Co robi każdy z nas, gdy zaczyna się okres wzmożonej podatności na przeziębienie czy grypę? Jesień i zima upływają nam pod znakiem picia herbaty z cytryną oraz łykania suplementu z witaminą C. Takie postępowanie znajduje swoje uzasadnienie w wynikach wielu badań, które potwierdzają niezwykle korzystny wpływ witaminy C na odporność. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, skutecznie walczy z wirusami i bakteriami oraz łagodzi stany zapalne. Natomiast jako silny antyoksydant, witamina C neutralizuje wolne rodniki i ogranicza negatywny wpływ wszelkich infekcji na organizm.
Powinniśmy stale dbać o dostarczenie wraz z dietą i suplementami wysokich dawek witaminy C. I nie mówimy tu o powszechnie zalecanych dawkach rzędu kilkudziesięciu mg witaminy C dziennie – korzyści dla zdrowia odczujesz przy suplementacji rzędu minimum kilkuset mg na dobę. Poza profilaktyką wielu chorób cywilizacyjnych, wzmocnisz swoją odporność.
[WITAMINA C LEWA] Witamina C dba o odporność na drodze wielu mechanizmów:
– pobudza komórki odpornościowe organizmu do walki z drobnoustrojami
– zwiększa ilość limfocytów T oraz fagocytów
– neutralizuje wirusy i bakterie
– łagodzi stany zapalne
– uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ograniczając migrację drobnoustrojów w organizmie
Okazuje się jednak, że najskuteczniejsza jest stała profilaktyka i stosowanie witaminy C 1000 mg dziennie na drodze stałej suplementacji. Wtedy zauważalnie spada ryzyko zachorowania, a jeśli dojdzie do rozwoju infekcji, ma ona krótszy i łagodniejszy przebieg. Jeśli natomiast sięgniemy po witaminę C dopiero, gdy zachorujemy – korzyści nie będą już tak zauważalne. Nie odkładaj zatem suplementacji witaminy C na ostatnią chwilę, a zadbaj o jej stałą, wysoką podaż. Zyska na tym ogólny stan zdrowia oraz wygląd, poczujesz przypływ energii, sprostasz wymaganiom pracy umysłowej czy wysiłku fizycznego.
Jeśli chcesz cieszyć się doskonałym zdrowiem i zminimalizować ryzyko zachorowania na wszelkie infekcje – włącz do diety produkty bogate w witaminę C. Najwięcej witaminy C znajdziesz w papryce, pomidorach, brokułach, brukselce, a także natce pietruszki, cytrusach, kiwi, truskawkach czy dzikiej róży. Nie zawsze mamy jednak dostęp do świeżych warzyw i owoców, ponadto ich dłuższe przechowywanie czy poddawanie obróbce cieplnej obniża zawartość witaminy C. Najlepiej jest zatem uzupełnić dietę preparatami z wysokiej jakości kwasem askorbinowym.
Najlepiej przyswajalna jest witamina C lewoskrętna, pochodząca z naturalnych ekstraktów roślinnych. Najbogatszymi źródłami witaminy C są owoce dzikiej róży oraz aceroli, zatem jeśli suplement zawiera taką naturalną witaminę C – możesz liczyć na naprawdę skuteczne działanie preparatu. Jak powinna być stosowana taka witamina C? Dawkowanie rzędu kilkuset – 1000 mg na dobę pozwoli na poprawę stanu zdrowia i odporności.
Stosowanie naturalnej witaminy C to dodatkowe korzyści – szczególnie dostarczenie dużych ilości bioflawonoidów, które nasilają korzystne działanie na organizm, jakie wywiera witamina C. Gdzie kupić witaminę C najlepszej jakości? Najlepiej bezpośrednio od producenta suplementów, który pochwalić może się licznymi badaniami jakości potwierdzającymi skuteczność działania produktu. Unikaj natomiast preparatów z wątpliwych źródeł, o nieokreślonym składzie czy zawierających syntetyczną witaminę C.
Suplementację witaminy C uzupełnij urozmaiconą dietą, spacerami na świeżym powietrzu, unikaniem stresu i używek, a Twój układ odpornościowy będzie funkcjonować bez zarzutu.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.