Witamina D to jedna z najbardziej niedoborowych witamin, mimo iż organizm ma zdolność do jej syntezy skórnej. Jak wytłumaczyć ten paradoks? Z pewnością coraz bardziej ograniczaną ekspozycją na słońce oraz okresami zwiększonego zapotrzebowania na tę witaminę. Jaką rolę w organizmie pełni ta niezwykle ważna witamina? I jak można zapewnić odpowiednią jej podaż, zapobiegając niedoborom?
Witamina D najczęściej omawiana jest w kontekście korzystnego wpływu na układ kostny; i słusznie – regulując gospodarkę wapniowo – fosforanową wzmacnia kości i odgrywa niebagatelną rolę w profilaktyce osteoporozy. Zwiększone na nią zapotrzebowanie występuje zatem u dzieci i młodzieży w okresie wzrostu, u kobiet po okresie menopauzy oraz u osób w podeszłym wieku.
[WITAMINA D PRAWA]Witamina D to także regulacja pracy układu mięśniowego i nerwowego, korzystny wpływ na odporność oraz układ sercowo – naczyniowy. Witamina D zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i ich powikłaniom – zawałowi, udarowi czy chorobie niedokrwiennej. Chroni układ nerwowy przed zmianami degeneracyjnymi, a także zapobiega rozwojowi wielu zaburzeń o podłożu psychicznym, np. depresji.
Udowodniono ponadto protekcyjne działanie witaminy D względem zachorowania na kilkanaście nowotworów, zwłaszcza raka piersi, prostaty, jajników, odbytu, nerek, macicy i chłoniaków. Ponadto witamina D hamuje rozwój wielu chorób autoimmunologicznych, u podstaw których leży nadmierna aktywność układu immunologicznego, który atakuje własne tkanki rozpoznając je jako obce. Mowa m. in. o cukrzycy, chorobie Hashimoto czy nieswoistym zapaleniu jelit, czyli coraz częściej diagnozowanych schorzeniach. Nie bez znaczenia jest także wpływ witaminy D na kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina D spowalnia procesy starzenia oraz jest nieoceniona w terapii łuszczycy czy atopowego zapalenia skóry.
Według ostrożnych szacunków, niemal 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D. Konsekwencje takiego stanu rzeczy są poważne i dotykają osoby w każdej grupie wiekowej – od niemowląt po osoby w podeszłym wieku.
Najczęstsze problemy zdrowotne wynikające z niedoboru witaminy D i ich objawy to:
– zaburzenia gospodarki wapniowo – fosforanowej manifestujące się u dzieci i młodzieży w okresie wzrostu zaburzeniami wzrostu i krzywicą, a u dorosłych – osteoporozą i częstymi złamaniami
– zaburzenia odporności, co zauważalne jest szczególnie w miesiącach o ograniczonej ekspozycji na słońce
– wzrost częstości zachorowań na schorzenia autoimmunologiczne, np. reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń układowy
– zwiększone ryzyko nadciśnienia, miażdżycy czy zawału serca
– rozwój niedoczynności przytarczyc
– zaburzenia przebiegu ciąży w postaci stanu przedrzucawkowego, porodu przedwczesnego oraz zaburzenia rozwojowych płodu: niska masa urodzeniowa, krzywica, wady rozwojowe uzębienia, a w przyszłości – większe ryzyko rozwoju alergii czy cukrzycy
– zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, zaburzenia pamięci i koncentracji, ciągłe zmęczenie, stany depresyjne
Zauważenie jakichkolwiek wymienionych symptomów jest wskazaniem do suplementacji witaminy D, choć eksperci zalecają stałą suplementację w ramach profilaktyki niedoboru. Skąd czerpać witaminę D ze źródeł naturalnych? I jak ją suplementować?
Organizm człowieka teoretycznie może pokryć całkowite zapotrzebowanie na witaminę D na drodze syntezy skórnej pod wpływem promieni UV. Jednak przebywanie w klimacie o umiarkowanym nasłonecznieniu oraz ograniczenie ekspozycji na promienie UV w ramach profilaktyki czerniaka, skłaniają do poszukiwania pokarmowych źródeł witaminy D.
Najwięcej witaminy D zawierają:
– tłuste ryby morskie, zwłaszcza węgorze, dorsze i makrele
– jaja i mleko
– oliwa z oliwek
– wątroba
Jeśli nie ma możliwości codziennej ekspozycji na słońce przez minimum 20 minut, zalecane jest następujące dawkowanie witaminy D:
– noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca życia – 400 IU / dobę
– niemowlęta od 6 do 12 miesiąca życia – 400 do 600 IU / dobę
– dzieci w wieku od 1 do 18 roku życia – 600 do 1000 IU / dobę
– dorośli – 800 do 2000 IU / dobę
– kobiety w ciąży i karmiące piersią – 1500 do 2000 IU / dobę
Doskonałym wyborem jest witamina D3 marki Cheers. Zawiera ona aż 2000 IU witaminy D w jej doskonale przyswajalnej formie – Quali – D. Ponadto suplement diety dostarcza 100 mikrogramów witaminy K2 – takie połączenie zapewnia komplementarne działanie witamin D3 i K2 oraz zwiększa skuteczność suplementacji. Dopiero taki duet witamin pomaga kompleksowo wzmocnić organizm – stosowanie samej witaminy D jest mniej efektywne. Na uwagę zasługuje ponadto fakt, że witamina D3 to suplement diety jakości clean label, której na próżno szukać w większości produktów konkurencji. Oznacza to brak jakichkolwiek syntetycznych dodatków i całkowicie naturalny, przyjazny dla organizmu skład.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.