Związek między niedoborem witaminy D a rozwojem cukrzycy

cukrzyca witamina DJedną z najczęściej diagnozowanych chorób cywilizacyjnych jest cukrzyca. U podłoża tej choroby leży zbyt wysoki poziom glukozy we krwi, co prowadzi do uszkodzenia wielu narządów, zwłaszcza serca, nerek, oka, naczyń krwionośnych, a także nerwów. Podstawowym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi cukrzycy jest niezdrowy styl życia, dieta zbyt bogata w kalorie i węglowodany oraz brak regularnej aktywności fizycznej. Okazuje się ponadto, że zarówno w przypadku cukrzycy typu 1, jak i 2 znaczącą rolę może odgrywać niedobór witaminy D.

Cukrzyca typu 1 i 2 – wpływ witaminy D

Cukrzyca typu 1 to choroba o podłożu autoimmunologicznym, najczęściej uwarunkowana genetycznie. Układ immunologiczny błędnie rozpoznaje komórki własnego organizmu i syntetyzuje przeciwko nim przeciwciała. Uszkadzają one trzustkę oraz cząsteczki insuliny – konsekwencją czego jest stale rosnący poziom glukozy we krwi. Witamina D ma właściwość regulowania pracy układu odpornościowego, łagodzenia przewlekłych stanów zapalnych oraz procesów autoimmunologicznych. Zapewnienie odpowiednio wysokiego poziomu witaminy D może zatem przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu 1. A co z cukrzycą typu 2?

[WITAMINA D LEWA]Cukrzyca typu 2 generowana jest przede wszystkim niewłaściwą dietą i siedzącym trybem życia. Jaka jest zatem rola witaminy D w zapobieganiu cukrzycy? Witamina D stymuluje syntezę insuliny przez trzustkę – hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi. Niedobory witaminy D skutkują rozwojem insulinooporności, czyli brakiem wrażliwości komórek na działanie insuliny. Ponadto dochodzi do zaburzeń gospodarki lipidowej, co może przyspieszać rozwój powikłań cukrzycy takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy zawał serca.

Jest jeszcze jeden aspekt niedoboru witaminy D – sprzyja on rozwojowi zespołu metabolicznego oraz nadwagi, a ta ostatnia to jeden z najważniejszych czynników rozwoju cukrzycy.

Jak zatem zapobiegać rozwojowi cukrzycy?

Profilaktyka cukrzycy sprowadza się przede wszystkim do diety o odpowiednim bilansie energetycznym oraz o ograniczonej podaży węglowodanów. Dodaj do tego rezygnację z używek, regularnie uprawiaj sport oraz suplementuj witaminę D. Regularne zażywanie kapsułek z witaminą D w dawce 1000 IU bądź 2000 IU zapobiega skutecznie niedoborom tego związku. Co ciekawe – profilaktykę cukrzycy rozpocząć można już na etapie ciąży. Jeśli kobieta zapewni sobie w tym szczególnym okresie wysoką podaż witaminy D, zapobiegnie niskiemu urodzeniowemu poziomowi witaminy D u noworodka. A niski poziom witaminy D w okresie płodowym skorelowany jest ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy w dorosłym życiu.

Witamina D może być także pozyskiwana na drodze skórnej syntezy pod wpływem słońca, a także dostarczana wraz z dietą. Najlepsze źródła naturalnej witaminy D w diecie to tłuste ryby morskie. Najskuteczniejsza okazuje się jednak być suplementacja – możesz zatem śmiało sięgnąć po witaminę D3 2000 jednostek – zadbasz o profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych, nie tylko cukrzycy.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0