Acerola i dzika róża – najlepsze źródła witaminy C

witamina C acerolaWitamina C to związek chemiczny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Człowiek nie syntetyzuje witaminy C, zatem zapotrzebowanie na nią jest największe spośród wszystkich witamin. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 1 mg na każdy kilogram masy ciała, ale takie ilości witaminy C umożliwiają jedynie zapobieganie jej niedoborom. Jeśli jednak chcemy skorzystać z cennych prozdrowotnych właściwości witaminy C, należy dostarczyć znacznie wyższych jej dawek – sięgających nawet 1000 mg dziennie. Takich ilości trudno jest dostarczyć z dietą, warto zatem uzupełnić codzienną podaż witaminy C suplementacją.

Witamina C w diecie – gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C?

[WITAMINA C PRAWA]Niemal każdy z nas, zapytany o najlepsze źródło witaminy C w diecie, bez namysłu wskaże cytrusy. I rzeczywiście – owoce te mają sporo witaminy C, ale znacznie więcej mają ich inne owoce, takie jak porzeczka, acerola, dzika róża, kiwi czy truskawki. Witaminę C można także dostarczyć spożywając spore ilości warzyw – papryki, brokułów, natki pietruszki, brukselki, pomidorów czy kiszonej kapusty. Straty witaminy C w żywności ograniczymy spożywając warzywa i owoce w stanie surowym i wybierając produkty świeże, nieprzechowywane zbyt długo. Natomiast z produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej witaminy C dostarczy wątroba.

Przeciętna dieta dostarcza minimalnych dawek witaminy C, czyli kilkudziesięciu mg na dobę. Jednak w dzisiejszych czasach bardzo wiele osób wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C – mowa o palaczach, sportowcach, osobach w podeszłym wieku, kobietach w ciąży czy osobach podatnych na stres. Wtedy zalecane dawki witaminy C sięgają nawet 1000 mg dziennie. Aby pokryć tak wysokie zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, konieczne jest wykorzystanie najbogatszych źródeł witaminy C – aceroli i dzikiej róży.

Acerola i dzika róża

Acerola to bez wątpienia owoc o najwyższej zawartości witaminy C – w 100 g owoców znaleźć można nawet 1,7 – 2,5 g witaminy C! Zaraz za acerolą uplasowała się dzika róża – 100 ml świeżego soku z tego owocu zawiera aż 500 mg kwasu askorbinowego. Zarówno acerola, jak i dzika róża nie stanowią podstawowych składników naszej diety, ale można wykorzystać wysoką zawartość witaminy C w tych owocach, komponując suplement z naturalną witaminą C. Przyswajalność witaminy C syntetycznej szacowana jest na około 10%, co oznacza, że musielibyśmy zażyć aż 10 g witaminy, aby zapewnić dzienną podaż rzędu 1g. Jeśli natomiast źródłem witaminy C w tabletkach będą ekstrakty z dzikiej róży i aceroli – wystarczy niekiedy zażyć kapsułkę naturalnej witaminy C 1000 mg, a cała dostarczona dawka wchłonie się z przewodu pokarmowego i dotrze do komórek całego organizmu.

100% biodostępność to nie jedyna zaleta naturalnej witaminy C – kolejną jest zawartość w tego typu suplementach dużych dawek bioflawonoidów. Wykazują one działanie przeciwzapalne, antymiażdżycowe, wspomagające odporność i łagodzące alergie, a także wspomagające układ nerwowy. Odpowiedź na pytanie: „witamina C – jaka najlepsza?” jest zatem tylko jedna – sięgaj wyłącznie po suplementy z naturalną witaminą C z dzikiej róży i aceroli. Tylko taka czysta witamina C zapewni terapeutyczne działanie i wzmocnienie całego organizmu.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0