Czy codzienna dieta pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C?

Czy codzienna dieta pokrywa zapotrzebowanie na witaminę CWitamina C to jedna z najważniejszych dla zdrowia witamin. Nie jest ona syntetyzowana w organizmie, a zatem musi być dostarczona w diecie w odpowiednich ilościach. Jako witamina rozpuszczalna w wodzie, może być bardzo szybko usuwana z organizmu, nie ma zatem możliwości gromadzenia jej „na zapas”. Konieczne staje się codzienne dostarczanie odpowiednich ilości witaminy C. Odpowiednich – czyli jakich? Zalecane dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę to około kilkudziesięciu mg, jednak – tak jak w przypadku wielu innych witamin – takie rekomendacje nie uwzględniają stanów zwiększonego zapotrzebowania na dane składniki odżywcze. Ponadto kilkadziesiąt mg witaminy C dziennie zapobiegnie niedoborom, ale okaże się niewystarczające do osiągnięcia działania leczniczego i profilaktycznego tego związku. Ile zatem witaminy C tak naprawdę potrzebujemy? I czy takie ilości mogą być dostarczone wraz z dietą?

Witamina C – zapotrzebowanie na kwas askorbinowy

[WITAMINA C PRAWA]Zgodnie z zaleceniami ekspertów żywieniowych, dzienna dawka witaminy C wynosi około 1 mg/kg masy ciała u dorosłych oraz 2 mg/kg masy ciała u dzieci w okresie wzrostu. Oznacza to, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest znacznie niższe, niż dostępne dawki witaminy C w tabletkach czy w proszku? Z czego wynika taka rozbieżność? Z jednej strony – dawki witaminy C zawartej w suplementach nie zawsze odpowiadają ilości kwasu askorbinowego przyswojonego przez organizm, co wynika z ograniczonej biodostępności wielu form witaminy C. Z drugiej strony jednak – zalecane dzienne spożycie ustalone jest na minimalnym poziomie, natomiast realne zapotrzebowanie na witaminę C jest znacznie wyższe. Jako bardzo skuteczny antyoksydant, kwas askorbinowy zwalcza wolne rodniki – a na ich nasilone, szkodliwe działanie narażeni jesteśmy dziś wszyscy. Można zatem zaryzykować stwierdzenie, że każdy z nas wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.

W świetle licznych badań klinicznych o dostarczenie organizmowi wysokich dawek witaminy C zadbać muszą szczególnie:

– osoby narażone na stres
– kobiety w ciąży i karmiące piersią
– małe dzieci i osoby starsze
– osoby chorujące na schorzenia przewlekłe (cukrzyca, miażdżyca, choroby autoimmunologiczne, nowotwory)

Witamina C – suplement czy dieta?

Aby odczuć prozdrowotne działanie witaminy C, najlepiej jest dostarczyć około 1000 mg witaminy dziennie. Jeśli takie dawki wydają Ci się bardzo wysokie w porównaniu z zalecanymi kilkudziesięcioma mg – spokojnie, nie obawiaj się przedawkowania witaminy C. Aby przedawkować kwas askorbinowy należałoby przez dłuższy czas suplementować dawki rzędu 2000 mg dziennie, a i tak skończyłoby się jedynie na dolegliwościach żołądkowych.

Czy można dostarczyć z dietą około 1 g witaminy C dziennie? Przyjrzyjmy się produktom najbogatszym w ten związek. Spodziewasz się, że w czołówce tego zestawienia pojawią się cytrusy, które uznawane są za owoce najbogatsze w witaminę C? Okazuje się, że nie brakuje owoców, które zawierają znacznie więcej tego cennego składnika. Bezkonkurencyjna okazuje się być acerola, która zawiera w 100 g świeżych owoców aż 2 – 2,5 g witaminy C. Acerola dostępna jest najczęściej w postaci soków, proszku czy kapsułek. Jeśli zależy Ci na świeżym, nieprzetworzonym produkcie o wysokiej zawartości kwasu askorbinowego, sięgnij po sok wyciskany z dzikiej róży. Ten rodzimy owoc także mile Cię zaskoczy wysoką zawartością witaminy C – w 100 ml soku z dzikiej róży znajdziesz nawet 0,5 g kwasu askorbinowego. Pozostałe owoce także zawierają spore ilości witaminy C, jednak acerola i dzika róża są poza konkurencją.

Oto zawartość witaminy C w 100 g kilku owoców:

– czarna porzeczka – 177 mg
– truskawki – 58 mg
– papaja – 60 mg
– kiwi – 93 mg
– cytryna – 53 mg

Przyjrzyjmy się także zawartości kwasu askorbinowego w warzywach – co ma najwięcej witaminy C? Duże jej ilości zawiera papryka, zwłaszcza czerwona – w 100 g czerwonej papryki znajdziesz 150 mg witaminy C, a w żółtej czy zielonej – średnio 90 mg. W 100 g pomidorów znajdziesz około 14 mg, w takiej samej ilości brokułów – aż 90 mg. Brukselka zawiera 85 mg, a 100 g jarmużu – 120 mg. Dobrym źródłem witaminy C jest także kiszona kapusta – ze 100 g kiszonki dostarczasz 15 mg kwasu askorbinowego.

Dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza zatem sporych ilości witaminy C, jednak zapewnienie dziennej podaży na poziomie 1000 mg może okazać się problematyczne – zwłaszcza uwzględniając straty zawartości witaminy C wynikające z obróbki termicznej produktów czy ich długotrwałego przechowywania. Pozostaje zatem suplementacja witaminą C.

Pamiętasz acerolę i dziką różę? Jeśli sięgniesz po suplement zawierający ekstrakty z tych owoców, dostarczysz wysokich dawek doskonale przyswajalnej lewoskrętnej witaminy C. Taka naturalna witamina C to gwarancja doskonałej przyswajalności witaminy i skuteczności jej działania.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0