Nienasycone kwasy tłuszczowe to bez wątpienia najzdrowsze tłuszcze. Zarówno kwasy omega 3, jak i omega 6 wpływają korzystnie na zdrowie. Nie można jednak spożywać ich bez ograniczeń – i nie chodzi tu tylko o ilość kwasów omega, ale także ich wzajemne proporcje. Jeśli chodzi o kwasy omega 3 – minimalne zapotrzebowanie na nie to około 2g, ale w celach profilaktyki chorób serca można przyjmować ich nawet dwa razy więcej. Nieco inaczej przedstawia się kwestia omega 6 – trudno wskazać na zalecane dzienne spożycie – wszystko zależy od tego ile spożywamy omega 3. Optymalny dla zdrowia stosunek omega 3 do omega 6 to około 1:2 – 1:4.
Zarówno kwasy omega 3, jak i 6 wchodzą w skład błon komórkowych, są niezbędne dla prawidłowej syntezy hormonów, wspomagają odporność. Działają przeciwzapalnie, dodają energii, są niezbędne dla zdrowia mózgu, wspomagają procesy regeneracyjne. Mogą ograniczać rozwój zmian neurodegeneracyjnych czy chorób autoimmunologicznych.
[OMEGA3 LEWA]Jako niezbędne kwasy tłuszczowe, omega 3 i 6 muszą być dostarczone wraz z dietą. Jednak aby zapewnić ich prozdrowotny wpływ na organizm – konieczne jest zachowanie właściwego stosunku omega 3 i 6. W naszej diecie proporcje te są jednak mocno zaburzone – na korzyść kwasów tłuszczowych omega 6.
Nadmierne spożycie kwasów omega 6 prowadzi do niekorzystnych zmian w organizmie:
– zaburzeń odporności
– zaburzeń hormonalnych
– nasilenia stanów zapalnych
– rozwoju alergii i chorób autoimmunologicznych
– stanów depresyjnych
– zaburzenia koncentracji i pamięci
– chorób skóry, w tym atopowego zapalenia skóry czy łuszczycy
– zwiększonego ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych: miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca, udaru mózgu, nowotworów
Aby zadbać o zdrowie, najlepiej jest zadbać o wysoką podaż omega 3, z jednoczesnym ograniczeniem podaży omega 6. Wiele naturalnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera jednocześnie omega 3 i 6 – trzeba wtedy zwrócić uwagę na takie produkty, które wyróżniają się optymalnymi proporcjami tych kwasów tłuszczowych.
Produkty o najlepszych proporcjach omega 3 i omega 6 to ryby i owoce morza, a z produktów roślinnych – nierafinowany olej lniany i rzepakowy. Oliwa z oliwek, uznawana za najzdrowszy tłuszcz roślinny, w rzeczywistości ma mało korzystne proporcje omega 3 do 6 – 1:9. Dla porównania – w oleju lnianym ten stosunek to 1:0,3.
Aby zapewnić sobie optymalny poziom omega 3, dobrze jest uzupełnić dietę suplementami z omega 3 – dzięki temu utrzymamy poprawny stosunek kwasów tłuszczowych i zadbamy o świetne samopoczucie.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.