Cynk to pierwiastek śladowy, który występuje w każdej komórce organizmu. Warunkuje przebieg licznych procesów życiowych, a zatem zarówno niedobór cynku, jak i jego nadmiar mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Zdecydowanie częściej zdarza się niedobór cynku, gdyż pierwiastek ten jest w niewielkim stopniu przyswajalny z diety. Natomiast nadmiar występuje niezwykle rzadko, a przyczyną jest niekontrolowane przyjmowanie wysokich dawek cynku.
Cynk jest kofaktorem około 300 enzymów, co oznacza wpływ na liczne przemiany metaboliczne węglowodanów, białek i lipidów, a także procesy produkcji energii czy detoksykacji organizmu. Cynk wchodzi także w skład dysmutazy ponadtlenkowej – enzymu o silnym działaniu antyoksydacyjnym, skutecznie neutralizującym wolne rodniki.
[ZMB6 PRAWA]Cynk wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, ograniczając zachorowalność na liczne infekcje. Usprawnienie pracy układu immunologicznego oraz aktywność antyoksydacyjna cynku sprawiają, że coraz szerzej badane są właściwości antynowotworowe cynku, zwłaszcza względem raka prostaty.
Cynk jest pierwiastkiem niezwykle ważnym dla osób zagrożonych cukrzycą lub już chorujących na tę chorobę metaboliczno – hormonalną. Cynk reguluje poziom glukozy we krwi, minimalizując ryzyko rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy i wspomaga leczenie u cukrzyków. Pierwiastek ten reguluje także sekrecję insuliny przez trzustkę.
Kolejną rolą cynku jest pozytywny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Cynk w okresie rozwoju płodowego jest niezbędny dla zapobiegania niedorozwojowi umysłowemu, w późniejszych okresach życia warunkuje właściwe przewodnictwo nerwowe i sprawność umysłową, a także ogranicza zachorowalność na depresję.
Powodem, dla którego warto zadbać o właściwą podaż cynku jest także pozytywny wpływ tego pierwiastka na skórę, włosy i paznokcie czy regulowanie zmysłu wzroku, smaku czy węchu.
Cynk nie jest pierwiastkiem, który łatwo dostarczyć wraz z dietą – najlepiej świadczy o tym fakt, iż niemal 30% osób na całym świecie cierpi na niedobór cynku. Analizując tabele wartości odżywczych można zauważyć, że cynk znajduje się w dużej ilości produktów spożywczych. Skąd zatem tak powszechnie występujące niedobory cynku? Uwarunkowane są one bardzo ograniczoną przyswajalnością cynku. Wiele źródeł cynku, takich jak produkty zbożowe, zawiera jednocześnie kwas fitynowy, który niemal całkowicie hamuje przyswajanie cynku z przewodu pokarmowego.
Dziennie potrzebujemy około 10 – 11 mg cynku. Dostarczenie mniejszych ilości cynku skutkuje rozwojem niedoboru cynku, manifestującego się spadkiem odporności, pogorszeniem stanu skóry, zaburzeniami wzroku, smaku i węchu, depresji czy zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi. Aby zapobiec rozwojowi niedoboru cynku – stosowane są suplementy. Czy można przedawkować cynk z suplementów?
Nadmiar cynku w organizmie zdarza się bardzo rzadko. Przyczyną przedawkowania cynku może być ekspozycja zawodowa na związki cynku, a także nadmierna suplementacja cynku. Zalecana dzienna dawka cynku to około 10 mg. Jeśli natomiast dojdzie do przedawkowania cynku, może dojść do zatrucia ostrego lub przewlekłego.
Z kolei objawy nadmiaru cynku w przebiegu zatrucia przewlekłego to przede wszystkim zaburzenia funkcji wątroby z towarzyszącą żółtaczką, omdlenia, duszności oraz zaburzenia żołądkowe.
https://www.doz.pl/zdrowie/h10949-Cynk
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynk
https://medlineplus.gov/ency/article/002571.htm
https://www.healthline.com/nutrition/zinc-overdose-symptoms
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.