Przeciwnowotworowe działanie witaminy K
Jednymi z coraz częściej diagnozowanych chorób cywilizacyjnych są nowotwory. Pomimo postępu medycyny i coraz większej wiedzy na temat nowotworów, wciąż coraz więcej osób choruje na raka. Leczenie nie zawsze przynosi pożądany efekt. Znacznie lepiej jest zatem zapobiegać rozwojowi nowotworów niż je leczyć. Największe znaczenie w profilaktyce nowotworów ma zdrowy styl życia – redukcja stresu, regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta. Ostatnio coraz więcej wiemy także o pomocniczej roli witamin w zapobieganiu nowotworom. Jedną z nich jest witamina K.
Witamina K kontra rak
Rola witaminy K w organizmie nie sprowadza się jedynie do regulowania krzepliwości krwi. Odgrywa ona ogromną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo – naczyniowego, odpornościowego, kostnego czy nerwowego. A co ze wspomnianymi nowotworami?
[WITAMINA D PRAWA]W świetle wielu badań witamina K może ograniczać zachorowalność na różne typy nowotworów. W populacjach osób z niskim poziomem witaminy K odnotowywane są częstsze zachorowania na nowotwory. Dotyczy to szczególnie raka piersi, prostaty, wątroby, jelita grubego, płuc czy żołądka. To nie koniec udziału witaminy K – stosowanie jej łącznie z leczeniem onkologicznym może zwiększać skuteczność leczenia. W Japonii u pacjentów walczących z rakiem wątroby, jednocześnie z chemioterapią podawane są wysokie dawki witaminy K, przekraczające nawet 100 mg, zwiększają one skuteczność leczenia redukując śmiertelność.
Warto mieć oczywiście na uwadze, że sama suplementacja witaminy K nie ochroni przed nowotworami. Może natomiast doskonale uzupełnić zdrowy styl życia i właściwą dietę. Aby jednak móc cieszyć się z takich prozdrowotnych właściwości witaminy K, należy dostarczyć jej więcej niż zalecane kilkadziesiąt mikrogramów dziennie.
Dawkowanie witaminy K
Oficjalnie ustalone zapotrzebowanie na witaminę K dla osoby dorosłej to około 60 mikrogramów. Jednak takie dawki wystarczą zaledwie do tego, aby zapobiec niedoborowi tego związku oraz zagwarantować właściwą krzepliwość krwi. Natomiast chcąc zapewnić korzystny wpływ witaminy K na cały organizm oraz skuteczną profilaktykę chorób przewlekłych, konieczne jest dostarczenie co najmniej 200 mikrogramów na dobę.
Najpopularniejszym źródłem witaminy K są warzywa zielonolistne, które dostarczają szeregu cennych witamin, minerałów, błonnika oraz antyutleniaczy.
Poza dietą warto zadbać o odpowiednią suplementację. Jeśli wybierzesz naturalną witaminę K2 MK7, nie musisz obawiać się przedawkowania i toksycznego działania witaminy K. Zyskasz natomiast bardzo wiele – wzmocnisz kości, wspomożesz odporność, zminimalizujesz ryzyko miażdżycy, zawału serca oraz choroby Alzheimera, a także wspomnianych nowotworów. Regularne stosowanie kapsułek z witaminą K to najskuteczniejszy sposób na zapobieganie zbyt niskiemu poziomowi tej witaminy i jego powikłaniom.