Domowe sposoby jak obniżyć cholesterol
Cholesterol w organizmie człowieka należy do grupy lipidów, w obszarze którego możemy wyróżnić dwie lipoproteiny: HDL oraz LDL. Potocznie LDL nazywany jest złym cholesterolem, natomiast HDL dobrym, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Należy pamiętać, że pomimo, wielu mitów, związanych z cholesterolem we krwi, jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – to główny składnik kwasów żółciowych wytwarzanych przez wątrobę. Buduje także błony komórkowe, jest fundamentem dla hormonów i płodności, jednak jego zbyt wysoki poziom może przyczynić się do rozwoju wielu chorób m.in. choroby wieńcowej, miażdżycy, a nawet udaru mózgu.
Jak temu zapobiec? Stosując odpowiednią dietę na obniżenie cholesterolu.
Dieta na zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Blaszkę miażdżycową budują przede wszystkim utlenione kwasy tłuszczowe, zwłaszcza izotermy typu trans oraz omega-6 i omega-9. Same kwasy w odpowiednich stosunkach są dla organizmu niezwykle potrzebne, jednak ich utleniona i przetworzona forma może być szkodliwa dla zdrowia.
Dlatego zdrowe kwasy tłuszczowe znajdziemy przede wszystkim:
- olejach roślinnych (olej z pestek dyni, pestek winogron, olej lniany)
- oliwie z oliwek
- pestkach nasion
- awokado
- tłustych rybach (łosoś, makrela, śledzie)
Należy zwrócić uwagę, że spożywanie powyższych produktów, które pomagają w walce z wysokim cholesterolem, wymaga przestrzegania pewnych zasad. Wyzwanie stanowi utlenianie, czyli niszczenie struktury tłuszczu ze względu na obecność tzw. wiązań jeno i wielonienasyconych w łańcuchach budujących te tłuszcze. Powyższe produkty (szczególnie oleje) dość szybko ulegają utlenianiu w wyniku mocnego podgrzewania, dlatego ważne jest aby przekąski bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-9 nie były poddawane obróbce termicznej.
Jakie produkty podnoszą poziom cholesterolu we krwi?
Najnowsze badania jednoznacznie dowodzą, że „dieta na cholesterol”, nie musi eliminować ani czerwonego mięsa, ani jaj czy też smalcu – to nie one odpowiadają za poziom złego cholesterolu ldl. Czynnikami, które się do tego przyczyniają poprzez wzmaganie stanów zapalnych i obciążenie wątroby są produkty mocno przetworzone, o wysokim indeksie glikemicznym:
- Mąka i jej wyroby – np: białe pieczywo z mąki oczyszczonej typ 450-550.
- Fast foody.
- Cukier, słodycze, wyroby cukiernicze (np: pączki).
- Margaryny.
- Przetworzone soki owocowe, napoje energetyczne, słodkie napoje gazowane.
- Rafinowane oleje roślinne.
- Zbyt duża ilość kalorii w swojej diecie
Warto wiedzieć, że powyższe produkty, mają wpływ na cholesterol poprzez tworzenie stanów zapalnych wywołanych przez nadmiar glukozy białek w naszym organizmie. W uproszczeniu wygląda to tak: cukier przyłącza się do aminokwasów i białko przestaje pełnić swoje funkcje. Proces ten nazywamy glikacją.
Jakie suplementy na prawidłowy poziom cholesterolu?
Poznaliśmy już produkty obniżające poziom cholesterolu. Nie zawsze jednak samą dietą bogatą w błonnik pokarmowy, zdrowe kwasy tłuszczowe jesteśmy w stanie zapobiegać przedostawaniu się cholesterolu do ścian naszych naczyń.
Stosując zróżnicowany jadłospis, aktywność fizyczną i bezstresowy tryb życia warto pamiętać o odpowiedniej suplementacji, która może wspomóc pracę wątroby – dobrze pracująca wątroba to odpowiednie stężenie dobrego cholesterolu hdl, ldl i trójglicerydów oraz skuteczny sposób na obniżenie cholesterolu całkowitego. Przed włączeniem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem i wybrać suplement bez szkodliwych dodatków, który nie będzie wpływał na przewód pokarmowy.
- cholina, lecytyna, związki siarki – niezbędne elementy prawidłowej pracy wątroby
- kwasy omega 3 – silne działanie przeciwzapalne
- magnez, cynk, selen – niezbędne do prawidłowej pracy enzymów wątrobowych
- witaminy z grupy D – odpowiadają za prawidłowe przemiany homocysteiny
Jakie owoce na obniżenie cholesterolu?
Antyoksydanty odgrywają bardzo ważną rolę w optymalnej pracy wątroby i zwalczania stanów zapalnych. Ponadto pomagają walczyć z wolnymi rodnikami oraz zapobiegać utlenianiu się cholesterolu i tworzeniu tzw. oxy – LDL. Jeżeli zatem chcemy wybrać owoc, który obniża poziom złego cholesterolu, musimy kierować się zawartością antyoksydantów oraz niskim indeksem glikemicznym.
Owoce, które pomogą obniżyć cholesterol:
- borówki
- aronia
- maliny
- jagody
- porzeczki
- truskawki
- kiwi
- grejpfrut
- pomarańcze
Warzywa na zbyt wysoki cholesterol
Dieta bogata w warzywa zawierające duże ilości błonnika to jeden z domowych sposobów, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu bez leków. Poziom cholesterolu w organizmie jest u każdego inny i profilaktyka w postaci włączenia warzyw do diety nie zawsze uchroni nas przed chorobami układu krążenia czy zawałem serca. Aby chronić nasze tętnice ważny jest ruch np: regularne spacery oraz pływanie.
Warzywa o wysokiej zawartości błonnika:
- czerwona fasola
- biała fasola
- groch
- brukselka
- papryka
- kapusta
- brokuły
- marchewka surowa
- rośliny strączkowe
Warto także włączyć do diety:
- ostropest plamisty
- babkę płesznik
- siemię lniane