwiększonej podatności na infekcje dawkę tę można zwiększyć nawet do 300 mg.
Oczywiście nie należy zapominać o wzbogaceniu diety w warzywa i owoce, które obfitują w witaminę C. Jednak dzieci nie zawsze są amatorami warzyw, mogą być także uczulone na niektóre produkty – wtedy wskazana jest suplementacja. Najpopularniejszym suplementem jest lewoskrętna witamina C. Najlepiej, gdy jest to naturalna witamina C, czyli pochodząca z ekstraktów roślinnych. Taki suplement dostarcza jednocześnie cennych bioflawonoidów czy enzymów trawiennych, dzięki którym przyswajalność kwasu askorbinowego jest naprawdę wysoka.
Ponadto tego typu preparaty minimalizują ryzyko wystąpienia podrażnień przewodu pokarmowego. Jeśli jednak maluch źle reaguje na suplementację witaminą C lewoskrętną, preparaty z askorbinianem sodu mogą okazać się doskonałym wyborem.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.