Naturalne źródła potasu – w czym występuje potas?
Spis treści [schowaj]
Potas to – obok sodu – najważniejszy elektrolit w organizmie. Właściwy jego poziom konieczny jest do zachowania optymalnego przewodnictwa nerwowego, a także mięśniowego. O ile sód skumulowany jest głównie poza komórkami, o tyle potas znajduje się głównie wewnątrz komórek. Oba te jony utrzymują aktywność enzymu, który utrzymuje ich odpowiednie stężenie oraz zapewnia powstawanie impulsów w obrębie błon komórkowych. Zbyt niski poziom potasu prowadzi do poważnych zaburzeń w pracy układu nerwowego, sercowo – naczyniowego czy mięśniowego.
Dzienne zapotrzebowanie na potas
Potas pełni w organizmie wiele funkcji – odpowiada za przewodnictwo impulsów nerwowych, warunkuje prawidłową pracę mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. Zapewnia równowagę wodno – elektrolitową organizmu, reguluje pH organizmu. Wpływa na syntezę insuliny, aktywuje wiele enzymów komórkowych.
[POTAS PRAWA]W organizmie człowieka istnieje szereg mechanizmów, które mają za zadanie utrzymać optymalny poziom potasu we krwi, wynoszący około 3,5 – 5,5 mmol/l. Mowa zwłaszcza o regulowaniu stopnia wchłaniania potasu z przewodu pokarmowego, wydalaniu potasu z moczem oraz transporcie potasu z przestrzeni pozakomórkowej do wewnątrzkomórkowej. Dzięki nim poziom tego pierwiastka utrzymuje się na stałej wartości; nawet po posiłku poziom potasu we krwi wzrasta tylko nieznacznie.
Dzienne zapotrzebowanie na potas dla osoby dorosłej wynosi średnio 2000 mg. Czy możliwe jest dostarczenie takich ilości z dietą? W czym jest najwięcej potasu?
Dobrze zbilansowana dieta może dostarczyć rekomendowanych dawek potasu, o czym świadczy fakt, że przeważnie nie jest spotykany niedobór potasu generowany jego zbyt niskim spożyciem. Nie oznacza to jednak, że nie jest stwierdzany zbyt niski poziom potasu w organizmie. Jest – i to dość często, a wynika on z występowania wielu schorzeń.
Źródła potasu w diecie – w czym występuje najwięcej potasu?
W naszej codziennej diecie nie brakuje produktów, które dostarczają sporych ilości potasu. Mowa głównie o produktach pochodzenia roślinnego. Na szczególną uwagę zasługują orzechy, nasiona, mak i kakao. To ostatnie jest bezkonkurencyjne – 100 g kakao zawiera aż 1900 mg potasu. W orzechach pistacjowych znaleźć można około 1000 mg potasu, pozostałe orzechy zawierają od 600 do 800 mg. W maku znaleźć można 960 mg potasu na 100 g produktu.
A warzywa i owoce? Największa zawartość potasu występuje w owocach suszonych – sięga nawet 650 – 950 mg.
Przykładowa zawartość potasu w świeżych owocach i warzywach
Świeże warzywa i owoce to bardzo dobre naturalne źródła potasu. Zawartość tego pierwiastka w 100 g wynosi:
- soja sucha 2100 mg
- fasola biała 1200 mg
- groch suchy 940 mg
- natka pietruszki 700 mg
- awokado 600 mg
- ziemniaki 400 mg
- melon 350 mg
- porzeczki 350 mg
- pomidory 240 mg
W czym występuje potas, poza wymienionymi owocami i warzywami? Potasu dostarczyć można także spożywając produkty zbożowe, które zawierają tym więcej tego pierwiastka, im mniejszy jest stopień ich przetworzenia. Produkty pełnoziarniste dostarczają średnio 300 – 400 mg potasu na 100 g.
Nieco mniej potasu znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego – nabiale, jajach, rybach czy mięsie. W tego typu produktach pierwiastek ten można znaleźć w ilości 100 – 150 mg.
Potas znajduje się także w wodzie mineralnej czy soku pomidorowym – ich spożywanie to najszybszy sposób na uzupełnienie puli potasu w organizmie, zwłaszcza w przypadku zatruć pokarmowych przebiegających z wymiotami i biegunką.
Zawartość potasu w produktach spożywczych na 100 g
Produkty zbożowe:
- kasza gryczana 443 mg
- chleb razowy żytni 279 mg
- kajzerka 116 mg
Produkty odzwierzęce:
- pierś kurczaka 385 mg
- wołowina 375 mg
- makrela wędzona 275 mg
- mleko 2% 141 mg
- jajka 133 mg
- ser twarogowy 113 mg
- ser żółty 80 – 100 mg
Inne cenne źródła potasu to:
- suszone morele 1666 mg
- koncentrat pomidorowy 1072 mg
- pestki dyni 810 mg
Urozmaicona dieta bazująca na świeżych i jak najmniej przetworzonych produktach powinna dostarczyć odpowiednich ilości potasu dla zdrowej osoby. Nieco inaczej przedstawia się zapotrzebowanie na potas u osób dotkniętych chorobami przewlekłymi – wtedy nietrudno o niedobory.
Dla kogo potas z diety to za mało?
Zbyt niski poziom potasu w organizmie określany jest mianem hipokaliemii. Najczęściej jest on wynikiem zwiększonej utraty potasu przez nerki czy przewód pokarmowy, bądź wiąże się z występowaniem zaburzeń hormonalnych lub chorób układu sercowo – naczyniowego.
Czynniki zwiększające zapotrzebowanie na potas:
- nadciśnienie
- stosowanie leków moczopędnych lub przeczyszczających
- wymioty i biegunki
- leczenie cukrzycy insuliną
- nadużywanie alkoholu i kawy
- intensywny wysiłek fizyczny
- zespół Cushinga
- rozległe oparzenia
- przewlekłe schorzenia jelit
- ciąża i laktacja
Osoby narażone na działanie wspomnianych czynników powinny zadbać o wyższą podaż potasu – nawet dwukrotnie wyższą od zalecanych 2000 mg. Najlepiej jest dostarczać go w postaci dobrze przyswajalnego suplementu, takiego jak cytrynian potasu. Regularna suplementacja, uzupełniająca naturalne źródła potasu w diecie, może skutecznie zapobiegać zbyt niskiemu poziomowi tego pierwiastka i rozwojowi objawów niedoboru potasu.
Najczęstsze objawy niedoboru potasu:
- ogólne osłabienie
- zaburzenia pracy serca
- osłabienie siły mięśniowej
- apatia, zaburzenia koncentracji
- obrzęk kończyn
- nadciśnienie
- zaburzenia pracy nerek
Nie należy zwlekać z suplementacją potasu do momentu pojawienia się wspomnianych symptomów – najważniejsza jest profilaktyka niedoboru potasu i zapewnienie właściwego funkcjonowania najważniejszych układów w organizmie – krwionośnego i nerwowego.
Źródła wiedzy:
https://zdrowie.tvn.pl/a/naturalne-zrodla-potasu-i-jego-rola-w-organizmie
https://www.healthline.com/nutrition/high-potassium-foods