Cukrzyca jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób o podłożu metaboliczno – hormonalnym, która kiedyś dotyczyła wyłącznie osób w podeszłym wieku, a dziś występuje nawet u dzieci. Przyczyną cukrzycy typu 1 jest niewystarczająca synteza insuliny przez trzustkę, natomiast u podłoża cukrzycy typu 2 leży nadwaga, zbyt wysokie spożycie węglowodanów i siedzący tryb życia. Dochodzi wtedy do rozwoju insulinooporności, czyli braku wrażliwości komórek na działanie insuliny. Leczenie cukrzycy – podobnie jak jej profilaktyka – przede wszystkim polega na zmianie przyzwyczajeń żywieniowych. W świetle ostatnich badań najlepiej sprawdza się dieta o niskiej zawartości węglowodanów, a wysokiej – tłuszczów. I mowa tu nie tylko o kwasach tłuszczowych omega 3.
[OMEGA3 PRAWA]Kiedyś dieta obfitująca w tłuszcz obwiniana była za choroby serca, nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, nowotwory. Dziś okazuje się, że najmniej pożądanym składnikiem diety powinny być węglowodany – a tłuszcze mogą z powodzeniem stanowić podstawę jadłospisu. Zaskakujące wyniki badań szwedzkich naukowców obalają największe mity dietetyki – tłuszcze nie muszą wcale tuczyć, nie ma także zależności między spożywaniem tłuszczów a większym ryzykiem wystąpienia zawału serca bądź zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie.
Unikać należy oczywiście tłuszczów trans – bo te są bardzo niezdrowe. Jednak pozostałe tłuszcze, zwłaszcza pochodzące z żywności nieprzetworzonej – są korzystne dla zdrowia. Osoby zagrożone rozwojem cukrzycy lub już na nią cierpiące mogą z powodzeniem stosować dietę tłuszczową, dostarczającą omega 3, omega 6 oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Znaczące ograniczenie spożycia węglowodanów sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu glukozy i insuliny we krwi, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, pomaga zminimalizować powikłania cukrzycy. Jak dostarczyć odpowiednich ilości zdrowych tłuszczów?
Aby dieta tłuszczowa przyniosła pożądane efekty, należy zadbać o dostarczanie tłuszczów dobrej jakości. Sięgaj zatem po mięsa, ryby, masło, oleje tłoczone na zimno. Unikaj margaryny, smaż na smalcu lub olejach rafinowanych, a oleje nierafinowane spożywaj na zimno. Szczególną uwagę zwróć na kwasy omega 3 – właściwości przeciwzapalne, wspomagające pracę serca i mózgu, wzmacniające odporność są bardzo pożądane. Zapewnienie właściwych proporcji między kwasami omega 3 a pozostałymi tłuszczami zapewni doskonałe samopoczucie i profilaktykę wielu chorób – nie tylko cukrzycy.
Dobrze jest sięgnąć po suplementy z omega 3. Dawkowanie może wynosić od 1000 mg do nawet 4000 mg – wszystko zależy od podaży kwasów omega 3 z dietą, a także ilości pozostałych tłuszczów, które spożywamy. Kapsułki zawierające olej rybi czy tran powinny być przyjmowane regularnie, w ramach profilaktyki niedoborów omega 3 i ich powikłań.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.