Witamina K1, K2, K3 – czym się różnią?

witaminy KPod pojęciem witaminy K kryją się tak naprawdę różne związki: naturalne witaminy K1 i K2 oraz syntetyczna witamina K3. Różnią się one źródłami pozyskiwania oraz funkcjami w organizmie. Różne są także konsekwencje niedoboru witaminy K1 i K2.

Rola witaminy K w organizmie

Witamina K1 odpowiada za krzepnięcie krwi. Niezbędna jest w procesie syntezy w wątrobie czynników krzepnięcia krwi. Niedobór witaminy K1 występuje fizjologicznie u noworodków; w celu zapobiegania skazie krwotocznej konieczne jest podanie zastrzyku z witaminą K. Zalecana wtedy dawka witaminy K dla dzieci to 1 mg. Z kolei brak witaminy K1 u dorosłych manifestuje się krwawieniem dziąseł, krwawieniami z nosa, krwiomoczem, obfitymi miesiączkami oraz krwawieniem z przewodu pokarmowego.

[WITAMINA D PRAWA]Witamina K2 odpowiada za regulowanie gospodarki wapniowej, a dokładniej – deponowanie wapnia w tkance kostnej oraz zapobieganie zwapnieniom w zastawkach serca, ścianach naczyń krwionośnych czy innych tkankach miękkich. Ponadto witamina K2 ogranicza kumulację amyloidu w tkance mózgowej, zapobiegając rozwojowi choroby Alzheimera. Wspomaga odporność oraz może ograniczać rozwój nowotworów. Jak manifestuje się niedobór witaminy K2? Objawy u dorosłych to osłabienie kości i osteoporoza, schorzenia układu sercowo – naczyniowego oraz zaburzenia odporności.

Naturalne źródła witamin K1 i K2

Nasza dieta dostarcza niemało witaminy K, jednak w niemal 90% jest to witamina K1. Co zawiera witaminę K1 w największych ilościach? Na pewno najlepsze źródła to zielone liście warzyw – szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki, botwinka. W mniejszych ilościach witamina K1 występuje w kapuście, brokułach, kalafiorze, brukselce czy olejach roślinnych.

Znacznie większym problemem jest dostarczenie odpowiednich dawek witaminy K2 – dziennie potrzebujemy jej co najmniej 100 mikrogramów. Jedyne naprawdę wartościowe źródło witaminy K2 to natto, czyli sfermentowane ziarno soi. Niestety – ten produkt wciąż jest mało popularny. Niewielkich ilości witaminy K2 dostarczają jaja, mięso i ryby.

Najcenniejszym źródłem witaminy K2 są naturalne suplementy diety. Umożliwiają one natychmiastowe uzupełnienie poziomu witaminy K2 w organizmie, co zapewnia skuteczną profilaktykę osteoporozy, miażdżycy i jej powikłań oraz nowotworów. Suplementacja witaminy K2 jest bezpieczna, nie ma doniesień o dopuszczalnych dawkach czy toksycznym działaniu witaminy K2. Ostrożność należy jednak zachować w przypadku syntetycznej witaminy K3, która przyjmowana w nadmiarze, może uszkadzać wątrobę bądź układ nerwowy.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0