Acerola – Czym Jest i Jakie Posiada Właściwości?
Spis treści [schowaj]
Acerola to egzotyczny owoc, zwany także wiśnią z Barbados. Owoce aceroli pochodzą z klimatu subtropikalnego i tropikalnego. Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, która w 100 g owoców wynosi około 1650 mg. To aż 18-krotnie więcej, niż w przypadku pomarańczy. Poza tym, acerola posiada także wiele innych cennych składników, takich jak antocyjany czy karotenoidy, które niezwykle korzystnie wpływają na organizm człowieka.
Wartości odżywcze aceroli
Acerola to egzotyczny owoc, który rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce aceroli zachwycają swoim smakiem i zapachem, ale to nie jedyna cecha, która wpływa na ich popularność. Owoc ten jest bardzo bogaty w wiele cennych składników, które wpływają korzystnie na zdrowie. W 100 g owoców znajduje się około 1650 mg witaminy C, co stanowi aż 1833% pokrycia dziennej normy na witaminę C. Oprócz tego, acerola to źródło beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie na witaminę A, co jest kluczowe m.in. dla dobrego wzroku. W owocach aceroli można również znaleźć wiele witamin z grupy B ( tiamina, ryboflawina, niacyna), a także wiele cennych minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez (dowiedz się więcej o magnez – zastosowanie preparatów doustnych i zewnętrznych)
Zawartość witaminy C i antocyjanów
Bez wątpienia najważniejszym składnikiem aceroli jest witamina C. Jak już wcześniej wspominałam, w 100 g owoców znajduje się aż 1650 mg witaminy C. To aż 18-krotnie więcej, niż w przypadku pomarańczy. Poza tym, owoce aceroli są bogate w antocyjany, które to związki występują w wielu roślinach i owocach i odpowiedzialne są za ich charakterystyczną barwę. Antocyjany to przede wszystkim silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i tym samym zapobiegają wielu chorobom.
Karotenoidy w aceroli
Karotenoidy to organiczne związki chemiczne, które w większości są barwnikami występującymi w roślinach i owocach, ale także w niektórych bakteriach i glonach. Jednym z karotenoidów występujących w aceroli jest beta-karoten, który jest ważnym źródłem witaminy A. Oprócz tego, w owocach aceroli można znaleźć także likopen i luteinę, które są również bardzo cennymi składnikami dla naszego zdrowia.
Acerola – właściwości prozdrowotne
- Acerola jest jednym z najcenniejszych źródeł naturalnej witaminy C. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wspiera również układ odpornościowy, pomaga w produkcji kolagenu, utrzymaniu zdrowej skóry i przyspiesza gojenie się ran.
- Wspomaganie układu immunologicznego: Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, acerola wzmacnia układ odpornościowy. Regularne spożywanie aceroli może pomóc w zapobieganiu infekcjom i chorobom, a także skrócić czas trwania przeziębienia.
- Ochrona przed chorobami serca: Badania sugerują, że spożywanie aceroli może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca. Zawarte w aceroli przeciwutleniacze pomagają w ochronie naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem i zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Witamina C obniża poziom cholesterolu LDL we krwi (przeczytaj co to jest cholesterol ldl), co również wpływa na ochronę naczyń krwionośnych.
- Wspomaganie zdrowia oczu: Acerola zawiera również antyoksydanty, takie jak witamina A i beta-karoten, które są korzystne dla zdrowia oczu. Pomagają one w ochronie przed starczowzrocznością i starzeniem się siatkówki oraz redukują ryzyko wystąpienia zaćmy.
- Łagodzenie stanów zapalnych: Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne aceroli mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Badania sugerują, że spożycie aceroli może mieć korzystny wpływ na choroby zapalne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Wpływ aceroli na odporność organizmu
Dzięki swojej wyjątkowej zawartości witaminy C oraz innych cennych składników, acerola w naturalny sposób wspiera nasz układ odpornościowy. Owoce te pomagają zwalczać infekcje, wirusy i bakterie, tym samym chronią nas przed chorobami. Witamina C aktywuje również układ odpornościowy, co pozwala mu lepiej walczyć z chorobami i szybciej powracać do zdrowia.
Sok z aceroli – właściwości i zastosowanie
Sok z aceroli ze względu na swoją wysoką zawartość witaminy C ma silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu, picie soku z aceroli w okresie jesienno-zimowym może pomóc nam w walce ze stresem oksydacyjnym, który jest jednym z czynników prowadzących do chorób.
Wpływ soku z aceroli na wygląd skóry
Sok z aceroli ma również pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. Dzięki m.in. swojemu działaniu antyoksydacyjnemu, wyciąg z aceroli może pomóc nam w walce z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki skóry i powodują jej starzenie się. Ponadto, witamina C zawarta w soku z aceroli ma korzystny wpływ na produkcję kolagenu, który odpowiada za elastyczność i jędrność naszej skóry.
Czy acerola może pomóc w walce z chorobami?
Jak już wcześniej wspomniałam, acerola ma silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wspiera nas w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są przyczyną wielu chorób, w tym chorób serca czy nowotworów i dlatego tak ważne jest, aby zdobywać jak najwięcej antyoksydantów, które zapobiegają ich powstawaniu. Owoce aceroli są jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy, dlatego warto włączyć je do swojej diety, a zatem poznaj witamina C marki Cheers – nasz produkt z acerolą.