Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 są dziś na ustach wszystkich – okazuje się, że ich właściwa podaż w diecie bezpośrednio wpływa na nasz stan zdrowia. W dobie powszechnie występujących alergii, miażdżycy, nadciśnienia, zawałów, nadwagi czy nowotworów musimy dbać o dietę i jej zbilansowanie w taki sposób, aby dostarczyć najcenniejszych składników. Jednym z nich są właśnie omega 3 – ich niedobór oznacza pogorszenie samopoczucia, a w dłuższej perspektywie większe ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
[OMEGA3 LEWA]Kwasy omega 3 to przede wszystkim kwasy EPA i DHA. Co prawda organizm ma możliwość syntezy DHA i EPA z ALA, jednak są to znikome ilości – dlatego należy dostarczać ich z dietą. Najbogatsze źródła kwasu ALA, czyli alfa – linolenowego to zielone liście warzyw, orzechy włoskie oraz tłoczone na zimno oleje roślinne. Natomiast najbogatsze źródła omega 3 DHA i EPA to: – ryby: sardynki, makrele, łososie, śledzie, pstrągi – owoce morza – oleje tłoczone na zimno, zwłaszcza rzepakowy, lniany czy sojowy – orzechy, migdały, pestki dyni – siemię lniane – jaja i mięso z drobiu z wolnego chowu.
Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3 to około 2 g. Czy łatwo dostarczyć takiej ilości z diety? Należałoby codziennie jeść porcję ryby – trudno jednak o dobrej jakości ryby morskie wolne od szkodliwych zanieczyszczeń. Ponadto dla zdrowia ważna jest nie tylko ilość kwasów omega 3, ale także ich proporcje względem kwasów omega 6. A w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo kwasów omega 6. I to właśnie ograniczona podaż omega 3 oraz zaburzony stosunek omega 3 do omega 6 są wskazaniem do suplementacji kwasów omega 3.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 przede wszystkim wykazują działanie prozapalne. Dzięki temu wspomagają odporność, ograniczają rozwój alergii i chorób autoimmunologicznych. Ale to nie koniec – omega 3 niezbędne są do prawidłowej pracy układu krążenia czy nerwowego, dbają o kondycję skóry i włosów, wspomagają wzrok. Chronią kości i stawy, ograniczają rozwój niektórych nowotworów, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu na każdym etapie życia.
Suplementacja kwasami omega 3 to najlepsza profilaktyka wielu chorób. Dostarczenie za pomocą suplementu już kilkuset miligramów omega 3 skutecznie uzupełni podaż kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie i pozytywnie wpłynie na zdrowie zarówno dziecka, jak i osoby dorosłej czy seniora. I to bez obawy o przedawkowanie omega 3 – takie dawki są całkowicie bezpieczne.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.