Jak uniknąć niedoborów magnezu na diecie wegańskiej?

niedobory magnezu w diecie wegańskiejMagnez to jeden z najważniejszych pierwiastków niezbędnych dla zachowania zdrowia. W organizmie człowieka magnez skumulowany jest przede wszystkim w kościach i mięśniach. Niedobór magnezu nie należy do rzadkości, a przyczyn zbyt niskiego poziomu magnezu w organizmie jest naprawdę wiele. Jedną z nich jest niewłaściwie zbilansowana dieta, ze szczególnym uwzględnieniem diet eliminacyjnych, takich jak dość restrykcyjna dieta wegańska. Czy można uniknąć niedoborów magnezu na diecie roślinnej? Czy sprawdzi się wtedy zastosowanie magnezu w postaci suplementów diety?

Dlaczego magnez jest tak ważny dla zdrowia?

[ZMB6 PRAWA]Magnez jest niezbędny dla prawidłowej aktywności ponad 300 enzymów, przez co odgrywa kluczową rolę w regulowaniu przemian metabolicznych – węglowodanowych, aminokwasowych czy lipidowych. Magnez znany jest także z roli wspomagającej funkcjonowanie układu nerwowego – odgrywa ważną rolę w przesyłaniu impulsów nerwowych, wspomaganiu pamięci i koncentracji, redukowaniu drażliwości i nerwowości, zwiększaniu wytrzymałości na stres.

Magnez wpływa pozytywnie na pracę mięśni, a dzięki udziałowi w gospodarce wapniowej działa wzmacniająco na kości. Dzięki temu jest to pierwiastek niezbędny osobom aktywnym fizycznie. Magnez może ponadto normalizować poziom glukozy we krwi, co może mieć wpływ na ograniczenie zachorowań na cukrzycę.

Magnez to pierwiastek korzystnie oddziałujący na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, gdyż wpływa na elastyczność ścian naczyń krwionośnych oraz zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego. Magnez może normalizować ciśnienie krwi.

Średnie zapotrzebowanie na magnez u osoby dorosłej to około 400 mg, a zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek wykazują kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby w podeszłym wieku, chorzy na zaburzenia wchłaniania. Niedobór magnezu najczęściej wynika z niewłaściwego zbilansowania diety, a także nasilonej utraty magnezu z organizmu. Utracie magnezu sprzyja picie dużych ilości kawy, nadużywanie alkoholu, stosowanie leków moczopędnych czy przeczyszczających, biegunki i wymioty. Z kolei przyswajalność magnezu z diety ograniczona zostaje przez przyjmowanie leków nasennych, psychotropowych, doustnej antykoncepcji hormonalnej czy antybiotyków. Kluczowe znaczenie ma natomiast dieta i to, jakich ilości magnezu z nią dostarczamy.

Niedobór magnezu a dieta wegańska

Dieta wegańska to model żywienia eliminujący wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta ta uznawana jest za dość restrykcyjną i obciążoną ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych. Przede wszystkim wymieniane są niedobory żelaza, witaminy B12, witaminy D czy kwasów omega 3. Na szczycie tej listy nie ma co prawda magnezu, jednak niewłaściwie skomponowana dieta wegańska (ale także każda inna) może prowadzić do niedoboru magnezu.

Produkty o największej zawartości magnezu to:

– otręby pszenne i ryżowe
– pestki dyni
– mak
– kakao
– migdały
– kasza gryczana
– soja
– czekolada gorzka
– ryż brązowy
– szpinak

W tym wykazie brak mięsa czy innych produktów odzwierzęcych – skąd zatem zagrożenie niedoborami magnezu na diecie wegańskiej? Pierwszym czynnikiem ryzyka jest ograniczone spożycie białka, które wspomaga przyswajanie magnezu z diety. Na diecie wegańskiej źródła białka są ograniczone – z racji wykluczenia spożycia nabiału, ryb i mięs. Białka weganom dostarczają jedynie strączki, orzechy oraz komosa ryżowa (quinoa). Kolejnym czynnikiem ograniczającym przyswajalność magnezu na diecie wegańskiej jest wysokie spożycie błonnika oraz fitynianów, które dostarczane są w produktach zbożowych i strączkach. Zarówno błonnik, jak i kwas fitynowy absorbują magnez i ograniczają jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Jak zatem zapobiegać niedoborom magnezu na diecie wegańskiej?

Pomocna okaże się suplementacja magnezu. Magnez w kapsułkach ograniczy ryzyko rozwoju niedoboru tego pierwiastka, wzmocni kości i mięśnie, usprawni pracę układu nerwowego i układu krążenia. Takie zastosowanie magnezu będzie jeszcze bardziej efektywne, jeśli sięgniemy po magnez w postaci preparatu ZMB6. Taki suplement diety oferuje marka Cheers, dostarczając w jednym preparacie magnez, cynk i witaminę B6 w wysokich dawkach. Zawarte w suplemencie związki są doskonale przyswajalne przez organizm, a preparat nie zawiera żadnych syntetycznych dodatków; ponadto otoczka kapsułki wolna jest od żelatyny, co czyni suplement Cheers odpowiednim dla wegan.

Połączenie cynku, magnezu i witaminy B6 zwiększa biodostępność tych związków i jeszcze skuteczniej wzmacnia cały organizm. Ten i inne suplementy diety marki Cheers z pewnością oddalą widmo niedoboru magnezu i innych cennych związków odżywczych na diecie wegańskiej.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0