W ostatnich latach jednymi z najpopularniejszych składników zdrowej diety są superfoods. Pod pojęciem tym kryją się bardzo wartościowe, sprowadzane najczęściej z odległych zakątków świata produkty, których spożywanie przynosi zauważalne korzyści dla zdrowia. Wyróżniają się one wysoką zawartością witamin, minerałów i antyoksydantów. Jedną z najważniejszych witamin w naszej diecie, a zarazem jednym z najskuteczniejszych antyutleniaczy jest witamina C. Jak wygląda zawartość witaminy C w najczęściej wybieranych superfoods? Czy spożycie ich większych ilości pokryje zapotrzebowanie na witaminę C?
[WITAMINA C PRAWA]Większość z nas za najlepsze źródło witaminy C uważa cytrusy. Okazuje się jednak, że w naszej codziennej diecie nie brakuje produktów, które zawierają równie dużo – a nawet więcej – witaminy C. Mowa chociażby o kiwi, truskawkach, natce pietruszki, papryce, dzikiej róży czy brukselce. Spożywanie jak największej ilości warzyw i owoców – zwłaszcza niepoddawanych obróbce termicznej – powinno pokryć podstawowe zapotrzebowanie na witaminę C, czyli kilkadziesiąt mg dziennie. Stale wzrasta jednak liczba osób, które wykazują znacznie większe zapotrzebowanie na witaminę C. Mowa chociażby o kobietach w ciąży, osobach w podeszłym wieku, sportowcach czy cierpiących na jakiekolwiek choroby przewlekłe. I nawet jeśli nie należysz do żadnej z tych grup, a zależy Ci na dobrym samopoczuciu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych – powinieneś dostarczać nawet 1000 mg witaminy C.
Bez wątpienia najlepszym znanym źródłem witaminy C jest acerola – 100 g świeżych jej owoców dostarcza od 1700 do aż 2500 mg witaminy C. Nieco mniej witaminy C znajdziesz w jagodach acai czy goji, choć w porównaniu z cytrusami – jest tu całkiem sporo kwasu askorbinowego, bo aż do kilkudziesięciu razy więcej. Dla porównania – w 100 g pomarańczy znajdziesz do 50 mg witaminy C, a w 100 g grapefruita czerwonego – 38 mg.
A co z innymi superfoods? 100 g sproszkowanego młodego jęczmienia zawiera prawie 500 mg witaminy C, korzeń maca – około 300 mg, natomiast nasiona chia zawierają zaledwie 1,6 mg witaminy C na 100g. Biorąc pod uwagę ograniczoną dostępność superfoods i znaczne koszty ich zakupu – lepiej poszukać wygodniejszego sposobu na dostarczenie wysokich dawek witaminy C. Mowa o jej suplementacji, ale tylko preparatami najwyższej jakości.
Pamiętasz acerolę i jej imponującą zawartość witaminy C? Ekstrakty z owoców aceroli są z powodzeniem wykorzystywane w najwyższej jakości suplementach, stanowiąc źródło naturalnej witaminy C. Mówiąc w dużym uproszczeniu – nie musisz z trudem zdobywać świeżych owoców czy soku z aceroli, a i tak dostarczysz świetnie przyswajalnej witaminy C – wystarczy połknąć kapsułkę suplementu. Zażywając syntetyczną witaminę C, dostarczasz organizmowi niewielkich jej dawek, gdyż wchłania się ona w bardzo małym stopniu. Natomiast suplementując naturalną witaminę C masz pewność, że praktycznie cała jej dawka zostanie wykorzystana przez organizm.
W jakiej postaci dostępna jest naturalna, lewoskrętna witamina C? Preparaty mogą mieć postać proszku, ampułek, tabletek musujących czy kapsułek do połykania. W gruncie rzeczy fizyczna postać preparatu nie ma większego znaczenia, choć oczywiście najprostsza do codziennego przyjmowania, bez względu na miejsce (dom, uczelnia, siłownia) jest witamina C w kapsułkach. Najważniejsze, aby pochodziła ona z takich naturalnych źródeł jak acerola czy dzika róża. Kwas askorbinowy to jeden z najbardziej uniwersalnych i skutecznych suplementów, warto zatem zadbać o jego odpowiednią jakość i zyskać dzięki niemu świetne zdrowie i młody wygląd.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.