Witamina K to w rzeczywistości grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach, z których najważniejsze to: witamina K1 pochodząca z produktów roślinnych, witamina K2 syntetyzowana przez organizmy zwierzęce i bakterie oraz syntetyczna witamina K3. Ta syntetyczna forma przekształcana jest w organizmie do aktywnej biologicznie postaci.
Podstawowe źródła naturalne witaminy to dieta oraz synteza jelitowa witaminy K pod wpływem bakterii. Trzeba podkreślić, że nie zawsze źródła te okazują się być wystarczające. Powodem niedoboru witaminy K może być jednak nie tylko niewłaściwie zbilansowana dieta, ale także występowanie niektórych schorzeń, które zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę K. Wtedy najskuteczniejszym sposobem na uzupełnienie niskiego poziomu tej witaminy w organizmie jest suplementacja witaminą K.
Kiedyś witamina K znana była jedynie ze swojego korzystnego wpływu na procesy krzepnięcia krwi. W wątrobie, gdzie znajdują się najważniejsze ustrojowe magazyny witaminy K, ma miejsce synteza białek biorących udział w procesie krzepnięcia krwi. I tu niezbędna jest witamina K. Biorąc pod uwagę ilość witaminy K koniecznej do syntezy czynników krzepnięcia, oszacowano średnie zapotrzebowanie na witaminę K na poziomie około 1 mikrograma na kg masy ciała. Dziś jednak wiemy, że znaczenie witaminy K w organizmie jest dużo większe – warunkuje ona rozwój i prawidłowe funkcjonowanie wielu układów i narządów.
[WITAMINA D LEWA]Witamina K wspomaga rozwój układu nerwowego już na etapie życia płodowego; z kolei w dorosłym życiu ogranicza rozwój zmian neurodegeneracyjnych prowadzących do choroby Alzheimera. Witamina K wspomaga ponadto pracę mózgu, serca, zapobiega rozwojowi miażdżycy i jej powikłań, a także normalizuje pracę trzustki, co ma znaczenie w profilaktyce cukrzycy. Znany jest także korzystny wpływ witaminy K na kości.
W świetle takiej wiedzy oczywistym staje się, że realne zapotrzebowanie organizmu na witaminę K jest większe niż dzienna dawka tego związku ustalona na kilkadziesiąt mikrogramów na dobę. Uwzględnić należy ponadto liczne schorzenia, które zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę K. A zatem – ile witaminy K tak naprawdę potrzebujemy?
Ustalone dla każdej grupy wiekowej zapotrzebowanie na witaminę K przedstawia się następująco:
– noworodki: 5 mikrogramów
– niemowlęta: 5 – 10 mikrogramów
– dzieci w wieku od 1 do 3 lat: 15 mikrogramów
– dzieci w wieku od 4 do 6 lat: 20 mikrogramów
– dzieci w wieku od 7 do 9 lat: 25 mikrogramów
– dzieci w wieku od 10 do 12 lat: 40 mikrogramów
– dzieci w wieku od 13 do 15 lat: 50 mikrogramów
– dzieci w wieku od 16 do 18 lat: 55 – 65 mikrogramów
– kobiety: 55 mikrogramów
– mężczyźni: 65 mikrogramów
– kobiety w ciąży i karmiące piersią: 55 mikrogramów
Jest to wspomniane, minimalne zapotrzebowanie na witaminę K, które uwzględnia jedynie jej wykorzystanie do syntezy czynników krzepnięcia. A kiedy zachodzi konieczność suplementowania tego związku?
Suplementowanie witaminy K podyktowane jest stanami zwiększonego zapotrzebowania na tę witaminę, a także pojawieniem się niedoborów witaminy K. Zwiększone zapotrzebowanie występuje u noworodków, u których występuje fizjologicznie niski pozom witaminy K. Nie przechodzi ona przez łożysko, nie jest także syntetyzowana przez niedojrzały układ pokarmowy dziecka. Dlatego do 5 godzin po urodzeniu zalecane jest podanie 1 mg witaminy K w formie zastrzyku, ewentualnie podanie doustnie 2 mg witaminy K. Następnie w okresie od 3 tygodnia do 3 miesiąca życia konieczna jest suplementacja witaminy K u niemowląt w dawce 150 mikrogramów na dobę.
Suplementacja wymagana jest w przypadku ograniczenia przyswajania witaminy K z diety bądź ograniczenia jej syntezy w jelitach. Ma to miejsce między innymi podczas dłuższej antybiotykoterapii, zespołów złego wchłaniania, schorzeń wątroby czy nerek. Stanom niedoboru witaminy K sprzyja także dieta uboga w tłuszcz, a także stosowanie leków przeciwzakrzepowych. Objawy niedoboru to przede wszystkim nasilone powstawanie siniaków, wolniejsze gojenie się ran, krwawienia z nosa czy dziąseł. Mogą pojawić się obfite miesiączki, krwawienia z przewodu pokarmowego czy układu moczowego.
Suplementacja witaminą K może towarzyszyć stosowaniu leków przeciwzakrzepowych, wykorzystywana jest także w leczeniu osteoporozy – wtedy łączne stosowanie witamin D3 i K2 przynosi doskonałe efekty wzmocnienia kości. Można także sięgać po witaminę K profilaktycznie, w ramach zapobiegania osteoporozie czy rozwojowi takich chorób cywilizacyjnych jak choroby neurodegeneracyjne, nowotwory, schorzenia układu sercowo – naczyniowego czy cukrzyca.
Wybierając suplement z witaminą K należy zwrócić uwagę na dwie kluczowe kwestie:
– wybierać należy suplement zawierający naturalną witaminę K2 – wtedy możliwe jest przyjęcie nawet dużej dawki witaminy K bez obawy o jej przedawkowanie; w leczeniu osteoporozy stosuje się nawet dawki rzędu 45 mg; ostrożność należy natomiast zachować stosując syntetyczną witaminę K, mogącą uszkadzać mózg czy wątrobę
– suplementuj jednocześnie witaminę D3 i K2 – poza bardzo dobrym wpływem na kości, duet ten skutecznie walczy z wieloma chorobami cywilizacyjnymi.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.