Kwasy omega 3 spowalniają starzenie się mózgu
Chorobami cywilizacyjnymi, które wzbudzają w nas najwięcej lęku, są schorzenia neurodegeneracyjne. Postępujące zmiany zanikowe w układzie nerwowym prowadzą do rozwoju wielu chorób, takich jak demencja, choroba Parkinsona i Alzheimera. Choroby te uniemożliwiają samodzielne życie osobie nimi dotkniętej. Rozwój tych schorzeń związany jest z wiekiem, a także narażeniem na zanieczyszczenia środowiska, leki, niewłaściwą dietę, zaburzenia krążenia. Aby zapobiec rozwojowi niekorzystnych zmian w układzie nerwowym, warto jak najwcześniej zadbać o odpowiednią podaż kwasów omega 3. Dlaczego?
Tłuszcze omega 3 – chronią Twój układ nerwowy
[OMEGA3 PRAWA]Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 wchodzą w skład błon komórkowych oraz osłonek mielinowych chroniących nerwy. Dzięki temu dbają o integralność układu nerwowego. Zapewniają sprawne przewodzenie impulsów nerwowych, wpływają pozytywnie na nastrój i funkcje poznawcze. Kwasy omega 3, zwłaszcza kwas DHA, regulują ponadto poziom mózgowego czynnika wzrostu, który warunkuje przebieg procesów regeneracyjnych. Kolejną cenną funkcją kwasu DHA jest ograniczenie kumulacji alfa – amyloidu, białka warunkującego rozwój choroby Alzheimera. I jeszcze jedna korzyść ze spożycia dużych ilości kwasów omega – kwas DHA wspomaga neurogenezę, czyli powstawanie nowych komórek mózgowych.
Zdrowie mózgu zależy od zachowania integralności komórek nerwowych, ale także od jego ukrwienia. Sprawny przepływ krwi przez ten narząd warunkuje właściwe dotlenienie oraz odżywienie mózgu. A kwasy tłuszczowe omega 3 świetnie wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego oraz zapewniają sprawny przepływ krwi. Dzięki temu mózg pracuje sprawnie i opiera się niekorzystnemu wpływowi czasu i działaniu szkodliwych czynników. A Ty możesz cieszyć się doskonałą sprawnością umysłową.
Omega 3 – produkty dla zdrowego mózgu
Każdy z nas chce jak najdłużej cieszyć się doskonałą pamięcią, a także zdolnościami poznawczymi. W tym celu konieczne jest spożywanie dużych ilości omega 3. Gdzie występuje ich najwięcej? Najbogatsze źródła to ryby morskie, oleje roślinne tłoczone na zimno, jajka. Omega 3 znajdziesz ponadto w orzechach, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Warto pamiętać, że kluczową dla naszego zdrowia kwestią jest właściwy stosunek omega 3 do omega 6. Spożywając naturalne źródła omega 3, przyjmujemy także sporo omega 6. A zbyt duża podaż tych drugich sprzyja nasilonym procesom zapalnym oraz utlenianiu kwasów omega 3. Osoby w podeszłym wieku, a zwłaszcza chorzy dotknięci zmianami neurodegeneracyjnymi, mają niski poziom DHA w mózgu – odpowiedzialne za to może być spożycie zbyt dużych ilości omega 6 i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Aby zrównoważyć podaż omega 3 i 6 w diecie, najlepiej jest suplementować omega 3. Kapsułki czy tran mogą w łatwy sposób dostarczyć wysokich dawek kwasów DHA i EPA, co pozwoli zachować mózg w doskonałej kondycji przez długie lata.