Spis treści
Oliwa z oliwek to niezwykle popularny produkt spożywczy, który stanowi doskonały dodatek do codziennych posiłków. Istnieje wiele rodzajów oliw, co powoduje, że wybór odpowiedniej może być trudny. W tym artykule odpowiem na najczęściej zadawane pytania dotyczące oliwy z oliwek, a także podpowiem Wam, na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.
Oliwa z oliwek jest obecnie jednym z podstawowych składników najzdrowszej diety czyli diety śródziemnomorskiej. Warto poznać dieta śródziemnomorska – zasady i zalecenia, aby wiedzieć jak prawidłowo włączyć oliwę do swojego menu. Oliwa z oliwek to olej roślinny, który pozyskuje się z miąższu oliwek. Oliwki mogą mieć różne kolory – od zielonych przez czerwone do czarnych. Wszystkie są jednak równie dobre do produkcji oliwy. Produkcja najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, wymaga odpowiednio dojrzałych i zdrowych owoców z drzew oliwnych, a także kontroli całego procesu produkcji, od zbioru owoców po ich butelkowanie. Jakość, autentyczność oliwy z oliwek i tożsamość są gwarantowane przez regulacje i międzynarodowe standardy ujęte z przepisach prawnych.
Oliwki są popularnym owocem, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Istnieje wiele różnych odmian, które są uprawiane na całym świecie. Każda z nich ma inny smak i charakterystyczne właściwości. Oto kilka z najpopularniejszych odmian oliwek:
Oliwa z oliwek powstaje przez tłoczenie miąższu oliwek. Sposób produkcji oliwy zależy od producenta, ale większość konsumentów woli oliwę tłoczoną na zimno. Proces ten polega na przetłoczeniu oliwek między dwoma kamieniami tłoczącymi, co pozwala na uzyskanie oliwy idealnie zachowującej smak, aromat, jak i właściwości odżywcze.
Kwasowość oliwy z oliwek oznacza ilość wolnych kwasów tłuszczowych w produkcie. Im mniejsza kwasowość, tym bardziej delikatny smak ma oliwa z oliwek. Oliwa o kwasowości poniżej 0,8% uważana jest za oliwę extra virgin.
Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc Ci wybrać najlepszą oliwę z oliwek:
Dobra oliwa z oliwek powinna być lekko zielonkawą. Powinna pachnieć oliwkami i mieć gładką i jedwabistą konsystencję, a jej smak powinien być łagodny i delikatny. Aby mieć pewność jakości oliwy można również szukać certyfikatów jakości, takich jak DOP (Denominazione di Origine Protetta) we Włoszech, które potwierdzają jakość oliwy.
Wybór najlepszej oliwy z oliwek może być dość subiektywny, ale istnieją kilka czynników, które warto wziąć pod uwagę. W sprzedaży można spotkać wiele różnych rodzajów oliw z oliwek. Najlepszą z nich będzie oliwa extra virgin. Oferuje ona niesamowity smak, aromat i najlepsze właściwości odżywcze.
Oliwa z oliwek extra virgin to produkt najwyższej jakości. Pozyskuje się ją z oliwek z pierwszego tłoczenia, co oznacza, że jest w 100 proc. naturalna. Oliwa extra virgin produkowana jest z miąższu oliwek przetwarzanego w ciągu 24 godzin od zbioru. Najlepszej jakości oliwa z oliwek to olej o smaku i zapachu oliwek. Powinien on być lekko gorzkawy, lekko piekący i zdecydownie lekko słodkawy w posmaku.
Oliwa z oliwek to bardzo zdrowy produkt spożywczy. Zawiera korzystne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe, a także witaminy i składniki mineralne. Oliwie z oliwek zawiera różne rodzaje kwasów tłuszczowych, w tym między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Te kwasy wpływają korzystnie na pracę naszego serca, a także zwiększają odporność organizmu na choroby. Należy jednak podkreślić, że ilość kwasów omega 3 w oliwie jest bardzo mała, dlatego warto włączyć suplementację i przeczytać kwasy omega 3 – poznaj 9 powodów by suplementować te kwasy tłuszczowe.
Oliwa powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej, gdyby była to ciemna szklana butelka, zamknięta na stałe korkiem lub zakrętką.
Dobrej jakości oliwa z oliwek nadaje się do smażenia. Warto jednak pamiętać, aby nie przedłużać czasu smażeniem na oliwie z oliwek. Jest to bowiem produkt przeznaczony do krótkiego smażenia np: warzyw, owoców morza, cienkich kawałków białego mięsa.
Tak, smażenie na oliwie z oliwek jest zdrową alternatywą dla smażenia na innych płynnych tłuszczach. Oliwa z oliwek jest łatwostrawna i nie przyczynia się do powstawania złogów związków tłuszczów nasyconych, co może prowadzić do chorób.
Oliwa z oliwek to doskonały dodatek do wielu potraw – na zimno – do sałatek, do mięsa i ryb. Poniżej przedstawiam kilka prostych przepisów, które pozwolą Wam uniknąć monotonii w kuchni:
Podsumowując, oliwa z oliwek to wyjątkowo cenny produkt spożywczy, który warto mieć w swojej kuchni. Wybierając ten produkt pamiętaj, że cena nie zawsze jest najlepszym wskaźnikiem jakości. Niektóre drogie oliwy mogą być dobrze promowane, ale niekoniecznie oferują najlepszy smak.