Spis treści
Acerola to egzotyczny owoc, zwany także wiśnią z Barbados. Owoce aceroli pochodzą z klimatu subtropikalnego i tropikalnego. Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, która w 100 g owoców wynosi około 1650 mg. To aż 18-krotnie więcej, niż w przypadku pomarańczy. Poza tym, acerola posiada także wiele innych cennych składników, takich jak antocyjany czy karotenoidy, które niezwykle korzystnie wpływają na organizm człowieka.
Acerola to egzotyczny owoc, który rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce aceroli zachwycają swoim smakiem i zapachem, ale to nie jedyna cecha, która wpływa na ich popularność. Owoc ten jest bardzo bogaty w wiele cennych składników, które wpływają korzystnie na zdrowie. W 100 g owoców znajduje się około 1650 mg witaminy C, co stanowi aż 1833% pokrycia dziennej normy na witaminę C. Oprócz tego, acerola to źródło beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie na witaminę A, co jest kluczowe m.in. dla dobrego wzroku. W owocach aceroli można również znaleźć wiele witamin z grupy B ( tiamina, ryboflawina, niacyna), a także wiele cennych minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez (dowiedz się więcej o magnez – zastosowanie preparatów doustnych i zewnętrznych)
Bez wątpienia najważniejszym składnikiem aceroli jest witamina C. Jak już wcześniej wspominałam, w 100 g owoców znajduje się aż 1650 mg witaminy C. To aż 18-krotnie więcej, niż w przypadku pomarańczy. Poza tym, owoce aceroli są bogate w antocyjany, które to związki występują w wielu roślinach i owocach i odpowiedzialne są za ich charakterystyczną barwę. Antocyjany to przede wszystkim silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i tym samym zapobiegają wielu chorobom.
Karotenoidy to organiczne związki chemiczne, które w większości są barwnikami występującymi w roślinach i owocach, ale także w niektórych bakteriach i glonach. Jednym z karotenoidów występujących w aceroli jest beta-karoten, który jest ważnym źródłem witaminy A. Oprócz tego, w owocach aceroli można znaleźć także likopen i luteinę, które są również bardzo cennymi składnikami dla naszego zdrowia.
Dzięki swojej wyjątkowej zawartości witaminy C oraz innych cennych składników, acerola w naturalny sposób wspiera nasz układ odpornościowy. Owoce te pomagają zwalczać infekcje, wirusy i bakterie, tym samym chronią nas przed chorobami. Witamina C aktywuje również układ odpornościowy, co pozwala mu lepiej walczyć z chorobami i szybciej powracać do zdrowia.
Sok z aceroli ze względu na swoją wysoką zawartość witaminy C ma silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu, picie soku z aceroli w okresie jesienno-zimowym może pomóc nam w walce ze stresem oksydacyjnym, który jest jednym z czynników prowadzących do chorób.
Sok z aceroli ma również pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. Dzięki m.in. swojemu działaniu antyoksydacyjnemu, wyciąg z aceroli może pomóc nam w walce z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki skóry i powodują jej starzenie się. Ponadto, witamina C zawarta w soku z aceroli ma korzystny wpływ na produkcję kolagenu, który odpowiada za elastyczność i jędrność naszej skóry.
Jak już wcześniej wspomniałam, acerola ma silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wspiera nas w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są przyczyną wielu chorób, w tym chorób serca czy nowotworów i dlatego tak ważne jest, aby zdobywać jak najwięcej antyoksydantów, które zapobiegają ich powstawaniu. Owoce aceroli są jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy, dlatego warto włączyć je do swojej diety, a zatem poznaj witamina C marki Cheers – nasz produkt z acerolą.