Zbilansowana i zróżnicowana dieta uznawana jest za najlepszy sposób na dostarczenie cennych składników odżywczych. Zapewnia podaż naturalnych, doskonale przyswajalnych witamin i minerałów. Jednak nawet przykładając ogromną wagę do tego, co ląduje na naszym talerzu, możemy się nie uchronić przed niedoborami pokarmowymi. Z czego to wynika? Ze zubożenia diety w składniki odżywcze, co ma związek z zanieczyszczeniami środowiska oraz wysokim stopniem przetwarzania żywności. Ponadto zwiększa się zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy – stres, choroby przewlekłe, otyłość, brak ruchu, używki bardzo się do tego przyczyniają. Jedną z witamin, której niedobory zdarzają się coraz częściej, jest witamina K. Czy możliwe jest dostarczenie dziennego zapotrzebowania na witaminę K wraz z dietą?
[WITAMINA D PRAWA]Zapotrzebowanie na witaminę K zależne jest od wieku i wynosi:
– niemowlęta: 5 – 10 mikrogramów
– dzieci w wieku od 1 do 3 lat: 15 mikrogramów
– dzieci w wieku od 4 do 6 lat: 20 mikrogramów
– dzieci w wieku od 7 do 9 lat: 25 mikrogramów
– dzieci w wieku od 10 do 12 lat: 40 mikrogramów
– dzieci w wieku od 13 do 15 lat: 50 mikrogramów
– dzieci w wieku od 16 do 18 lat: 55 – 65 mikrogramów
– kobiety: 55 mikrogramów
– mężczyźni: 65 mikrogramów
– kobiety w ciąży i karmiące piersią: 55 mikrogramów
Ustalone przed laty zapotrzebowanie na witaminę K dziś uznawane jest za niewystarczające. Jest to co prawda minimalne zapotrzebowanie, które wystarczy do zapewnienia optymalnego działania przeciwzakrzepowego witaminy K, ale nie zapewni bardziej wszechstronnego działania. Rola tego związku w organizmie jest bardzo zróżnicowana i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, serca i naczyń krwionośnych, trzustki czy kości. Realne zapotrzebowanie na witaminę K wynosi zatem u osoby dorosłej nawet 200 mikrogramów. A zaburzenia wchłaniania, antybiotykoterapia, choroby nerek i wątroby czy mukowiscydoza to zapotrzebowanie zwiększają.
W codziennej diecie nie brakuje produktów obfitujących w witaminę K. Bez wątpienia najbogatszym źródłem witaminy K jest natto – produkt bardzo popularny w kuchni japońskiej, a obecnie coraz częściej spotykany także w naszych sklepach. Natto to sfermentowana soja, która w 100 g dostarcza aż 1000 mikrogramów witaminy K2!
A co z bardziej znanymi i lepiej dostępnymi produktami spożywczymi? Najbogatsze źródła witaminy K dostarczają około 200 – 300 mikrogramów tego związku w 100 g produktów. Należą do nich przede wszystkim zielone liście warzyw – jarmuż, sałata, natka pietruszki, szpinak i botwina. Inne godne uwagi źródła witaminy K to brokuły, kapusta, brukselka, olej rzepakowy oraz sojowy.
Mniej wartościowe źródła witaminy K dostarczają 80 – 100 mikrogramów witaminy K i są to: awokado, szparagi, zielony groszek, oliwa z oliwek. Natomiast ryby, mięsa czy nabiał uznawane są za mało wartościowe źródła witaminy K, dostarczające mniej niż 60 mikrogramów tego związku. W przypadku niedoborów witaminy K bądź stanów zwiększonego na nią zapotrzebowania, warto sięgnąć po kapsułki z witaminą K. Suplement dostarczyć może sporych dawek witaminy, co pozwoli uzyskać optymalne wzmocnienie wielu narządów i układów, stanowiąc skuteczną profilaktykę wielu chorób.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.