Witamina K2 – czy Twoja dieta zawiera odpowiednie ilości tej witaminy?
Wszyscy lekarze i dietetycy są zgodni – najlepszym źródłem witamin i minerałów jest dieta. Dostarcza ona naturalnych związków odżywczych wraz z błonnikiem i licznymi antyutleniaczami. Takie naturalne witaminy są doskonale przyswajalne przez organizm i wykorzystywane przez każdą jego komórkę. W dzisiejszych czasach problematyczna okazuje się jednak kwestia zapewnienia odpowiednio wysokiej podaży witamin i minerałów. Nawet starając się zbilansować dietę, jesteśmy narażeni na niedobory witamin, co wynika ze zwiększonego zapotrzebowania organizmu na witaminy, a także ograniczonej zawartości witamin w diecie. Jedną z takich niedoborowych witamin okazuje się być witamina K2.
Witamina K2 – ile jej potrzebujemy?
Dzienna dawka witaminy K, która powinna pokryć zapotrzebowanie organizmu na ten związek, określana jest na około 60 – 80 mikrogramów. Takie dawki witaminy K uwzględniają jednak tylko zapotrzebowanie na witaminę K1, niezbędną w procesie krzepnięcia krwi. Tę formę witaminy K możemy dostarczyć wraz z dietą, włączając do codziennego jadłospisu liczne produkty roślinne.
[WITAMINA D PRAWA] Witaminy K dostarczymy spożywając:
– zielone liście warzyw
– pomidory, brukselkę, kapustę, brokuły czy kalafior
– oleje roślinne
A co z witaminą K2? Ta forma nie wpływa co prawda na krzepnięcie krwi, jednak jej rola w organizmie jest naprawdę znacząca. Witamina K2 warunkuje wzmocnienie kości, ale także działa protekcyjnie względem układu sercowo – naczyniowego czy nerwowego, normalizuje poziom glukozy we krwi oraz wspomaga odporność. Niski poziom witaminy K sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Średnie zapotrzebowanie na witaminę K2 szacowane jest na około 100 mikrogramów na dobę.
W jakich produktach znajdziemy witaminę K2?
Dostępność witaminy K2 w diecie jest bardzo ograniczona – i stąd wynikają powszechne niedobory witaminy K2. Jedynym bogatym źródłem witaminy K2 w diecie jest natto, czyli sfermentowane nasiona soi. Jest to jednak produkt mało popularny, z racji jego ograniczonej dostępności oraz dość specyficznego smaku. A biorąc pod uwagę nasze rodzime produkty, niewielkie ilości witaminy K2 znaleźć można w mięsie, jajach czy rybach. To jednak za mało, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Jedynym skutecznym sposobem na dostarczenie odpowiednich dawek witaminy K2 jest jej suplementacja.
Jak skutecznie suplementować witaminę K2?
Aby suplementacja witaminą K2 okazała się skuteczna, należy wiedzieć jak wybrać najlepszy suplement z witaminą K2.
Najważniejsze wskazówki:
– wybieraj kapsułki zamiast tabletek – trawią się znacznie lepiej niż tabletki
– szukaj suplementów jakości clean label, zawierających wyłącznie składniki odżywcze i wolnych od szkodliwych dla zdrowia syntetycznych dodatków
– witamina K2 powinna być suplementowana razem z witaminą D3, co wzmacnia pozytywny wpływ na kości, ale także układ odpornościowy, nerwowy czy sercowo – naczyniowy
– najlepsze są suplementy z wysokimi dawkami witaminy K2 – na pewno nie zaszkodzą, gdyż naturalna witamina K2 nie wykazuje działania toksycznego na organizm, a zatem niemożliwe jest jej przedawkowanie
– witamina K2 MK7 jest pozyskiwana na drodze fermentacji bakteryjnej, jest zatem związkiem naturalnym; natomiast witamina MK4 jest pozyskiwana na drodze znacznie bardziej kosztownych procesów, ponadto jej okres półtrwania we krwi jest znacznie krótszy niż witaminy MK7
Podsumowując – najlepszym suplementem będą kapsułki z witaminą K2 MK7 i D3, jakości premium, pozbawione syntetycznych dodatków i zapewniające wysokie dawki naturalnych witamin.