Witamina D zadba o zdrowe serce
Wielu z nas doświadcza pogorszenia samopoczucia w okresie jesienno – zimowym. Potoczne określenie „jesienna depresja” ma w sobie sporo prawdy – doświadczać możemy pogorszenia nastroju, zmęczenia, zaburzeń snu, rozdrażnienia. Odpowiedzialna za to może być witamina D, a ściślej – jej niedobór. Dlaczego akurat jesienią? Wtedy nasz organizm niemal całkowicie traci zdolność do skórnej syntezy witaminy D pod wpływem słońca. To właśnie przyczynia się do powszechnego występowania niedoborów witaminy D w klimacie umiarkowanym, a także występowania niedoboru tego związku u dorosłych i dzieci. A konsekwencje niedoboru witaminy D są bardzo poważne i dotyczą niemal każdego układu i narządu w organizmie – także serca.
Brak witaminy D3 u dorosłych – jak wpływa na serce?
[WITAMINA D PRAWA]Oddziaływanie witaminy D na organizm wynika z powszechnego występowania receptorów dla tej witaminy w każdym układzie – także sercowo – naczyniowym. Tu receptory zlokalizowane są w ścianach naczyń krwionośnych oraz bezpośrednio w mięśniu sercowym.
Ochronne działanie witaminy D na serce polega m. in. na:
– ograniczaniu procesów zapalnych, co minimalizuje ryzyko rozwoju miażdżycy
– regulowaniu krzepliwości krwi i ograniczaniu tworzenia się zakrzepów
– normalizowaniu poziomu glukozy i lipidów we krwi
– regulowaniu ciśnienia krwi, co ogranicza rozwój zmian cukrzycowych i miażdżycowych
– utrzymaniu prawidłowej masy ciała
Wszystko to ogranicza rozwój przewlekłych chorób układu sercowo – naczyniowego. Jak realnie przekłada się to na stan Twojego zdrowia?
W badaniach laboratoryjnych i klinicznych wykazano następujące konsekwencje niedoborów witaminy D:
– wzrost ryzyka zawału serca o ponad 60%
– częstość występowania choroby niedokrwiennej serca wzrasta o 40%
– wzrost ryzyka przedwczesnej śmierci o ponad 50%
Te dane są naprawdę druzgocące – aby nie stać się częścią tych ponurych statystyk, zadbaj o suplementację witaminy D.
Witamina D3 2000 jednostek – tyle wystarczy, aby wzmocnić serce
Jak już wspomniano, niedobory witaminy D wynikają przede wszystkim z ograniczonego nasłonecznienia. Z tego względu rekomendowana jest suplementacja witaminy w okresie od września do kwietnia. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem opalania bądź stosujesz filtry anty – UV, wtedy suplementacja witaminy D wskazana jest przez cały rok.
Pierwszym krokiem do uzupełnienia puli witaminy D w organizmie jest wzbogacenie diety o określone produkty zawierające tę witaminę w dużych ilościach. Produkty te to przede wszystkim tłuste ryby morskie; znacznie mniej witaminy D3 zawiera mięso, jaja czy sery żółte. Ale to nie wystarczy, aby zadbać o właściwy poziom witaminy D – niezbędna jest suplementacja, która pokryje zalecane dzienne dawki witaminy.
Zalecane dawkowanie witaminy D:
– noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca życia – 400 IU/dobę
– niemowlęta od 6 do 12 miesiąca życia – 400 do 600 IU/dobę
– dzieci w wieku od 1 do 18 roku życia – 600 do 1000 IU/dobę
– dorośli – 800 do 2000 IU/dobę
– kobiety w ciąży i karmiące piersią – 1500 do 2000 IU/dobę
Kapsułki z witaminą D 2000 IU to idealna opcja dla dorosłych, natomiast witamina D dla dzieci dostępna jest w postaci kropelek. Kapsułkę wystarczy po prostu popić wodą, która stopniowo rozpuści otoczkę kapsułki uwalniając cenną dla organizmu witaminę. Na rynku dostępne są kapsułki z witaminą D odpowiednie dla wegetarian i osób chorujących na celiakię, czyli osób, które powinny unikać produktów zawierających gluten. Przykładem jest naturalna witamina D3 + K2 marki Cheers. To doskonała inwestycja dla zdrowego serca.