Witaminy są składnikami diety, które mają kluczowe znaczenie dla jakości naszego wzroku. Jakość widzenia pogarsza się fizjologicznie wraz z wiekiem, na co wpływ mają procesy starzenia się organizmu oraz szkodliwe działanie wolnych rodników. Nie bez znaczenia jest nasz tryb życia – dieta, ekspozycja na słońce czy ilość godzin spędzonych przed telewizorem lub komputerem. O kondycję wzroku należy zadbać zatem jak najwcześniej, koncentrując się przede wszystkim na dostarczeniu właściwej ilości antyutleniaczy. A jednym z najsilniejszych jest witamina C.
Witamina C bardzo skutecznie neutralizuje szkodliwe wolne rodniki. W ten sposób spowalnia procesy starzenia, ogranicza rozwój stanów zapalnych oraz chorób przewlekłych. Na działanie wolnych rodników narażone są różne struktury oka, a zwłaszcza ściany naczynek krwionośnych, odżywiających siatkówkę oka. Szkodliwemu działaniu wolnych rodników poddawany jest także nerw wzrokowy oraz siatkówka. Ponadto wiele schorzeń przewlekłych może odbić się niekorzystnie na jakości wzroku. Wystarczy wspomnieć chociażby nadciśnienie, miażdżycę czy cukrzycę. Postępująca utrata wzroku to jedno z najważniejszych powikłań tych schorzeń.
[WITAMINA C PRAWA]Witamina C wspomaga wzrok na wielu frontach:
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu mikro wylewów do oka
– normalizuje poziom ciśnienia krwi
– minimalizuje ryzyko rozwoju cukrzycy czy miażdżycy
– chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
– chroni oko przed szkodliwym wpływem promieniowania UV
– wspomaga produkcję płynu łzowego
Aby zatem zadbać o wzrok, koniecznie należy włączyć do diety warzywa i owoce bogate w witaminę C, oleje roślinne oraz orzechy, które dostarczają antyoksydantów oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. A dietę warto uzupełnić odpowiednią suplementacją.
W poszukiwaniu suplementu witaminowego przyjaznego Twoim oczom, skieruj swoją uwagę ku preparatom zawierającym naturalne składniki. Jeśli znajdziesz preparat z syntetyczną witaminą C, możesz być niezadowolony z niewielkiej przyswajalności witaminy C i niskiej skuteczności jej działania. Jeśli jednak sięgniesz po preparat z naturalnymi ekstraktami roślinnymi, Twój wzrok zyska podwójnie. Dostarczysz dużych dawek doskonale przyswajalnej, lewoskrętnej witaminy C. Ponadto zapewnisz podaż bioflawonoidów, które świetnie uzupełniają działanie prozdrowotne kwasu askorbinowego.
Dzienna dawka witaminy C ustalona została na kilkadziesiąt mg, jednak w opinii wielu ekspertów potrzebujemy jej znacznie więcej. Nie okaże się przesadą, jeśli codziennie zażyjesz witaminę C 1000 mg, dostępną w formie proszku, ampułek, tabletek, kapsułek czy witaminy C rozpuszczalnej.
Skąd pozyskiwana jest naturalna witamina C? Acerola i dzika róża to owoce zawierające najwięcej witaminy C, niestety – nie goszczą one na co dzień w naszej diecie. Jeśli jednak sięgniemy po kapsułki z witaminą C zawierające ekstrakty z tych owoców – dostarczymy mnóstwo cennych składników odżywczych. Wyróżniają się one niemal 100% przyswajalnością, zatem regularna suplementacja takiej naturalnej witaminy C 1000 mg przyniesie szybko zauważalne efekty prozdrowotne.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.