Na zbyt niski poziom witaminy D w organizmie może cierpieć nawet 90% Polaków. Mimo tak znacznego rozpowszechnienia niedoboru tego związku, większość osób dotkniętych niedoborem witaminy D nie zdaje sobie z tego sprawy. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest stale pogarszający się stan zdrowia, uczucie ciągłego zmęczenia, podatność na depresję oraz większe ryzyko zachorowania na wiele schorzeń cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nowotwory. Czy można temu zapobiec?
Organizm człowieka wykazuje duże zapotrzebowanie na witaminę D, które w znacznej mierze pokryte może być na drodze skórnej syntezy witaminy D. Mamy możliwość wewnątrzustrojowej syntezy zaledwie niewielkiej liczby witamin – a jedną z nich jest właśnie witamina D.
[WITAMINA D LEWA]Teoretycznie wystarczy kilkanaście minut ekspozycji na słońce dziennie, by pokryć nawet 90% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę – i to bez konieczności odsłaniania powierzchni skóry całego ciała. Jednak w naszym umiarkowanym klimacie ekspozycja na słońce jest ograniczona w miesiącach jesiennych i zimowych, natomiast latem wielu z nas stosuje ochronę antysłoneczną. W efekcie synteza witaminy D pod wpływem słońca jest znacznie ograniczona. W ten sposób najlepsze źródło naturalnej witaminy D zostaje mocno zubożone. A co więcej – nie jesteśmy w stanie nadrobić tych strat podażą witaminy D w diecie. Co zawiera witaminę D w największych ilościach?
Najbogatsze źródła witaminy D to ryby – węgorz, dorsz, śledź czy makrela. Znacznie mniej witaminy D zawierają żółte sery, jaja czy mleko. Trudno jest – spożywając nawet codziennie te produkty – dostarczyć minimalnego zapotrzebowania na witaminę D. A wynosi ono 1000 IU. Warto mieć jednak na uwadze, że jest to ilość witaminy D zapobiegająca powstaniu jej niedoborów, natomiast w celu doświadczenia działań prozdrowotnych witaminy D, należy dostarczyć jej nawet kilkakrotnie więcej.
Za zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D odpowiadają ponadto następujące czynniki:
– okres wzrostu
– ciąża i laktacja
– choroby przewlekłe: cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu sercowo – naczyniowego
Dlatego wskazana jest regularna suplementacja witaminy D.
Suplementacja witaminą D zalecana jest każdemu, bez względu na wiek. Eksperci ustalili zalecane dawki witaminy D, które powinny być zażywane przez osoby z poszczególnych grup wiekowych. Taka suplementacja niezbędna jest w okresie jesienno – zimowym, czyli od września do kwietnia. Jeśli jednak latem nie przebywamy regularnie na słońcu – wtedy suplementacja witaminą D powinna być kontynuowana przez cały rok.
Zalecane dawkowanie przedstawia się następująco:
– noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca życia – 400 IU/dobę
– niemowlęta od 6 do 12 miesiąca życia – 400 do 600 IU/dobę
– dzieci w wieku od 1 do 18 roku życia – 600 do 1000 IU/dobę
– dorośli – 800 do 2000 IU/dobę
– kobiety w ciąży i karmiące piersią – 1500 do 2000 IU/dobę
Osoby pracujące w systemie zmianowym, zmagające się z nadwagą lub otyłością oraz cierpiące na choroby przewlekłe, mogą przyjmować jeszcze więcej witaminy D. A wszystko to bez obawy o jej przedawkowanie, gdyż stosując tabletki lub kapsułki z witaminą D zgodnie z zalecanym dawkowaniem, nie grozi nam nadmiar witaminy D w organizmie.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.