Naturalne źródła witaminy D – w czym występuje witamina D

naturalne źródła witaminy DWitamina D jest wyjątkowa pod wieloma względami – przede wszystkim z racji możliwości jej syntezy w organizmie. Zdecydowaną większość witamin możemy dostarczyć do organizmu jedynie z zewnętrznych źródeł – nie ma bowiem możliwości ich wewnątrzustrojowej syntezy. Ponadto witamina D – pomimo możliwości skórnej syntezy, która pokrywa sporą część zapotrzebowania na tę witaminę – jest jedną z najbardziej niedoborowych witamin. Na niski poziom witaminy D cierpieć może nawet 90% mieszkańców umiarkowanej strefy klimatycznej. Witamina ta wyróżnia się ponadto wszechstronnym oddziaływaniem na zdrowie – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów.

Z racji powszechnego występowania niedoborów witaminy D, konieczne jest zadbanie o jej właściwą podaż. W miesiącach o dużym nasłonecznieniu głównym jej źródłem w organizmie będzie jej skórna synteza pod wpływem promieni słonecznych. W miesiącach o ograniczonej ekspozycji na słońce większą uwagę przyłożyć należy do diety. A dodatkowo przez cały rok wskazana jest suplementacja witaminy D.

Skórna synteza witaminy D – źródło naturalnej witaminy D w organizmie

[WITAMINA D LEWA]Skórna synteza witaminy D jest teoretycznie najefektywniejszym źródłem pozyskiwania witaminy D. Wystarczy kilkanaście minut ekspozycji skóry ciała na słońce w godzinach między 10 a 15, aby niemal całkowicie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Niestety – w umiarkowanym klimacie mechanizm ten jest znacznie mniej efektywny, gdyż na wystarczającą ekspozycję na słońce można liczyć zaledwie w ciągu kilku miesięcy – od kwietnia do września. Oznacza to duże ograniczenie syntezy witaminy D i ryzyko niedoborów. I faktycznie – nawet 90% z nas może dotyczyć problem zbyt niskiego poziomu witaminy D w organizmie.

Warunki klimatyczne to jedno, a nasz styl życia – to drugie. W momencie największego nasłonecznienia najczęściej przebywamy w szkole, na uczelni czy w pracy – ostatecznie skórna synteza witaminy D nawet w miesiącach letnich może być mocno ograniczona. Co wtedy? Możemy uzupełnić pulę witaminy D na dwa sposoby. Pierwszym – znacznie mniej efektywnym – jest wzbogacenie diety w wartościowe źródła witaminy D. Drugim – bardzo skutecznym – jest suplementacja witaminy D.

Zawartość witaminy D w diecie

Dieta zapewniająca wysoką podaż witaminy D bazować powinna przede wszystkim na tłustych rybach – węgorzu, łososiu, śledziach czy makreli. Problematyczna może okazać się jednak dostępność dobrej jakości ryb – a także ich cena. Mimo to ryby to te składniki diety, które zawierają najwięcej tej witaminy.

Zawartość witaminy D w 100 g różnych gatunków ryb przedstawia się następująco:

– węgorz świeży – 1200 IU
– śledź w oleju – 808 IU
– pieczony łosoś – 540 IU
– śledź marynowany – 480 IU
– tuńczyk z puszki – 200 IU
– pieczona makrela – 152 IU

Ryby to nie jedyne produkty spożywcze, w których występuje witamina D. Źródła roślinne to oleje nierafinowane, zwłaszcza olej lniany. Inne produkty bogate w tę witaminę to żółtko jaja, żółte sery oraz mleko. Ile zatem należy spożyć dziennie produktów bogatych w witaminę D, aby dostarczyć wymaganą dawkę 1000 IU? Należałoby codziennie spożyć 100 g świeżego węgorza, 660 g makreli, 20 jajek albo… kilka kilogramów żółtego sera. Mało realne, prawda? I tu z pomocą przychodzą suplementy diety, które zawierają wysokie dawki witaminy D.

Suplementacja witaminy D – najlepsze zewnętrzne źródło witaminy D

Niedobór witaminy D u dorosłych dotyczy większości z nas.

Objawy niedoboru wynikają z poważnych zaburzeń zdrowotnych i są to:

– nadciśnienie
– depresja
– bóle mięśni i skurcze
– częste złamania kości
– choroby zębów i przyzębia
– utrata apetytu
– zaburzenia widzenia
– biegunki
– krzywica u dzieci

Objawy te bardzo często nie są specyficzne i trudno skojarzyć je z niedoborem witaminy D. Z suplementowaniem witaminy D nie należy zatem czekać do momentu pojawienia się jej niedoborów – zgodnie z zaleceniami ekspertów suplementy zawierające tę witaminę powinny być stosowane stale. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D to 1000 – 2000 IU; takie dawki znaleźć można w suplementach diety. Najczęściej sięgamy po kapsułki zawierające witaminę D 1000 lub 2000 IU, rzadziej – po niższe dawki.

Regularnie suplementując witaminę D i zażywając kapsułkę z posiłkiem zawierającym tłuszcze, które ułatwiają wchłanianie witaminy D, zapobiegniesz rozwojowi niedoborów oraz kompleksowo zadbasz o zdrowie. Jednocześnie nie musisz obawiać się przedawkowania – bezpieczna dawka maksymalna witaminy D to aż 4000 IU dziennie dla osoby dorosłej. Jeśli zatem stosujemy kapsułki z witaminą D zgodnie z zaleceniem producenta – nie grozi nam nadmiar tej witaminy.

Dzięki codziennej suplementacji witaminy D wzmocnisz odporność, poprawisz samopoczucie psychiczne, unikniesz wysokiego ryzyka rozwoju chorób i dolegliwości układu sercowo – naczyniowego: miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Wzmocnisz kości i zęby, zadbasz o piękny wygląd skóry i włosów. Zminimalizujesz ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby autoimmunologiczne, zespół metaboliczny, a nawet nowotwory. Oddalisz widmo chronicznego zmęczenia, depresji czy problemów ze snem. Jednym słowem – zrobisz wszystko, aby przez długie lata móc cieszyć się doskonałym zdrowiem.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0