Spis treści
Dieta śródziemnomorska to styl żywienia, który wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego, takich jak Włochy, Grecja czy Hiszpania. W ostatnich latach zyskała na popularności ze względu na swoje doskonałe właściwości zdrowotne i wykorzystanie naturalnych składników. Dieta śródziemnomorska to dieta oparta na stylu życia, który składa się nie tylko z odpowiedniego odżywiania, ale także z aktywności fizycznej i regularnych posiłków. Poniżej przedstawiam zasady żywienia oraz korzyści wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej.
Dieta śródziemnomorska to model żywienia, który opiera się na produktach pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy oraz oliwa z oliwek. W diecie śródziemnomorskiej zaleca się spożywanie w umiarkowanych ilościach ryb i owoców morza, nabiału, takiego jak ser i jogurt, ale także czerwonego mięsa, w niewielkich ilościach. Jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej jest spożywanie dużej ilości błonnika, który również wpływa na profilaktykę chorób układu krążenia.
Śródziemnomorska piramida żywienia to model żywieniowy, który przedstawia produkty, jakie powinny być spożywane w ramach diety śródziemnomorskiej oraz w jakich ilościach. Dedykowana jest osobom zdrowym i dorosłym, jednak może być również stosowana przez dzieci i kobiety w ciąży, przy uzupełnieniu o pewne składni lub przy powiększonych porcjach lub dodatkowej suplementacji (suplementacja witamin – jakich witamin potrzebujemy). Jeżeli chcemy odżywiać się zgodnie z śródziemnomorską piramidą żywienia musimy pamiętać o najważniejszych zasadach tej piramidy, czyli dużej ilości: warzyw, owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, które zapewnią uczucie sytości na dłużej.
Produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, które są obecne w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk czy makrela. W diecie śródziemnomorskiej zaleca się również spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, które są bogate w antyoksydanty i składniki mineralne. Do innych produktów zalecanych w diecie śródziemnomorskiej należy błonnik, który jest obecny w produktach zbożowych, takich jak pełnoziarniste pieczywo i makarony, a także w roślinach strączkowych i orzechach. Dieta śródziemnomorska to również dieta bogata w oliwę z oliwek, która ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Wprowadzenie do swojego jadłospisu produktów zalecanych w diecie śródziemnomorskiej wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny. Oliwa z oliwek zawiera kwas oleinowy, który zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a przeciwzapalne działanie tej substancji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie ryb i owoców morza, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, również ma korzystny wpływ na kondycję układu krążenia. Spożycie zdrowych kwasów tłuszczowych ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia naszego organizmu – sprawdź niedobór omega-3 objawy.
Dieta śródziemnomorska to dieta, która pozytywnie wpływa na stan odżywienia organizmu i poziom cukru we krwi. Spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych i roślin strączkowych, które są bogate w błonnik, pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Spożywanie warzyw i owoców, które dostarczają mnóstwo składników odżywczych, również pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, w tym na raka jelita grubego, piersi oraz prostaty. Produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej, takie jak warzywa i owoce, zawierają dużą ilość antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami i mutacjami.
Jak skomponować jadłospis zgodny z zasadami diety śródziemnomorskiej? Poniżej przedstawiony został przykładowy jadłospis, który jest zgodny z zasadami diety śródziemnomorskiej:
Do dań przygotowywanych w diecie śródziemnomorskiej często dodaje się zioła i przyprawy, które nadają potrawom niepowtarzalny smak. Najpopularniejszymi ziołami wykorzystywanymi w kuchni śródziemnomorskiej są: tymianek, bazylia, oregano, szałwia i rozmaryn. Przyprawy takie jak czosnek, cebula, chili i curry dodają potrawie ostrości i intensywności smaku. Warto pamiętać, że zioła i przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale także dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych.