Ile antyoksydantów powinniśmy spożywać?

antyoksydantyKomponując jadłospis przykładamy sporą wagę do ilości spożywanych kalorii, a także witamin i minerałów, białka czy kwasów tłuszczowych. Wiemy, że odpowiednio skomponowana dieta wpływa na nasze zdrowie. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że w naszej diecie znaleźć powinny się także antyoksydanty. Są to związki inne niż wszystkie – nie ustalono dla nich dobowego zapotrzebowania, nie są one uwzględniane w tabelach wartości odżywczych. Mimo to potrzebujemy ich więcej niż zwykle – gdyż bardziej niż kiedykolwiek wcześniej jesteśmy narażeni na działanie wolnych rodników.

Rola antyoksydantów w profilaktyce zdrowotnej

Współczesny tryb życia często uznawany jest za niezdrowy, a wpływ na to mają następujące czynniki:

[WITAMINA C PRAWA] – stałe narażenie na stres
– nadużywanie leków
– stosowanie używek
– dieta bazująca na przetworzonej żywności
– zanieczyszczenia środowiska

Wszystkie wymienione czynniki sprzyjają powstaniu dużych ilości wolnych rodników – tak dużych, że nasz organizm nie radzi sobie z ich neutralizacją. Możemy jednak wspomóc organizm i ograniczyć negatywny wpływ wolnych rodników na zdrowie – i taka jest właśnie rola antyoksydantów.

Wolne rodniki odpowiadają za intensywny przebieg procesów starzenia i rozwój wielu schorzeń: miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca, udaru mózgu, chorób autoimmunologicznych, a nawet nowotworów. Uwierz, że dieta obfitująca w antyoksydanty to najlepsza profilaktyka zdrowotna, a także najlepszy sposób na zachowanie młodego wyglądu.

Antyoksydanty w diecie i suplementach diety

Najważniejszymi źródłami antyoksydantów w diecie są warzywa i owoce.

Najskuteczniejsze antyoksydanty to:

– likopen zawarty w pomidorach
– beta karoten występujący w pomarańczowych warzywach
– witamina C obecna w cytrusach, papryce, natce pietruszki czy truskawkach
– resweratrol, który znaleźć można w winogronach, owocach jagodowych czy kakao
– flawonoidy występujące m.in. w przyprawach i ziołach

Komponując dietę warto przeanalizować potencjał antyoksydacyjny składników diety, wyrażany wartością ORAC.

Na szczycie listy znajdują się:

– cynamon
– aronia
– nasiona fasoli
– owoce jagodowe
– karczochy
– jabłka
– czekolada gorzka i kakao

Ważne jest także zachowanie różnorodności i unikanie żywności przetworzonej. Cennym źródłem antyoksydantów mogą być także suplementy diety – ale tylko te o naturalnym składzie. Jeśli bowiem sięgniemy po suplementy diety bazujące na syntetycznych składnikach – wtedy sam suplement może stać się źródłem wolnych rodników.

Naturalne suplementy diety obfitujące w rozmaite antyoksydanty znajdziesz w ofercie marki Cheers. Te polskie suplementy diety o światowej jakości całkowicie wykluczają syntetyczne dodatki – ich skład określany jest mianem clean label. Oznacza to, że sięgasz po suplementy najwyższej jakości, które dostarczą takich antyoksydantów jak naturalna witamina C, cynk i selen, adaptogeny czy witaminy A i E.

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0