Czy witamina C rzeczywiście wspomaga odporność?

witamina C odpornośćCo robi każdy z nas, gdy zaczyna się okres wzmożonej podatności na przeziębienie czy grypę? Jesień i zima upływają nam pod znakiem picia herbaty z cytryną oraz łykania suplementu z witaminą C. Takie postępowanie znajduje swoje uzasadnienie w wynikach wielu badań, które potwierdzają niezwykle korzystny wpływ witaminy C na odporność. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, skutecznie walczy z wirusami i bakteriami oraz łagodzi stany zapalne. Natomiast jako silny antyoksydant, witamina C neutralizuje wolne rodniki i ogranicza negatywny wpływ wszelkich infekcji na organizm.

Witamina C na przeziębienie – najlepszy wybór

Powinniśmy stale dbać o dostarczenie wraz z dietą i suplementami wysokich dawek witaminy C. I nie mówimy tu o powszechnie zalecanych dawkach rzędu kilkudziesięciu mg witaminy C dziennie – korzyści dla zdrowia odczujesz przy suplementacji rzędu minimum kilkuset mg na dobę. Poza profilaktyką wielu chorób cywilizacyjnych, wzmocnisz swoją odporność.

[WITAMINA C LEWA] Witamina C dba o odporność na drodze wielu mechanizmów:

– pobudza komórki odpornościowe organizmu do walki z drobnoustrojami
– zwiększa ilość limfocytów T oraz fagocytów
– neutralizuje wirusy i bakterie
– łagodzi stany zapalne
– uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ograniczając migrację drobnoustrojów w organizmie

Okazuje się jednak, że najskuteczniejsza jest stała profilaktyka i stosowanie witaminy C 1000 mg dziennie na drodze stałej suplementacji. Wtedy zauważalnie spada ryzyko zachorowania, a jeśli dojdzie do rozwoju infekcji, ma ona krótszy i łagodniejszy przebieg. Jeśli natomiast sięgniemy po witaminę C dopiero, gdy zachorujemy – korzyści nie będą już tak zauważalne. Nie odkładaj zatem suplementacji witaminy C na ostatnią chwilę, a zadbaj o jej stałą, wysoką podaż. Zyska na tym ogólny stan zdrowia oraz wygląd, poczujesz przypływ energii, sprostasz wymaganiom pracy umysłowej czy wysiłku fizycznego.

Sposoby na doskonałą odporność

Jeśli chcesz cieszyć się doskonałym zdrowiem i zminimalizować ryzyko zachorowania na wszelkie infekcje – włącz do diety produkty bogate w witaminę C. Najwięcej witaminy C znajdziesz w papryce, pomidorach, brokułach, brukselce, a także natce pietruszki, cytrusach, kiwi, truskawkach czy dzikiej róży. Nie zawsze mamy jednak dostęp do świeżych warzyw i owoców, ponadto ich dłuższe przechowywanie czy poddawanie obróbce cieplnej obniża zawartość witaminy C. Najlepiej jest zatem uzupełnić dietę preparatami z wysokiej jakości kwasem askorbinowym.

Najlepiej przyswajalna jest witamina C lewoskrętna, pochodząca z naturalnych ekstraktów roślinnych. Najbogatszymi źródłami witaminy C są owoce dzikiej róży oraz aceroli, zatem jeśli suplement zawiera taką naturalną witaminę C – możesz liczyć na naprawdę skuteczne działanie preparatu. Jak powinna być stosowana taka witamina C? Dawkowanie rzędu kilkuset – 1000 mg na dobę pozwoli na poprawę stanu zdrowia i odporności.

Stosowanie naturalnej witaminy C to dodatkowe korzyści – szczególnie dostarczenie dużych ilości bioflawonoidów, które nasilają korzystne działanie na organizm, jakie wywiera witamina C. Gdzie kupić witaminę C najlepszej jakości? Najlepiej bezpośrednio od producenta suplementów, który pochwalić może się licznymi badaniami jakości potwierdzającymi skuteczność działania produktu. Unikaj natomiast preparatów z wątpliwych źródeł, o nieokreślonym składzie czy zawierających syntetyczną witaminę C.

Suplementację witaminy C uzupełnij urozmaiconą dietą, spacerami na świeżym powietrzu, unikaniem stresu i używek, a Twój układ odpornościowy będzie funkcjonować bez zarzutu.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0