Witaminy z grupy B to liczna grupa związków rozpuszczalnych w wodzie, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować w wystarczających ilościach, nie ma także możliwości ich magazynowania. Narzuca to konieczność dostarczenia witamin z grupy B ze źródeł zewnętrznych – diety i suplementów. Potrzebujemy wszystkich witamin z grupy B – a jedną z najważniejszych jest witamina B9, nazywana także kwasem foliowym. Zapewne większość z nas wie, że kwas foliowy powinny suplementować kobiety w ciąży. Taka wiedza jest jednak zbyt skromna – warto dowiedzieć się więcej o kwasie foliowym, poznać zalety stosowania naturalnych folianów i poznać ich rolę w profilaktyce chorób przewlekłych.
[WITAMINA B PRAWA]Witamina B9 to naturalnie występujący związek. W diecie dostarczamy go w postaci folianów, czyli grupy związków o podobnej budowie i aktywności biologicznej. Czym zatem jest kwas foliowy? To w rzeczywistości syntetyczny związek stosowany w większości wyrobów farmaceutycznych. Kwas foliowy to nie to samo, co naturalne foliany. Zasadnicza różnica dotyczy skuteczności działania tych związków w organizmie. Możliwości wpływu zarówno kwasu foliowego, jak i folianów na funkcjonowanie organizmu są podobne, różnice dotyczą natomiast przekształcania związków do ich aktywnych biologicznie postaci.
Naturalnie występujące foliany oraz syntetyczny kwas foliowy są związkami, które muszą zostać aktywowane w przewodzie pokarmowym – w przeciwnym razie nie zostaną wchłonięte do krwiobiegu. Aktywacja ta polega na reakcji metylacji i przekształcenia folianów oraz kwasu foliowego do 5 – MTHF, czyli kwasu 5 – metylotetrahydrofolianowego. Różnica sprowadza się do znacznie mniejszej intensywności tych przemian w przypadku kwasu foliowego – co czyni ten związek nieaktywnym i mało skutecznym. Natomiast naturalne foliany dostarczane wraz z dietą i wysokiej jakości suplementami diety metylowane są z dużą intensywnością, co zapewnia ich efektywne działanie.
Omawiając działanie folianów na organizm, trudno nie zacząć od kluczowego wpływu tych związków na prawidłowy rozwój płodu w pierwszych etapach życia. Foliany są niezbędne w procesie rozwoju układu nerwowego płodu. Zbyt niska ich podaż w okresie poprzedzającym zapłodnienie oraz w pierwszym trymestrze ciąży może prowadzić do wystąpienia wad cewy nerwowej – przepukliny mózgowej, bezmózgowia, rozszczepu kręgosłupa czy przepukliny oponowo – rdzeniowej.
Foliany regulują przemiany kwasów nukleinowych i aminokwasów, są zatem niezbędne dla rozwoju i wzrostu organizmu, podziałów komórkowych i procesów przemiany materii. Szczególną funkcją folianów jest regulowanie przemian homocysteiny. Coraz częściej słyszymy o tym aminokwasie jako o głównym czynniku ryzyka rozwoju miażdżycy. Okazuje się, że to właśnie homocysteina, a nie cholesterol odpowiada za powstanie blaszki miażdżycowej i spadek elastyczności ścian naczyń krwionośnych, co prowadzi do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Przy braku folianów homocysteina nie ulega przemianom do metioniny i kumuluje się w organizmie. Foliany wpływają zatem pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego. Kolejną ich rolą w organizmie jest uczestnictwo w syntezie czerwonych krwinek, co pomaga zapobiegać anemii. W przypadku niedoboru witaminy B9 dochodzi do rozwoju anemii megaloblastycznej, która różni się od powszechnie znanej anemii z niedoboru żelaza występowaniem poważnych zaburzeń neurologicznych.
Coraz więcej badań wskazuje ponadto na przeciwnowotworowe działanie folianów. Niskie spożycie tych związków koreluje ze zwiększonym zachorowaniem na niektóre typy nowotworów, np. raka jelita grubego, jajników, macicy, płuc czy sutka.
Dzienne zapotrzebowanie na foliany zależy od wieku. Dla osoby dorosłej oszacowano je na około 400 mikrogramów na dobę. I takich ilości folianów powinniśmy dostarczyć wraz z dietą. Wielu z nas nie udaje się jednak w odpowiedni sposób zbilansować diety, która coraz częściej bazuje na przetworzonych produktach zbożowych o obniżonej zawartości folianów. Spożywamy także niewystarczające ilości zielonych liści warzyw, które są najbogatszym źródłem naturalnych folianów. W efekcie większość z nas dostarcza zaledwie 250 mikrogramów folianów. Dlatego warto rozważyć suplementację witaminą B9. Związek ten w nadmiarze usuwany jest wraz z moczem, zatem nie grozi nam jego przedawkowanie. Warunkiem skutecznej suplementacji jest jednak stosowanie folianów, a nie syntetycznego kwasu foliowego.
Z preparatem B complex Cheers dostarczyć można doskonale przyswajalnych folianów, a także innych witamin z grupy B. Wszystkie te związki występują w wysoce biodostępnych formach i dawkach pokrywających dzienne zapotrzebowanie. Dodatkowo preparat wzbogacony jest o piperynę, inozytol i cholinę zwiększające wchłanianie witamin z grupy B. Po witaminę B complex Cheers może sięgać każdy, kto chce zapobiegać niedoborom folianów.
Szczególnymi wskazaniami do suplementacji są:
– ciąża i laktacja
– nadciśnienie
– rodzinne występowanie miażdżycy czy nowotworów
– zaburzenia wchłaniania czy stosowanie diet eliminacyjnych
– podeszły wiek
– anemia megaloblastyczna
– wysoki poziom homocysteiny we krwi
– nadużywanie alkoholu
Profilaktyczna suplementacja folianów to bezpieczny i skuteczny sposób na codzienne wspomaganie funkcjonowania organizmu i profilaktykę licznych chorób cywilizacyjnych. Bezpieczna dawka folianów ustalona została przez amerykański Instytut Medycyny na aż 1 g / dobę. Dawkując suplement zgodnie z zaleceniami producenta, nie doświadczymy żadnych negatywnych skutków suplementacji – zwłaszcza, gdy wybierzemy B complex Cheers bez syntetycznych dodatków.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.