Naturalne źródła magnezu – w czym występuje magnez?

źródła magnezuMagnez to jeden z najbardziej niedoborowych pierwiastków. Coraz więcej osób uskarża się na rozdrażnienie i nerwowość, kłopoty ze snem, chroniczne zmęczenie czy zaburzenia pracy serca. Obwiniamy za to stres, podczas gdy przyczyną takiego złego samopoczucia może być zbyt niski poziom magnezu w organizmie. Niedobór magnezu prowadzi do zaburzenia pracy układu mięśniowego, sercowo – naczyniowego czy nerwowego.

Konsekwencje długotrwałego niedoboru magnezu to rozwój nadciśnienia, zwiększone ryzyko zawału serca, miażdżycy, migren czy zaburzeń pracy tarczycy. Aby nie dopuścić do takich powikłań zdrowotnych, należy dostarczyć odpowiednich ilości magnezu wraz z dietą.

Jakie są najbogatsze naturalne źródła magnezu?

Magnez to pierwiastek powszechnie występujący w produktach żywnościowych. W rozmaitych produktach zbożowych można znaleźć jego duże ilości. W związku z tym, że podstawą naszej diety są węglowodany, produkty zbożowe stanowią jedno z najcenniejszych źródeł magnezu.

Produkty zbożowe zawierające magnez:

ZMB6 – Magnez, Cynk, B6Optymalne połączenie naturalnych, organicznych form cynku i magnezu z witaminą B6 o najwyższej biodostępności.ZMB6 – Magnez, Cynk, B6ZOBACZ W SKLEPIE – otręby pszenne
– kasza gryczana
– płatki owsiane
– kasza jaglana
– ryż brązowy

Zawartość magnezu w tego typu produktach waha się od 100 do prawie 500 mg na 100 g produktu.

Kolejne produkty bogate w magnez to orzechy – włoskie, pistacjowe, ziemne, laskowe, arachidowe. Dostarczają one około 100 – 150 mg magnezu, a w migdałach jest go prawie dwa razy więcej. Mniej magnezu zawierają natomiast mięsa – 100 g mięsa z indyka zawiera około 40 mg; podobna jest zawartość magnezu w rybach.

Warto jeszcze wspomnieć o sporej zawartości magnezu w kakao i czekoladzie – nie bez powodu czekolada uznawana jest za skuteczny środek poprawiający nastrój. Takie działanie wynika z dostarczania sporych ilości magnezu układowi nerwowemu.

Zawartość magnezu w owocach i warzywach

Magnez jest pierwiastkiem, który występuje także w warzywach i owocach, nie stanowią one jednak głównego źródła magnezu w diecie. Wśród warzyw najwięcej magnezu zawierają zielone liście warzyw – szpinak, natka pietruszki, jarmuż, botwina, sałata. Sporo magnezu znaleźć można także w nasionach roślin strączkowych – grochu, fasoli, soczewicy, soi. Zawartość tego pierwiastka w warzywach strączkowych to około 100 – 200 mg na 100 g suchych nasion. Natomiast najzasobniejsze w magnez owoce to banany, awokado, melony, morele, figi i daktyle suszone.

Przyswajalność magnezu z diety

Zapotrzebowanie na magnez to około 300 mg dziennie dla kobiet oraz 400 mg dla mężczyzn. Nie zawsze uda się dostarczyć takich ilości wraz z dietą. Wiedząc już w czym występuje magnez, możesz komponować dietę we właściwy sposób. Co prawda analizując ilość magnezu w przyjętych pokarmach – uzyskać można duże dawki magnezu, jednak czy są one odpowiednio przyswajalne? Przyswajalność magnezu w diecie wynosi zaledwie 40 – 50%. Straty magnezu wynikają z obróbki termicznej produktów, zażywania niektórych leków ograniczających wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego, picia kawy i spożywania alkoholu. Czynniki te mogą przyczyniać się do niedoboru magnezu. Jak temu zapobiec? Warto uzupełnić dietę o suplementy z magnezem.

Suplementacja naturalnym magnezem

Nie tylko produkty spożywcze mogą dostarczyć dobrze przyswajalnego magnezu – zrobią to także dobrej jakości suplementy. Jeśli zawierają one organiczne formy tego pierwiastka, takie jak cytrynian magnezu – wyróżniają się doskonałą przyswajalnością. Takie suplementy powinny być pozbawione syntetycznych dodatków, gdyż wpłynąć mogą one negatywnie na biodostępność magnezu. A jeśli skład suplementu uzupełniony zostanie o związki o działaniu synergistycznym, takie jak cynk czy witaminy z grupy B – wtedy zapewnimy doskonałe wsparcie mięśniom, mózgowi i sercu. Zapobiegniemy także częstym niedoborom pokarmowym, ograniczymy rozwój wielu chorób cywilizacyjnych i zadbamy o doskonałe samopoczucie i nienaganny wygląd.