Niedobór witaminy B12 – objawy i przyczyny

niedobór witaminy B12Witamina B12 to jedna z tych witamin grupy B, których niedobór zdarza się dość często, zwłaszcza u osób w podeszłym wieku. Średnie zalecane zapotrzebowanie na witaminę B12 to około 2,5 mikrograma. Nie zawsze dostarczymy takich ilości z dietą, ponadto często dochodzi do zaburzeń wchłaniania tej witaminy z przewodu pokarmowego. Wtedy stopniowo pojawia się zubożenie puli witaminy B12 w organizmie, zmagazynowanej w wątrobie i szpiku kostnym. Powoli rozwija się niedobór witaminy B12, który początkowo może nie dawać żadnych objawów, co utrudnia jego rozpoznanie.

Kto jest narażony na niedobór witaminy B12?

Niedobory witaminy B12 zdarzają się zarówno u osób młodych, jak i starszych. U tych pierwszych główną przyczyną deficytów jest zbyt niska podaż tej witaminy w diecie, natomiast u osób starszych – zaburzenia wchłaniania witaminy B12.

[WITAMINA B PRAWA]Główne źródła witaminy B12 w diecie to mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Produkty roślinne nie dostarczają tej witaminy. Z racji, iż nasz organizm nie ma możliwości syntetyzowania tego związku, konieczne jest dostarczenie jego wystarczających ilości wraz z dietą. Jeśli jednak w diecie brakuje źródeł witaminy B12 – wkrótce dojdzie do jej niedoboru. Dotyczy to zwłaszcza wegan, wegetarian, a także osób o niskim statusie społecznym, rzadko spożywających mięso.

Kolejnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi niedoboru witaminy B12 jest ograniczenie wchłaniania tego związku z diety.

Przyczyny takiego zaburzenia są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować:

– celiakię, czyli chorobę jelit wynikającą z nietolerancji glutenu
– przewlekłe zapalenie trzustki
– zespół rozrostu bakteryjnego
– chorobę Leśniowskiego – Crohna
– niedoczynność tarczycy
– zakażenia pasożytnicze
– resekcję jelit
– zakażenie Helicobacter pylori
– zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka

Szczególnym przypadkiem jest choroba Addisona – Biermera, czyli stan, gdy organizm syntetyzuje przeciwciała przeciwko komórkom okładzinowym żołądka lub czynnikowi wewnętrznemu Castle’ a. Jest to związek niezbędny do wchłaniania witaminy B12. Jego niedobór powoduje, że witamina B12 przyjęta z dietą nie jest przyswajana przez organizm.

W grupie ryzyka niedoboru witaminy B12 znajdują się także osoby stosujące długotrwale następujące leki: inhibitory pompy protonowej stosowane w leczeniu nadkwasoty żołądka, kwas acetylosalicylowy, kolchicynę czy leki przeciwhistaminowe.

Najczęstsze objawy niedoboru witaminy B12

Objawy niedoboru witaminy B12 dotyczą przede wszystkim tych układów, dla funkcjonowania których ta witamina jest niezbędna. Mowa zwłaszcza o układzie nerwowym i krwiotwórczym. Neurologiczne objawy niedoboru witaminy B12 sprowadzają się do zaniku osłonek mielinowych nerwów oraz zaburzenia przewodnictwa nerwowego. Odbija się to niekorzystnie na funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w postaci poważnych zaburzeń nastroju.

Najważniejsze symptomy niedoboru B12 ze strony układu nerwowego to:

– zaburzenia koordynacji ruchowej, niestabilny chód
– uczucie drętwienia i mrowienia kończyn
– drgawki
– zawroty i bóle głowy
– zaburzenia wzroku
– uczucie prądu wędrującego wzdłuż kręgosłupa, występujące podczas pochylania głowy do przodu
– stany depresyjne
– stany psychotyczne
– zaburzenia pamięci
– demencja
– większe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera

Brak witaminy B12 prowadzi także do rozwoju anemii. Jej objawy są analogiczne do anemii wynikającej z niedoboru żelaza – jest to osłabienie, zawroty głowy, kołatanie serca, bladość skóry. Inne specyficzne dla niedoboru B12 symptomy to zajady w kącikach ust, tzw. bawoli język (o lśniącej i gładkiej powierzchni), utrata apetytu, pieczenie języka, nudności i wymioty.

Jak zapobiegać niedoborom witaminy B12?

Podstawą profilaktyki niedoboru witaminy B12 jest dostarczanie właściwych jej ilości wraz z dietą i suplementami. Wskazaniem do regularnego stosowania tabletek z witaminą B12 jest wegetarianizm i weganizm, gdyż wtedy suplementacja stanowi jedyne źródło tego związku w organizmie. Suplementy z witaminą B12 i innymi witaminami z grupy B wskazane są także każdej osobie narażonej na stres czy wysiłek umysłowy. Preparaty zawierające ten związek mogą także wspomagać odporność i funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego. Szczególnie ważne jest to w przypadku osób narażonych na rozwój miażdżycy: otyłych, z nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu, dodatnim wywiadem rodzinnym. U takich osób witamina B12 będzie ograniczać powstawanie homocysteiny, która jest najważniejszym czynnikiem generującym rozwój miażdżycy.

U osób ze zdiagnozowanym zaburzeniem wchłaniania witaminy B12, suplementacja doustna nie przyniesie spodziewanych efektów. Wtedy najskuteczniejsze są domięśniowe zastrzyki z witaminą B12.

W ramach profilaktyki niedoborów warto jest oznaczać poziom witaminy B12 w organizmie. Dzięki temu nie dopuścimy do sytuacji, w której niedobór B12 będzie rozwijał się bezobjawowo aż do momentu, gdy pojawią się powikłania neurologiczne, które nieleczone – mogą być nieodwracalne.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0