Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską, która wyklucza spożycie mięsa i ryb albo wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska dostarcza większości składników odżywczych, stanowiąc zdrową alternatywę dla diety tradycyjnej. Niestety – istnieją takie składniki odżywcze, których trudno jest dostarczyć wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Jednym z nich jest witamina D. W diecie największych jej ilości dostarczają ryby morskie – węgorze, dorsze, makrele czy śledzie. Znacznie mniej zawierają jej żółte sery czy jaja.
[WITAMINA D PRAWA]Dieta wegetariańska czy wegańska wyklucza spożycie ryb, a zatem tego, co zawiera witaminę D w największych ilościach. Wśród pokarmów roślinnych niewielkich ilości witaminy D dostarczają grzyby lub trudno dostępne porosty. To zdecydowanie za mało, aby dostarczyć minimalnych dawek witaminy D, zapobiegających niedoborowi witaminy D – mowa o 1000 IU dziennie. Skąd zatem wegetarianie i weganie mają dostarczać organizmowi witaminy D?
Teoretycznie wystarczy odsłonić około 20% powierzchni ciała i poddać je ekspozycji na promienie słoneczne przez kwadrans, aby pokryć większość zapotrzebowania organizmu na witaminę D. Takie postępowanie powinno być jednak codziennością – a w umiarkowanym klimacie możliwe jest to jedynie w okresie wiosenno – letnim. W sposób ograniczający na skórną syntezę witaminy D wpływa ponadto stosowanie filtrów anty – UV. Takie pozyskiwanie naturalnej witaminy D jest zatem znacznie utrudnione, choć w przypadku diet roślinnych opalanie i tak jest dość skuteczną metodą dostarczania witaminy D. Najskuteczniejsza jednak okazuje się być suplementacja.
Najskuteczniejszym i najbardziej wygodnym sposobem na dostarczenie zalecanej dawki witaminy D jest suplementacja. Osoby unikające spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego nie sięgną jednak po każdy suplement z witaminą D. Wybiorą suplement, który nie zawiera tranu czy żelatyny zawartej w otoczce kapsułek. Na szczęście na rynku produktów zawierających witaminę D nie brakuje opcji wegańskich. Posiadają one witaminę D pochodzącą z porostów, niezawierającą żelatyny czy innych składników zwierzęcych.
Dzięki suplementacji można bez problemu dostarczyć wysokich dawek witaminy D – od 1000 do 2000 IU witaminy D3, a nawet więcej. Pozwoli to zapobiegać powszechnie występującym niedoborom witaminy D. Suplementacja tej cennej witaminy stanowi skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych oraz znacznie poprawia samopoczucie fizyczne i psychiczne. Dzięki kapsułkom z witaminą D dieta wegańska nie okaże się dietą niedoborową, a wartościowym i zdrowym modelem odżywiania.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.