Potas to elektrolit, którego poziom jest ściśle związany z gospodarką wodną organizmu. Dlatego też nie należy do rzadkości zjawisko utraty potasu z organizmu – głównie z płynami. Prowadzi to do często diagnozowanego niedoboru potasu – jest to zjawisko znacznie częstsze niż potas za wysoki. Niedobór potasu w organizmie prowadzi do poważnych zaburzeń funkcjonowania, które dotyczą zwłaszcza serca i układu nerwowego – warto zatem zadbać o to, aby poziom potasu we krwi nie osiągnął wartości poniżej 3,5 mmol/l, gdyż taki stan, nazywany hipokaliemią może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych.
Każda komórka naszego ciała potrzebuje potasu – to właśnie wewnątrz komórek znajduje się największe skupisko jonów potasu w organizmie. Zapasy ustrojowe potasu nie są małe, jednak z drugiej strony zawartość potasu podlega bardzo dynamicznym zmianom. Dlatego też codziennie powinniśmy dostarczyć niemałej dawki potasu – około 4700 mg.
[POTAS PRAWA]Naturalne źródła potasu w diecie to powszechnie występujące w codziennym jadłospisie produkty:
– zielone liście warzyw
– kakao
– morele suszone
– orzechy
– produkty pełnoziarniste
– pestki dyni
– strączki
– ziemniaki
– ryby
– nabiał
Skoro potas występuje w diecie w niemałych ilościach, skąd się biorą niedobory potasu w organizmie? Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania na ten elektrolit oraz jego nadmiernej utraty z organizmu. Kogo dotyczy to w szczególności?
Najczęściej niedobory potasu nie wynikają ze zbyt niskiej podaży tego pierwiastka w diecie, zazwyczaj wynikają z utraty potasu towarzyszącej odwodnieniu. Ma to miejsce w przypadku wydalania dużych objętości moczu w przebiegu cukrzycy, chorób nerek bądź zaburzeń hormonalnych. Także stosowanie leków moczopędnych prowadzi do dużych strat potasu. Kolejną grupą narażoną na zbyt niski poziom potasu są osoby zmagające się z wymiotami czy biegunkami – chorzy przechodzący zatrucia pokarmowe, stosujący antybiotykoterapię czy leki przeczyszczające.
O dostarczenie wysokich dawek potasu powinni zadbać także sportowcy – przede wszystkim dlatego, że podczas treningu tracą sporo potasu wraz z potem, ponadto intensywnie pracujące mięśnie i serce potrzebują więcej potasu niż u osób prowadzących mniej aktywny styl życia. Oczywiście na niski potas narażone są osoby odchudzające się, stosujące diety eliminacyjne, a także dotknięte zaburzeniami wchłaniania.
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.