Naturalna witamina K – źródła w diecie

źródła witaminy KNajważniejszym źródłem witaminy K jest odpowiednio zbilansowana dieta. Nieco mniejsze znaczenie ma synteza witaminy K w jelicie grubym, pod wpływem flory bakteryjnej jelit. Wraz z dietą dostarczamy przede wszystkim witaminy K1, jednak do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebna jest także witamina K2. W związku z jej niewielką zawartością w diecie, warto jest uzupełnić podaż witaminy K2 odpowiednią suplementacją.

Dieta bogata w witaminę K

[WITAMINA D PRAWA]Ile witaminy K powinniśmy dostarczać wraz z dietą? Średnie zapotrzebowanie u osoby dorosłej to minimum 60 mikrogramów, jednak za najbardziej optymalne uznaje się dawki co najmniej kilkakrotnie wyższe. Jak już wspomniano, dieta dostarcza przede wszystkim witaminy K1 pochodzenia roślinnego. Najbardziej wartościowe źródła witaminy K1 to zielone liście warzyw: jarmuż, szpinak, sałata, botwina, natka pietruszki. Inne cenne źródła witaminy K1 to oleje roślinne, a także zielony groszek, awokado, brokuły, kalafior, kapusta czy brukselka.

Z kolei najbogatszym źródłem witaminy K2 jest natto, mało znany w naszej kuchni produkt. Jest to fermentowana soja – i to właśnie fermentacja bakteryjna dostarcza ogromnych ilości witaminy K2. W 100 g natto znaleźć można aż 1000 mikrogramów witaminy K2. Jest to jednak produkt bardzo rzadko lądujący na naszych stołach. Na co dzień możemy liczyć na znacznie uboższe źródła witaminy K2: mięso, ryby czy nabiał. Ostatecznie witamina K dostarczana z dietą to w ponad 90% witamina K1 odpowiadająca za krzepliwość krwi. Natomiast witamina K2, która wspiera funkcjonowanie serca, mózgu, naczyń krwionośnych, trzustki czy kości – stanowi zaledwie 10%. Jeśli chcesz doświadczyć prozdrowotnego działania witaminy K i wspomóc funkcjonowanie całego organizmu – uzupełnij pulę witaminy K2 w organizmie.

Jak suplementować witaminę K2 MK7?

Najlepszą formą suplementu z witaminą K są kapsułki. Ich przewaga nad tabletkami jest naprawdę duża: kapsułka trawiona jest nawet kilka razy szybciej, a to oznacza szybsze przyswojenie witaminy przez organizm. Trzeba pamiętać, by związek ten przyjmować w towarzystwie tłuszczu, np. kwasów tłuszczowych omega 3.

Cały czas mówimy o witaminie K2 MK7. Dlaczego? Jest to najlepiej przyswajalna forma witaminy K2, którą można otrzymać w naturalny sposób na drodze fermentacji bakteryjnej. Ponadto forma MK7 ma długi czas półtrwania, zatem jej wysoki poziom utrzymuje się dłużej we krwi.

A jaka dawka będzie najlepsza? Znaleźć można suplementy zawierające zaledwie 200 mikrogramów witaminy K, jak i te o dawkach wielokrotnie wyższych. W przypadku witaminy K2 MK7 nie trzeba obawiać się jej przedawkowania i działania toksycznego witaminy K2. Jeśli zatem Twój lekarz nie przedstawi żadnych przeciwwskazań do suplementacji – zażywaj regularnie kapsułki z witaminą K i ciesz się znacznie lepszym zdrowiem.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0