Niedobory witaminowe to często diagnozowane zaburzenia zdrowotne, których wpływ na organizm i zdrowie jest bardzo znaczący. Niedobory witaminowe to coś więcej niż wypadające w nadmiarze włosy oraz osłabione paznokcie. Okazuje się, że odgrywają one kluczową rolę w rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory, choroby neurodegeneracyjne – częściej chorują na nie te osoby, u których stwierdzany jest zbyt niski poziom wielu witamin, zwłaszcza witaminy D, C czy K. Fakt wymienienia tej ostatniej może być dla większości osób sporym zaskoczeniem – przecież witamina K kojarzona jest jedynie z krzepliwością krwi. Jest w tym sporo prawdy – o ile mówimy o witaminie K1. Nasz organizm potrzebuje jednak także witaminy K2 – a ta wpływa na funkcjonowanie wielu układów i narządów organizmu.
[WITAMINA D LEWA]Witamina K1 reguluje procesy krzepnięcia krwi. Niedobory witaminy K zdarzają się jednak rzadko, co wynika z jej dobrej dostępności w diecie. W witaminę tę obfitują przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego; najwięcej witaminy K znajdziesz w zielonych liściach warzyw, sporo dostarczają jej także brokuły, kapusta, brukselka czy kalafior, a także oleje roślinne.
Nieco inaczej przedstawia się kwestia witaminy K2 – jej niedobory zdarzają się stosunkowo często, ale zazwyczaj nie zostają zdiagnozowane. Wynika to zarówno z braku możliwości wykonania jakichkolwiek badań diagnostycznych, a także z faktu, iż objawy niedoboru witaminy K2 są dość niespecyficzne. Niedobór K2 wynika z małej dostępności tej witaminy w diecie – w małych ilościach związek ten zawierają mięso, ryby i jaja, a sporo witaminy K2 znajdziesz w przysmaku kuchni azjatyckiej, czyli natto. Ponadto źródłem witaminy K2 jest jej synteza w jelitach pod wpływem bakterii jelitowych. Obecnie za najskuteczniejszy sposób zapobiegania niedoborowi witaminy K2 jest uznawane stosowanie naturalnych suplementów diety. Witamina K2 wzmacnia kości, wspomaga układ sercowo – naczyniowy, reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego.
Nie ma badań laboratoryjnych, które umożliwiałyby bezpośrednie określenie poziomu witaminy K. Jeśli nie ma możliwości wykonania badania witaminy K, w jaki sposób można stwierdzić jej niedobór? W przypadku witaminy K1 badaniem umożliwiającym pośrednie oszacowanie jej poziomu jest oznaczenie parametrów krzepnięcia krwi. Mowa o badaniach PT i APTT, czyli czasu protrombinowego oraz czasu częściowej tromboplastyny. W przypadku niedoboru witaminy K1 zauważyć można wydłużenie czasu PT i APTT. Ponadto osoba dotknięta niedoborem K1 zauważa powstawanie siniaków, krwawień z nosa i dziąseł, krwiomoczu czy krwawień z przewodu pokarmowego.
Nie ma niestety sposobu na oszacowanie witaminy K2 – osoby cierpiące na tę hipowitaminozę mają osłabione kości, częściej pojawiają się u nich zwapnienia naczyń krwionośnych prowadzące do rozwoju miażdżycy i jej powikłań.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.