Szacuje się, że ponad 1,5 mld osób na świecie cierpi z powodu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza. Najczęstszymi objawami tej choroby są zawroty głowy, ogólne osłabienie organizmu, problemy z koncentracją czy męczliwość. Również osłabienie włosów i paznokci oraz bladość skóry są wyraźnymi sygnałami, mogącymi świadczyć o występujących niedoborach żelaza w organizmie. Niedobór żelaza obserwuje się u prawie 30% kobiet w wieku rozrodczym na całym świecie, natomiast anemia w czasie ciąży obserwowana jest na poziomie 38%.
Żelazo pokarmowe występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej. Głównymi źródłami żelaza hemowego są produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc mięso czerwone, drób oraz ryby i owoce morza. Niehemową formę znajdziemy w roślinach strączkowych, zbożach oraz warzywach.
Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne (15%-35%), a różne czynniki dietetyczne, mają niewielki wpływ na jego wchłanianie. Biodostępność żelaza niehemowego jest znacznie niższa (2% -20%) i w znacznym stopniu zależy od obecności innych składników odżywczych lub ich braku.
Stosując odpowiednie połączenia, możemy obniżyć lub podwyższyć przyswajalność żelaza. Do czynników ograniczających biodostępność żelaza należą fityniany, które obecne są w dużej ilości w płatkach zbożowych oraz roślinach strączkowych. Hamujące działanie na proces wchłaniania żelaza wykazuje również duża ilość wapnia w posiłku, białka zwierzęcego czy polifenoli, w szczególności pochodzących z herbaty.
Witamina C odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie żelaza. Badania pokazują, że spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C wraz z posiłkiem może zwiększyć wchłanianie żelaza nawet dwukrotnie. W przypadku suplementów żelaza, spożywanie ich z witaminą C może zwiększyć jego absorpcję nawet od 4 do 6 razy.
Należy jednak pamiętać, że wysoka przyswajalność żelaza również może być szkodliwa. Organizm ludzki nie potrafi usuwać nadmiaru żelaza. W związku z tym bardziej korzystne dla organizmu jest żelazo pochodzenia roślinnego. Stopień wchłaniania żelaza niehemowego jest uzależniony od wielu czynników, podczas gdy żelazo pochodzenia zwierzęcego w połączeniu z suplementacją może odkładać się w organizmie do szkodliwego dla zdrowia ludzkiego poziomu.
Źródło:
M. Łyszczek – Suplementy od A do Z.
P. Surmela – Żelazo – informacje i zalecenia.
A. Browarczyk – Źródła żelaza. Które produkty są najbogatsze w żelazo.
Z. Sobańska – Zdrowa dieta bogata w żelazo. W poszukiwaniu złotego środka.
M. Wojnarska – Suplementacja żelazem: czego nie robić?
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.