Które produkty zawierają najwięcej potasu?

źródło potasuPotas to pierwiastek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na potas jest dość duże – dziennie powinniśmy spożyć go około 4,7 g. Takich ilości raczej nie dostarczymy z codzienną dietą, a mimo to niewystarczająca podaż potasu z dietą nie jest przyczyną jego niedoboru. Ale jego nadmierna utrata z organizmu – już tak. A sytuacji, które sprzyjają obniżeniu poziomu potasu w organizmie nie brakuje. O jakich sytuacjach mowa?

Jak tracimy potas z organizmu?

Poziom potasu we krwi nie jest wysoki i wynosi około 3,5 – 5,5 mmol/l. Natomiast znacznie więcej tego pierwiastka skumulowane jest wewnątrz komórek. Aby zapewnić fizjologiczny poziom potasu we krwi, organizm korzysta z tych wewnątrzkomórkowych depozytów, a także reguluje wchłanianie potasu z przewodu pokarmowego oraz jego wydalanie z moczem. Skąd się zatem bierze niski poziom potasu?

[POTAS PRAWA]Przyczyny to:

– wymioty i biegunki
– cukrzyca
– niektóre zaburzenia hormonalne
– schorzenia nerek
– uprawianie sportu
– stosowanie leków przeczyszczających i moczopędnych
– nadciśnienie
– wysokie spożycie sodu z dietą

Zadziałanie jakiegokolwiek z tych czynników może wywołać niski poziom potasu. Objawy to osłabienie mięśni, zaburzenie pracy serca, chroniczne zmęczenie, obrzęki kończyn. Aby im zapobiec – warto stosować dietę, w której nie brakuje źródeł potasu.

Gdzie w diecie znajdziesz najwięcej potasu?

Według większości z nas, najwięcej potasu zawierają pomidory i ziemniaki. Rzeczywiście – są to warzywa bogate w potas. Ale zacznie więcej tego cennego pierwiastka zawierają inne składniki diety. Najlepszym źródłem potasu jest kakao, zaraz za nim znajdują się strączki – fasola biała i groch. Inne bogate źródła tego pierwiastka to suszone morele czy koncentrat pomidorowy. Potasu szukać można także w awokado, orzechach i migdałach, natce pietruszki i innych warzywach zielonolistnych oraz kaszach. Czy to jednak wystarczy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na potas? W końcu wynosi ono prawie 5 g. Aby dostarczyć takich ilości potasu, należałoby codziennie spożyć 300 g suszonych moreli, prawie 500 g przecieru pomidorowego czy 750 g pestek z dyni. Jest to mało prawdopodobne – zwłaszcza, jeśli uwzględnimy wspomniane wcześniej czynniki zubożające nasz organizm w potas.

Pozostaje zatem suplementacja potasu – codzienne zażycie kilku kapsułek potasu to najszybszy sposób na dostarczenie kilkuset miligramów tego pierwiastka. A jednocześnie nie musimy się obawiać nadmiaru potasu – stosując suplement zgodnie z zalecanym dawkowaniem, nie przekroczymy bezpiecznego poziomu potasu we krwi. A nawet jeśli – organizm sprawnie usunie jego nadmiar wraz z moczem.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0