Spis treści
Potas to – obok sodu – najważniejszy elektrolit w organizmie. Właściwy jego poziom konieczny jest do zachowania optymalnego przewodnictwa nerwowego, a także mięśniowego. O ile sód skumulowany jest głównie poza komórkami, o tyle potas znajduje się głównie wewnątrz komórek. Oba te jony utrzymują aktywność enzymu, który utrzymuje ich odpowiednie stężenie oraz zapewnia powstawanie impulsów w obrębie błon komórkowych. Zbyt niski poziom potasu prowadzi do poważnych zaburzeń w pracy układu nerwowego, sercowo – naczyniowego czy mięśniowego.
Potas pełni w organizmie wiele funkcji – odpowiada za przewodnictwo impulsów nerwowych, warunkuje prawidłową pracę mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. Zapewnia równowagę wodno – elektrolitową organizmu, reguluje pH organizmu. Wpływa na syntezę insuliny, aktywuje wiele enzymów komórkowych.
[POTAS PRAWA]W organizmie człowieka istnieje szereg mechanizmów, które mają za zadanie utrzymać optymalny poziom potasu we krwi, wynoszący około 3,5 – 5,5 mmol/l. Mowa zwłaszcza o regulowaniu stopnia wchłaniania potasu z przewodu pokarmowego, wydalaniu potasu z moczem oraz transporcie potasu z przestrzeni pozakomórkowej do wewnątrzkomórkowej. Dzięki nim poziom tego pierwiastka utrzymuje się na stałej wartości; nawet po posiłku poziom potasu we krwi wzrasta tylko nieznacznie.
Dzienne zapotrzebowanie na potas dla osoby dorosłej wynosi średnio 2000 mg. Czy możliwe jest dostarczenie takich ilości z dietą? W czym jest najwięcej potasu?
Dobrze zbilansowana dieta może dostarczyć rekomendowanych dawek potasu, o czym świadczy fakt, że przeważnie nie jest spotykany niedobór potasu generowany jego zbyt niskim spożyciem. Nie oznacza to jednak, że nie jest stwierdzany zbyt niski poziom potasu w organizmie. Jest – i to dość często, a wynika on z występowania wielu schorzeń.
W naszej codziennej diecie nie brakuje produktów, które dostarczają sporych ilości potasu. Mowa głównie o produktach pochodzenia roślinnego. Na szczególną uwagę zasługują orzechy, nasiona, mak i kakao. To ostatnie jest bezkonkurencyjne – 100 g kakao zawiera aż 1900 mg potasu. W orzechach pistacjowych znaleźć można około 1000 mg potasu, pozostałe orzechy zawierają od 600 do 800 mg. W maku znaleźć można 960 mg potasu na 100 g produktu.
A warzywa i owoce? Największa zawartość potasu występuje w owocach suszonych – sięga nawet 650 – 950 mg.
Świeże warzywa i owoce to bardzo dobre naturalne źródła potasu. Zawartość tego pierwiastka w 100 g wynosi:
W czym występuje potas, poza wymienionymi owocami i warzywami? Potasu dostarczyć można także spożywając produkty zbożowe, które zawierają tym więcej tego pierwiastka, im mniejszy jest stopień ich przetworzenia. Produkty pełnoziarniste dostarczają średnio 300 – 400 mg potasu na 100 g.
Nieco mniej potasu znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego – nabiale, jajach, rybach czy mięsie. W tego typu produktach pierwiastek ten można znaleźć w ilości 100 – 150 mg.
Potas znajduje się także w wodzie mineralnej czy soku pomidorowym – ich spożywanie to najszybszy sposób na uzupełnienie puli potasu w organizmie, zwłaszcza w przypadku zatruć pokarmowych przebiegających z wymiotami i biegunką.
Produkty zbożowe:
Produkty odzwierzęce:
Inne cenne źródła potasu to:
Urozmaicona dieta bazująca na świeżych i jak najmniej przetworzonych produktach powinna dostarczyć odpowiednich ilości potasu dla zdrowej osoby. Nieco inaczej przedstawia się zapotrzebowanie na potas u osób dotkniętych chorobami przewlekłymi – wtedy nietrudno o niedobory.
Zbyt niski poziom potasu w organizmie określany jest mianem hipokaliemii. Najczęściej jest on wynikiem zwiększonej utraty potasu przez nerki czy przewód pokarmowy, bądź wiąże się z występowaniem zaburzeń hormonalnych lub chorób układu sercowo – naczyniowego.
Osoby narażone na działanie wspomnianych czynników powinny zadbać o wyższą podaż potasu – nawet dwukrotnie wyższą od zalecanych 2000 mg. Najlepiej jest dostarczać go w postaci dobrze przyswajalnego suplementu, takiego jak cytrynian potasu. Regularna suplementacja, uzupełniająca naturalne źródła potasu w diecie, może skutecznie zapobiegać zbyt niskiemu poziomowi tego pierwiastka i rozwojowi objawów niedoboru potasu.
Nie należy zwlekać z suplementacją potasu do momentu pojawienia się wspomnianych symptomów – najważniejsza jest profilaktyka niedoboru potasu i zapewnienie właściwego funkcjonowania najważniejszych układów w organizmie – krwionośnego i nerwowego.
https://zdrowie.tvn.pl/a/naturalne-zrodla-potasu-i-jego-rola-w-organizmie
https://www.healthline.com/nutrition/high-potassium-foods
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.